Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 4 iulie 1993
Dragi credincioși,

Astăzi s-a citit evanghelia cu Sutașul din Capernaum. Pe timpul acela Iudeea era ocupată de romani, iar aceștia au pus în fiecare oraș mare o garnizoană de soldați romani, având o căpetenie numită sutaș, adică peste 100 de soldați.

Așa era și în Capernaum, oraș mare, o garnizoană cu un sutaș roman. Acest sutaș avea un servitor. La romani, aceștia erau sclavi, care erau legați de stăpân pe viață. Servitorul lucrează cu plată, sclavul nu. Sclavii erau prinși în războaie sau vânduți pentru datoriile ce nu le puteau plăti. Viața sclavilor era mai grea decât a animalelor. Ei erau la dispoziția stăpânului, care putea să-i omoare oricând. Dacă sclavul era căsătorit, atunci și copiii erau sclavi ai proprietarului, așa cum vițeii de la o vacă sunt ai stăpânului vacii. Sclavul sau robul era uneori mutilat, i se tăiau buzele, nasul, degetele de la mâini; acestea erau semne după care erau recunoscuți. Ei nu puteau pleca sau fugi, căci pedeapsa era moartea. Când îmbătrâneau, erau lăsați să moară de foame afară la moșii. Un patrician roman a voit să aibă un tablou după imaginația sa. Când patricianul și-a privit tabloul, n-a fost mulțumit și a chemat un sclav căruia i-a tăiat capul pe loc, zicând pictorului: "Uite, așa să arate tabloul unui om decapitat".

Deci, viața sclavilor era foarte grea. Așa s-a produs revolta sclavilor condusă de Spartacus, care a durat 3 ani.

Sutașul din evanghelie se pare că era atașat de sclavul său, poate că i-a fost învățător în tinerețe, căci pe vremea aceea numai sclavii știau să scrie, nobilii nu se ocupau de învățătură, ci numai de distracții. Fiindcă s-a îmbolnăvit sclavul, sutașul a venit la Mântuitorul și i-a zis: "Doamne, sluga mea este pe moarte". Isus a zis: "Voi veni să-l vindec". Atunci, sutașul a zis: "Doamne, nu sunt vrednic să intri în casa mea [iudeii nu intrau în casele păgânilor], ci zi numai cu cuvântul și se va vindeca sluga mea!". Isus Cristos a răspuns: "Nici în Israel nu am găsit atâta credință". Poate a voit să spună că sunt păgâni care au mai multă credință decât poporul ales. Și Isus continuă: "Vă spun că vor veni mulți de la răsărit și de la apus și vor sta la masă cu Avraam, Isac și Iacov, în împărăția cerurilor, iar fiii împărăției vor fi aruncați în întunericul de afară, unde va fi plâns și scrâșnirea dinților". Apoi, a zis sutașului: "Du-te și fie ție după credința ta". Și sclavul s-a vindecat chiar în acel ceas.

Să urmărim virtuțile sutașului, care era păgân. El avea virtuți naturale de credință și umilință. Sutașul a crezut că Isus, poate să-i vindece sluga. Mulți dintre evrei nu credeau în minunile lui Isus, dar un păgân a fost capabil să creadă în Isus. De câte ori, și astăzi, credincioși care merg regulat la biserică se îndoiesc de puterea mântuitoare a lui Isus, însă vine un necredincios, care nu merge la biserică regulat, dar este pătruns de harul lui Dumnezeu și se convertește, crezând că Isus este dătător de mântuire și ajutor peste puterile oamenilor. Isus spune că nicăieri nu este prețuit mai puțin un profet, decât în patria sa.

Isus se referă la iudeii de la sinagoga din Nazaret, care se mirau și ziceau: "Oare nu este el fiul tâmplarului, de unde are el înțelepciune?" (Mt. 13, 53); găseau în El pricină de poticnire.

Un alt caz este al femeii canaanence, de alt neam decât al iudeilor, care striga după Isus: "Ai milă de mine, Doamne, fiica mea este muncită rău de un diavol". Isus vrea s-o încerce, zicând: "Eu nu sunt trimis decât la oile pierdute ale casei lui Israel". Dar, femeia a avut încredere în Isus Cristos, iar când Isus i-a zis: "Nu este bine să iei pâinea de pe masa copiilor și s-o arunci câinilor", a pus-o la grea încercare. Totuși, femeia a înțeles și a răspuns: "Da, Doamne, dar și câinii mănâncă din fărâmiturile ce cad de la masa stăpânilor". Atunci, Isus a zis: "O, femeie, mare este credința ta, facă-se ție cum voiești". Și s-a vindecat fiica ei chiar în acel ceas.

Pe lângă credință, mai observăm la sutașul din evanghelie și o mare umilință, căci zice: "Nu sunt vrednic să intri în casa mea (...)". El recunoștea diferența de morală și precepte de viață dintre iudei și păgâni, de aceea insistă să nu vină Isus la el acasă, ci cu multă umilință și credință apelează la Mântuitorul, care apreciază atitudinea sutașului și-i vindecă sluga. Biserica a considerat că această mărturisire de umilință a sutașului poate fi exemplu pentru mulți creștini și pune acest citat înaintea cuminecării la credincioșii din Biserica Romano-Catolică: "Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul meu, dar spune numai un cuvânt și se va tămădui sufletul meu!"

Prin umilința și încrederea sa în ajutorul lui Isus Cristos, a rămas un exemplu de urmat pentru toți creștinii. Să cerem și noi credință nestrămutată și umilință sinceră, două virtuți care ne asigură mântuirea veșnică. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact