Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 10 ianuarie 1993
Dragi credincioși,

În această primă duminică după Botezul Domnului se citește o evanghelie care cuprinde profeții despre Isus. Profetul Isaia, care a trăit cu 740 de ani înainte de Cristos, spune:

"Pământul lui Zabulon și pământul lui Neftali spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor, poporul care stătea în întuneric a văzut lumină mare și celor ce ședeau în latura și în umbra morții lumină le-a răsărit" (Mt. 4,15). Aceasta era o profeție cu privire la venirea Mântuitorului. Cristos a început să predice. După ce Isus a auzit că Ioan Botezătorul a fost închis, a plecat în Nord, aproape de Nazaret, și a locuit în Capernaum, numit de evangheliști orașul lui Isus. Aceasta o făcuse mai mult să nu stea în calea lui Irod, căci încă nu venise vremea Lui.

Pentru că pericopa evanghelică de astăzi vestește această profeție, vă voi vorbi acum despre profeți. Profeția este o prezicere clară și determinată despre un lucru din viitor, care nu se poate cunoaște de cei de față, pe care o cunoaște numai Dumnezeu. Isus spune: "Unul este care seamănă și altul care seceră", voind să arate timpul trecător al acestei lumi, iar la apostoli se adresează astfel: "Și voi sunteți care nu ați muncit și ați recoltat lucrarea altora", adică până acum au muncit profeții care au murit. Mântuitorul plânge asupra Ierusalimului, zicând: "Ierusalime, Ierusalime, care omori pe profeți și cu pietre ucizi pe cei trimiși la tine, de câte ori am căutat să adun pe fiii tăi așa cum își strânge cloșca puii sub aripi, dar tu nu ai voit (...)". Toți profeții au murit în Ierusalim și acolo va muri și Isus Cristos.

Am spus că profeția este o prezicere clară și determinată, care nu se poate cunoaște înainte. De exemplu, acum se spune cum va fi timpul mâine. Pentru a spune aceasta, meteorologii studiază norii și vântul; aceasta nu este o profeție, pentru că se cunoaște din cercetare. Dacă se spune că va fi o eclipsă de lună, la ora și minutul exact, nu este o profeție, căci se calculează cât timp se învârte pământul, soarele, luna și atunci se află când umbra pământului va fi orientată către soare, deci se știe. Acestea nu sunt profeții.

Profeția este un lucru pe care numai Dumnezeu îl poate face. Isus îi spune lui Petru: "Voi toți veți fugi și Mă veți lăsa singur". Petru a zis: "Doamne, chiar dacă toți te vor părăsi, eu și în temniță și la moarte voi merge cu Tine!". Isus îi spune: "Simone, chiar în noaptea aceasta, nu va cânta cocoșul de două ori și tu te vei fi lepădat de Mine de trei ori!". Aceasta este o profeție, pentru că nimeni nu putea ști aceasta decât Isus.

Cei care au vestit venirea lui Isus Cristos în lume au fost profeții. Profetul Isaia, cel mai mare dintre profeți și a cărui profeție am auzit-o în evanghelia de azi, descrie în cap. 6 cum a fost chemat de Dumnezeu să devină profet. Primul lucru pe care l-a profețit Isaia a fost că o fecioară va naște pe Emanuel. În acel timp, împărații Egiptului și ai Babilonului s-au luptat să-și împartă țările mai mici din jur între ei. Israelul era împărțit în două regate: partea de nord Israel și partea de sud Iudeea. Regele Damascului s-a înțeles cu regele Israelului să vină să ocupe Iudeea. Regele Iudeii, Ahab, a pus soldații săi pe frontiere ca să se apere, dar Dumnezeu i-a spus lui Isaia: "Du-te și spune regelui să-și retragă armata de pe frontiere, pentru că aceștia sunt ca niște cărbuni stinși și nu vor apăra țara". Isaia s-a dus la regele Ahab și i-a spus cuvintele lui Dumnezeu, anume să-și retragă armata de pe frontiere. Regele a spus: "Eu nu voiesc să ispitesc pe Dumnezeu". Aceasta însemna că Ahab nu voia să ceară lui Dumnezeu un lucru pe care-l putea face el. Și a zis: "Eu nu pot cere lui Dumnezeu să mă apere, căci eu pot să mă apăr singur". Se pare că este puțină credință, dar și trufie din partea regelui.

Isaia, inspirat de Dumnezeu, zice: "Cere o minune lui Dumnezeu și El ți-o va împlini ca să vezi că e mâna lui Dumnezeu aici". Regele a răspuns același lucru: "Nu vreau să ispitesc pe Dumnezeu".

Atunci, profetul Isaia a spus: "Nu-i mare lucru, casa lui David, pentru că te împotrivești oamenilor, că tu și lui Dumnezeu îi stai împotrivă. Dumnezeu ți-a promis un semn, o minune, și tu nu vrei, dar Dumnezeu tot îți va face o minune. Iată, fecioara va lua în pântece și va naște fiu și vor chema numele lui Emanuel, Dumnezeu cu noi". De fapt, după 740 de ani, Fecioara Maria a născut pe Isus Cristos.

Profetul Isaia vestește și despre patimile lui Isus: "Spatele mele le-am dat spre bătăi și obrajii mei nu i-am ferit de rușinea scuipărilor (...). Ca un vlăstar, ca o rădăcină în pământ uscat, nu avea nici chip, nici frumusețe (...), disprețuit era și cel din urmă dintre oameni, om al durerilor, unul înaintea căruia să-ți acoperi fața, disprețuit (...). El fusese străpuns pentru păcatele noastre și zdrobit pentru fărădelegile noastre, s-a supus și nu și-a deschis gura, ca un miel la junghiere și ca o oaie fără glas înaintea celor ce o tund, așa nu și-a deschis gura sa" (Is. 50, 53).

Profetul Micheia vorbește despre venirea lui Isus Cristos. Când regele Irod a auzit că au sosit în Ierusalim niște magi, care caută pe noul rege, s-a speriat, căci el omorâse deja pe doi dintre fiii săi. A chemat pe învățați să afle unde se va naște Mesia. Cărturarii i-au spus că în Sfânta Scriptură scrie că se va naște din casa lui David, în orașul Betleem, după cum spune profetul Micheia: "Și tu, Betleeme (...), din tine va ieși cel ce va paște pe poporul Meu Israel". Știm că Irod, după aceea, a dat poruncă să fie uciși toți copiii sub doi ani, pentru a scăpa de noul rege.

În proorocia sa, profetul Daniel, arată timpul când va veni Mântuitorul: "După șaptezeci de săptămâni de ani de la ieșirea poruncii de a se clădi din nou Ierusalimul, până Cel Uns va veni" (9, 20). Cum ar fi putut Daniel, care a trăit în timpul robiei babiloniene, în sec. V. î. Cr., să prevadă timpul când se va naște Mesia? Desigur a fost inspirat de Dumnezeu.

În afară de profeții Vechiului Testament, au fost persoane care au avut inspirații divine și în Noul Testament. Însuși Isus Cristos a profețit patimile și moartea Sa, precum și dărâmarea Ierusalimului, fapt care a intrigat pe mulți iudei, căci Ierusalimul era orașul sfânt al poporului ales. În timpul celor 2000 de ani, au fost mulți sfinți care au făcut profeții prin inspirația Spiritului Sfânt, precum Sfântul Anton de Padova, Padre Pio și alții.

În încheiere, rog pe Mântuitorul să ne dea multe haruri în anul început sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria. Amin.




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact