Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

8 iulie 1990
Dragi credincioși,

Continuând învățătura despre credința în Dumnezeu, vă reamintesc că noi credem în existența lui Dumnezeu după urmele din creație și din ordinea ce există în lume. De exemplu, succedarea anotimpurilor, care totdeauna sunt aceleași: primăvară, vară, toamnă, iarnă; dacă n-ar fi ordine, ele n-ar exista și în acest caz s-ar termina viața pe pământ.

Sau, un alt exemplu este tabla lui Mendeleev, în care se constată atâta inteligență în ordinea elementelor din natură.

În afară de ordine, este și scopul ce se poate constata în toată creația. Organul nu este făcut datorită funcțiunii, adică eu m-am tot forțat să umblu și mi s-au făcut picioare. Este un scop pus de Dumnezeu încă în pântecele mamei, înainte de nașterea copilului. El are urechi până nu a auzit, picioare pentru a merge și întreg organismul ingenios al viitorului copil, în vederea scopului, adică a trăi și a merge.

Marele orator și filozof roman, Cicero (sec. I. î. Cr.), a scris opera "De natura Deorum". În această carte istorisește cum în Sicilia era rege tiranul Hieron. Acesta a chemat pe înțeleptul Simonide la el și l-a întrebat ce este Dumnezeu. Înțeleptul i-a răspuns: "Dă-mi o zi să mă gândesc". După ce a trecut o zi, tiranul l-a întrebat din nou. Înțeleptul i-a mai cerut încă o zi de gândire, apoi i-a cerut două zile de gândire, apoi trei zile de gândire. Tiranul și-a pierdut răbdarea și i-a zis: "Nu-mi poți răspunde?". Filozoful i-a răspuns: "Cu cât mă gândesc mai mult, cu atât constat că înțeleg mai puțin, Dumnezeu nu poate fi înțeles".

Poate că această întâmplare o trăiesc mulți oameni, căci mintea noastră limitată nu poate pătrunde și nici înțelege infinitul care este Dumnezeu.

În ultimii ani s-a înființat o știință nouă numită bionica. Această știință se ocupă cu imitarea lucrurilor care există în natură. De exemplu, floarea soarelui se întoarce după soare cu o funcțiune care se numește turgescență. Această funcțiune face să se golească de apă celulele dinspre soare și să se umple cele din partea opusă, astfel se produce această rotire. Ce mare lucru dacă oamenii ar avea un astfel de aparat care, urmărind un obiect luminos, s-ar putea învârti.

Există un șarpe numit crotal, căruia oamenii de știință i-au acoperit ochii, dar au văzut că el tot poate prinde șoareci, i-au acoperit urechile, dar el tot prindea șoareci. Atunci au observat că după urechi are două orificii prin care el prindea razele infraroșii. În spectrul solar sunt șapte culori; sub culoarea roșie mai este și o culoare pe care ochiul omului nu o vede, dar se poate constata că este caldă, produce căldură. Șarpele descoperă prada prin aceste raze infraroșii, adică după căldură. Astăzi s-au descoperit aparate care pot fotografia persoane care au fost într-o cameră și acum nu mai sunt, după căldura ce au lăsat-o acolo. Tot așa se pot fotografia trupe care sunt ascunse într-o pădure.

Mai amintesc un lucru. Există în natură așa-numita lumină rece, pe care o au licuricii și anumiți pești din adâncuri, numiți pești abisali. Acolo nu este lumină. Acești pești produc și emit o lumină pentru a vedea prada.

Omul este foarte orgolios. Dacă cineva scrie o carte și dă citate și din alți autori, trebuie să le scrie numele, iar dacă nu-i menționează atunci este furt. Omul este orgolios. Când descoperă o lege din natură, care există de milioane de ani, el dă numele acestei legi. De exemplu: Legea lui Lavoisier, Legea lui Mariotte, Legea lui Newton etc. Dacă descoperă o plantă sau o stea, îi dă numele lui: begonia de la Begon, clarkia de la Clark, ori steaua lui Bernard, steaua lui Laland, steaua lui Wolf etc. Dumnezeu nu se supără pentru aceasta, nu este gelos, doar atât pretinde: ca omul să-i recunoască existența. Este o obligație elementară de a recunoaște în toate domeniile pe autor.

Un mare învățat suedez, Carl Linné, primul care a stabilit sistematizarea botanică, studiind planul după care sunt așezate frunzele plantelor, a exclamat: "Am văzut urmele lui Dumnezeu!". Tot el spunea: "Din papilele limbii unui ateu eu voi dovedi existența lui Dumnezeu".

Savantul Louis Pasteur, întemeietorul medicinii moderne, căci până la el nu se știa de microbi și bacterii, ci, dimpotrivă, doctorul care avea halatul cel mai murdar și mai plin de bacterii, acela era cel mai bun. Necunoscându-se microbii, femeile care nășteau mureau în mare număr din cauza infecțiilor. Pasteur a făcut următoarea experiență: a pus apă într-un borcan și a fiert-o. După fierbere a constatat că în apă nu mai erau microbi, dar, lăsată descoperită la aer, apa se umplea din nou cu microbi. Așa a luat naștere bacteriologia, începând o nouă eră în medicină. Pasteur spunea: "Eu sunt credincios ca un țăran breton, pentru că am studiat; dacă aș studia și mai mult, aș fi credincios ca o țărancă bretonă". Pasteur a murit sărutând crucea și rozarul.

Citim în cartea Înțelepciunii: "Mulțimea și frumusețea lucrurilor ne duc să contemplăm pe Creatorul lor". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact