Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 9 mai 1993
Dragi credincioși,

În duminica aceasta Sfânta Evanghelie ne vorbește despre Vindecarea slăbănogului sau a paraliticului. S-a pus această vindecare pentru următoarele cuvinte: "Iată, te-ai făcut sănătos, de acum să nu mai păcătuiești, ca să nu ți se întâmple ceva mai rău!".

Isus Cristos se afla în apropierea unei scăldători sau piscine, care în evreiește se numea Betezda. Nu era mare, 16 m lungime și 6 m lățime, nu avea despărțiri pentru bolnavi. Aici veneau orbi, șchiopi, surzi, diferiți bolnavi, care așteptau coborârea îngerului ce tulbura apa, iar cine intra primul după tulburarea apei se vindeca. Probabil că se produceau vindecări, căci altfel n-ar fi stat atâția bolnavi. Unii spun că aceasta se făcea numai pe timpul evreilor.

Era acolo un om care avea 38 de ani de când s-a îmbolnăvit, fiind paralizat și aștepta și el tulburarea apei. Probabil că nu avea pe cineva care să-l poarte până la scăldătoare, să-l ajute să intre în apă. Fiind Isus de față, i-a fost milă de acest paralizat, și, privindu-l, i-a zis: "Vrei să te faci sănătos?". Era o întrebare de prisos și Isus știa aceasta, dar a voit să-l încerce. Însă bolnavul era obișnuit cu umilința de atâția ani și nu s-a mirat de întrebare, ci a răspuns cu durere: "Doamne, n-am om care să mă arunce în apă. Înainte de a ajunge eu la apă, sar alții înaintea mea și se fac sănătoși". Atunci, Isus i-a zis: "Scoală-te, ia-ți patul și du-te la casa ta!". Îndată omul s-a făcut sănătos, și-a luat patul și umbla. Aceasta era într-o zi de sâmbătă. Iudeii au zis: "Este zi de sâmbătă și nu-ți este îngăduit să-ți iei patul", adică să ducă o greutate. Dar, cel ce s-a vindecat le-a zis: "Cel ce m-a făcut sănătos mi-a zis să-mi i-au patul, nu știu cine este". Mai târziu, Isus l-a întâlnit pe cel vindecat și i-a zis: "Iată, te-ai făcut sănătos, de acum să nu mai păcătuiești, ca să nu ți se întâmple ceva mai rău". Se pare că el făcuse un păcat mare și Dumnezeu l-a pedepsit.

Acum să ne gândim la noi. Suntem spovediți de Paști, am primit pe Isus în suflet, unii v-ați cuminecat și astăzi. Să avem grijă să nu mai păcătuim să nu ni se întâmple ceva mai rău. Să știți că sunt două feluri de oameni. Unii care sunt în statul harului, sunt alături de Dumnezeu, iar alții sunt în statul păcatului de moarte, care dacă ar muri acum ar ajunge în iad.

Cele mai cunoscute păcate de moarte sunt: a înjura de evanghelie sau de Dumnezeu, tot ce avem noi mai scump. Păcate de moarte sunt a merge la vrăjitori și a crede în lucrările diavolului, a nu asculta de lene Sfânta Liturghie în duminici și sărbători, atunci când pe altar Isus Cristos se răstignește din nou, suferă patima și moartea sa, iar nouă nu ne pasă, suntem indiferenți, ori, mai rău, ne batem joc de cele sfinte. Tot păcat greu este când cineva își bate joc de părinți sau de un infirm, un bolnav, sau dacă ține dușmănie; Isus spune: "Soarele să nu apună peste mânia voastră", iar noi ne rugăm așa în rugăciunea "Tatăl nostru": "Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum iertăm și noi greșiților noștri", adică așa să mă ierte Dumnezeu, după cum iert și eu celui ce mi-a greșit.

Mai sunt păcate grave: uciderile, avortul, furtul, desfrâul, calomniile, blestemele, mai ales când părinții își blestemă copiii, dacă aceștia s-au purtat rău cu părinții; de obicei, blestemele se prind. Păcat este și dacă cineva jură fals, luând numele lui Dumnezeu de martor.

Acestea sunt păcatele grele mai frecvente și, dacă cineva are astfel de păcate, trebuie să se întoarcă la Dumnezeu, să se apropie de taina spovedaniei cu căință și sinceritate, iar cei care sunt în statul harului să se ferească să cadă în păcat. Despre aceștia, Mântuitorul spune: "Voi sunteți prietenii Mei, voi nu mai sunteți servi, pentru că servitorul nu știe ce face stăpânul său". Stăpânul nu dă socoteală la servitor, dar unui prieten îi face confidențe. În Apocalipsă scrie: "Iată, stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu și va deschide, voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine!". Isus Cristos promite o prietenie plină de afecțiune și dragoste celui care-i deschide ușa.

Dumneavoastră sunteți toți în statul harului pentru că sunteți spovediți și cuminecați, deci vă spun cu Isus: "Vezi să nu mai păcătuiești, să nu ți se întâmple ceva mai rău". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact