Vineri, 23 aprilie 2011  
S Gheorghe, mare m (+ 303)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 SFINTI
Start :: Sfinti :: Patrologia

CARTEA a II-a
EPOCA A II-A, DE AUR, A LITERATURII PATRISTICE
De la Conciliul din Niceea, 325, la Conciliul de la Calcedon, 451

Capitolul V

AUTORI INTERMEDIARI ÎNTRE ȘCOALA ALEXANDRINĂ ȘI ANTIOCHENĂ

SCRIITORI DE TENDINȚĂ ALEXANDRINĂ:

GRUPUL CAPADOCHIENILOR

5. CUM ERA ÎNȚELEASĂ BISERICA ROMEI CA PREȘEDINTĂ?

l) Conciliul II de la Constantinopol, din 381, recunoștea Episcopului Romei un primat universal prin canonul 3, prin care scaunul Constantinopolului a fost înălțat la primul rang de onoare după Episcopul Romei, onoare împreunată cu unele privilegii acordate de Papa și nu de vreun conciliu oarecare.

2) În 377, Papa Damasus aduse contra lui Apolinarie, episcop al Antiochiei și asupra sufraganului său, episcopul Timotei de Beryt, o condamnare doctrinală primită de toți episcopii Egiptului (Conciliul din 378), ai Siriei (Conciliul din Antiohia, 379) și ai întregului Orient (Conciliul din Constantinopol, 381). Sf. Vasile cel Mare ceruse explicit această intervenție a Papei în anul 377 (Epistola, 263).

Conciliul II ecumenic din Constantinopol, 381, în canonul l, fixa patriarhatelor Alexandriei și Antiohiei teritoriile unde își exercită autoritatea, dar nu se gândi să fixeze astfel de limite episcopului Romei, ale cărui drepturi universale erau indiscutabile.

3) Episcopul Cezareei recunoștea dreptul Papei de a restabili în scaunul lor pe episcopii depuși, fapt pe care l-a și exercitat Papa Liberiu în anul 367, restabilindu-l pe Eustațiu de Sebasta în scaunul lui legitim. Încă din anul 325, Conciliul I Ecumenic din Niceea prevedea, în canonul 7, că Ierusalimul este episcopat sufragan mitropoliei din Cezareea Palestinei.

4) În schisma din Antiohia, rezolvată tot de Papa Damasus, Sf. Vasile recunoștea eminenta demnitate a Episcopului Romei pentru Bisericile Orientului (A. Cayré, op. cit. p. 430).
© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact