Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

11 octombrie 1992
Dragi credincioși,

Astăzi voi vorbi despre Sfântul Francisc de Assisi care se sărbătorește în 4 octombrie. Acest sfânt a influențat viața spirituală a Evului Mediu și a rămas în continuare un exemplu deosebit pentru întreaga Biserică.

Francisc s-a născut la Assisi, în anul 1182, într-o familie bogată. Tatăl său era comerciant înstărit, iar mama sa era născută în Franța, lângă Marsilia. Era o fire veselă și dorea să ajungă un mare cavaler. Pe atunci erau războaie între provincii, cum am zice astăzi între orașe, lupte fără rost. Într-un astfel de război, între Assisi și Perugia, Francisc a căzut prizonier și a stat în închisoare doi ani. Aici el a avut timp să mediteze la problemele de credință și să se apropie de Dumnezeu; foarte probabil, a făcut un vot că, dacă va ieși din închisoare, se va dărui lui Dumnezeu.

Eliberat din închisoare, Francisc a început să ajute săracii. Lua din prăvălia tatălui său stofe și le dădea celor săraci.

Tatăl a început să se îngrijoreze de purtarea fiului său. În acest timp, Francisc s-a dus la biserica "Sfântul Damian" și s-a împrietenit cu preotul de acolo care era sărac. Francisc a voit să-i dea bani, dar acesta nu a voit să primească. În această biserică, Francisc s-a rugat mult în fața unui crucifix. Isus de pe cruce i-a vorbit lui Francisc: "Mergi și repară biserica Mea!". Francisc s-a uitat la biserică, dar a văzut că nu era deteriorată. A început a merge la alte biserici pentru a le repara.

Tatăl său era foarte supărat că Francisc lua bani și materiale din prăvălie. Într-o zi, s-a dus și s-a plâns episcopului de purtarea fiului său. Episcopul l-a chemat pe Francisc de față cu tatăl său, pentru a se explica. Francisc a dat banii înapoi tatălui său, s-a dezbrăcat de haine, le-a așezat la picioarele tatălui său, zicând: "De acum așa mă voi ruga Tatăl nostru care ești în ceruri...".

Episcopul i-a dat o tunică cu care s-a îmbrăcat și, din acel moment, Francisc nu mai avea pe nimeni, decât pe Isus singur. Francisc trăia din cerșit. A luat un sac, l-a găurit pentru a-și scoate capul și mâinile și s-a încins cu o funie. Mergea prin biserici, făcea curățenie, vorbea lumii despre iubirea lui Dumnezeu și dormea la biserica Sfântul Damian. Unii oameni l-au crezut nebun, dar au fost și persoane care l-au urmat. Ei trăiau din cerșit, dar aceasta nu însemna că nu lucrau. Dacă vedeau o femeie săracă, cu mulți copii, o ajutau, la fel un sărac ce nu-și putea face munca în gospodărie, iar seara mergeau la cerșit. Erau unii oameni care-și băteau joc de ei, le aruncau oase, îi scuipau, dar ei suportau cu răbdare, pentru Isus Cristos.

Pentru Francisc, sărăcia a fost doamna și sora lui. Toată viața a practicat sărăcia, îndemnând pe frații din jurul său să nu caute bunuri materiale, ci numai pe Isus. Într-o zi, mergând cu un frate călugăr, au găsit pe drum o pungă cu bani. Însoțitorul a luat punga, dar când a deschis-o a ieșit un șarpe. Francisc i-a spus: "Să știi că pentru un călugăr averea este un șarpe veninos". Episcopul din Assisi l-a întrebat pe Francisc cum poate trăi fără bani. El i-a răspuns: "Dacă am avea bani, aceștia trebuie păziți, trebuie să ne ocupăm de ei; de la bani vin toate necazurile din lume".

Francisc avea un suflet cosmic, adică iubea întreaga creație și corpurile cerești. La soare îi zicea "fratele soare", la lună - "sora lună", la moarte - "sora moarte", dar propriului trup îi spunea "fratele măgar". Papa Benedict XV îl numește pe Sfântul Francisc "cel mai apropiat suflet de Cristos, cel mai asemănător cu Mântuitorul nostru". Francisc nu a scris nimic, el spunea și făcea, practicând o sărăcie totală. Când avea ispite de necurăție, se biciuia până la sânge. Odată, în astfel de clipe, au venit diavolii și au zis că-l vor bate ei. Francisc le spuse: "Eu voi suporta toate bătăile voastre, fiindcă nu mă bateți pe mine, ci pe măgarul meu, care este cel mai mare dușman al meu".

S-a dus la Roma să ceară Papei Inocențiu III aprobarea pentru un ordin călugăresc cu sărăcie totală, dar Papa era neîncrezător și i-a spus să vină altă dată. Noaptea, într-o viziune, a văzut un sărac ce susținea cu umărul biserica "Sfântul Ioan" din Lateran, care era gata să se prăbușească. Când Francisc s-a dus din nou la Roma pentru aprobarea ordinului, Papa și-a zis: "Cum să fac din acești zdrențuroși un ordin religios?". Dar, în clipa următoare, i s-a părut că recunoaște pe săracul din viziunea sa, cel care susținea cu umărul biserica. Papa a dat aprobarea pentru Ordinul Franciscan.

Francisc se considera un mare păcătos; din acest motiv, cu gândul că nu este vrednic, a refuzat să devină preot. A rămas toată viața diacon. Francisc a trăit pe timpul cruciadelor, adică luptele creștinilor împotriva musulmanilor care au ocupat Locurile Sfinte. Armatele creștine plecau din cele două porturi maritime, Veneția și Genova, dar până la destinație mulți se îmbolnăveau, așa că toate aceste lupte nu au dat rezultate, căci musulmanii au reocupat teritoriile destul de repede.

În acest timp, Francisc, plin de zel misionar, a voit să meargă și el în Egipt, pentru a-l întâlni pe sultanul Melek-El-Kamel, a-i vorbi despre creștinism și a-l converti. Sultanul l-a primit cu milă pe acest zdrențăros, dar i-a spus că dacă ar accepta creștinismul, ar fi omorât imediat și el și călugărul. Sultanul i-a dat 20 de galbeni și l-a trimis la armatele creștine, însoțit de o gardă de soldați egipteni. Francisc a ajutat și la convertiri printre femei. Așa a fost Clara Scifi, o tânără de viță nobilă, care a întemeiat, împreună cu Francisc, un ordin de călugărițe, numit al Clariselor. Acestea au respectat la fel sărăcia. Clara a fost mare sfântă, dar corpul ei se află neputrezit într-un sicriu de cristal în Biserica din Assisi.

Francisc era prieten și cu păsările și animalele. Se spune că un greier făcea mult zgomot când Francisc se ruga. Odată, a chemat greierul să stea pe degetul său și i-a spus: "Acum tu să taci până eu mă rog, după aceea poți să cânți din nou". Este cunoscută întâmplarea cu lupul din Gubio, care făcea multă pagubă oamenilor, căci ataca turmele de oi. Francisc, auzind de necazul sătenilor, l-a chemat pe lup; acesta a venit liniștit, iar Francisc l-a certat cu blândețe; apoi l-a chemat în oraș, unde a rămas până la moarte, căci locuitorii îi dădeau zilnic de mâncare și lupul a devenit prietenul copiilor.

Cu doi ani înainte de moarte, Francisc a primit stigmatele Mântuitorului, apoi treptat și-a pierdut și vederea. A avut dureri foarte mari și a suportat o operație care s-a făcut printr-o tăietură de la ochi la ureche. Fiind întrebat de frații săi călugări unde ar dori să fie înmormântat, el a spus că vrea să fie dus pe Colina Iadului, unde erau înmormântați cei osândiți la moarte și sinucigașii.

Când Francisc a simțit că se apropie moartea, a rugat să i se recite imnul "Fratelui soare", la care a adăugat strofa finală închinată "surorii moartea". Această poezie, imn de preamărire lui Dumnezeu adus de toate creaturile, a deschis drumul limbii italiene în literatură. Colina Iadului s-a transformat în Colina Paradisului, căci aici s-a ridicat marea bazilică a Sfântului Francisc, pe locul unde a fost înmormântat. Francisc a fost numit apostol serafic al iubirii, a practicat în mod eroic toate virtuțile, dar mai cu seamă iubirea de Dumnezeu și de aproapele, fiind frate cu toate creaturile. El a înțeles bine cuvintele Mântuitorului: "Ce va folosi omului de va câștiga lumea întreagă, dar sufletul său îl va pierde, sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său!". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact