Sâmbata, 27 aprilie 2011  
S Simeon, rudenia Domnului, ep, m (+ 107)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 RUGĂCIUNI
Start :: Rugaciuni :: pr. Gotia

RUGĂCIUNI DE SEARA

În Numele Tatălui, al Fiului și al Spiritului Sfânt. Amin.

Împărate ceresc...

Sfinte Dumnezeule--

Mărire--

Preasfântă Treime--

Doamne, îndură-Te spre noi.

Mărire--

Tatăl nostru--

Rămâi cu mine, Doamne, că este seară, și ziua s-a plecat și în miez de noapte vor căuta dușmanii sufletul meu. Rămâi cu mine, Doamne, că, în revărsatul zorilor chemându-Te în ajutor, ai venit la mine și, astfel, când dușmanii s-au aruncat asupra mea, nu m-au găsit, adăpostit fiind sub acoperământul aripilor Tale, dar au făcut sfat să mă piardă în întunericul ce s-a lăsat. Rămâi cu mine, Doamne, să nu fiu rușinat, că în Tine am sperat și viața mea Ți-am oferit-o. În noaptea aceasta, de vei fi cu mine, se vor risipi dușmanii mei și în mâinile Tale îmi voi încredința sufletul. Rămâi cu mine, Doamne.

Mângâietorule, Spirite al adevărului, vino și locuiește în mine. Vino, Spirite Sfânt, și luminează-mi mintea ca să-mi pot recunoaște greșelile și, printr-o părere de rău sfântă, vindecă sufletul meu. Vino și ajută-mă

Să-mi examinez conștiința

și să recunosc sincer cum mi-am îndeplinit:

1. Îndatoririle față de Dumnezeu

Am început ziua de azi cu gândul la Dumnezeu prin oferta de dimineață?

Mi-am făcut rugăciunile de dimineață, înainte și după mâncare, Rozarul etc.? Cum le-am făcut? Distrat sau recules? Ce omisiuni am avut și de ce?

Am avut respectul cuvenit față de Numele lui Dumnezeu, ori l-am rostit cum nu se cuvine?

2. Îndatoririle față de aproapele

a) Față de superiori: M-am purtat cu tot respectul cuvenit față de ei? I-am vorbit de rău? I-am ascultat? Am respectat regulamentul locului de muncă? M-am expus, prin încălcarea lui, să fiu sancționat sau să-mi stric numele bun? (Elevii:) Am produs supărare profesorilor prin purtarea mea? Am fost obraznic?

b) Față de colegi: I-am judecat nedrept? I-am disprețuit? Batjocorit? Am făcut glume nepotrivite pe seama lor? Am fost invidios? M-am bucurat de insuccesul vreunui coleg?

c) Față de subalterni: Am dat prin purtarea mea exemplu rău? I-am învățat ceva rău? Am căutat să fiu un exemplu bun, un apostol în mijlocul lor?

3. Îndatoririle față de mine

Am fost mândru, lacom, fățarnic, zgârcit, necumpătat? Am avut ambiții deșarte? Am fost leneș?

Mi-am permis închipuiri, gânduri, dorințe, vorbe necuviincioase ori cu două înțelesuri, cântări, lecturi necuviincioase? Am fost modest în îmbrăcăminte? Am fost prudent la îmbrăcat și dezbrăcat? Cum mi-am folosit timpul? (Elevii:) Cum mi-am pregătit lecțiile pentru mâine? Am învățat suficient la materia la care sunt mai slab pregătit?

Ce aș răspunde Judecătorului dacă în noaptea aceasta aș muri?

Rugăciunea părerii de rău din inimă

Dumnezeul meu, îmi pare rău din inimă de toate păcatele mele și le urăsc pentru că, prin ele, Te-am supărat pe Tine, Cel nemărginit de bun, și-mi propun cu tărie, cu ajutorul Tău, să nu Te mai supăr și să înconjur prilejurile care duc la păcat.

Rugăciuni înainte de culcare

Dă-mi, Stăpâne, odihnă și păzește-mă de somnul întunecat al păcatului, de toate patimile și de noaptea plăcerilor.

Dăruiește-mi, Dumnezeule, minte și gânduri curate, inimă trează, somn ușor și netulburat.

Scoală-mă la vremea potrivită pentru rugăciune, luminează-mi ochii minții ca să nu adorm în păcat de moarte; ridică-mi mintea din somnul greu al lenevirii și dă-mi să văd zorile și ziua în bucurie.

Născătoare de Dumnezeu...

Preamărită, pururea Fecioară, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, du rugăciunea mea la Fiul tău și Dumnezeul meu și roagă-L să mântuiască, pentru tine, sufletul meu.

Speranța mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Spiritul Sfânt. Treime Sfântă, mărire Ție.

Toată speranța în tine o pun, Mama lui Dumnezeu, păzește-mă sub acoperământul tău.




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact