Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

23 august 1992
Dragi credincioși,

În această duminică vă voi vorbi despre modul în care putem atrage spre Dumnezeu pe cei apropiați din jurul nostru. Sunt trei mijloace prin care noi putem face apostolat în societate: sfatul sau învățătura, rugăciunea și exemplul bun. Isus Cristos vorbește ucenicilor despre Judecata din urmă și arată cum vor fi despărțiți cei buni de cei răi.

Criteriile după care vor fi judecați sunt faptele de milostenie trupească și sufletească, despre care am vorbit în altă meditație. În cadrul faptelor de milostenie sufletească se află și rugăciunea, pe care trebuie s-o facem pentru cei vii și pentru cei morți. De multe ori se întâmplă că avem în jurul nostru persoane care nu se roagă. Degeaba îi îndemnăm la rugăciune, că ei râd și ne privesc ca pe niște ignoranți sau bigoți. Există o explicație a acestei situații. Pe noi, cei bătrâni, ne desparte o generație de cei tineri, iar această generație a avut nefericirea de a trăi un ateism forțat, fără să vrea sau fără să știe. Noi trebuie să-i învățăm cu răbdare, chiar suportând ironii, să aducem vorba când ne stă în față un exemplu, cu umilință să abordăm subiectele potrivite. Sfântul Pavel se adresează lui Tit: "Noi trebuie să predicăm cuvântul lui Dumnezeu cu vreme și fără vreme", adică totdeauna. Dar trebuie să fim atenți să nu ne enervăm, altfel rezultatul este nul.

Isus spune: "Eu sunt vița, voi mlădițele". Precum seva pătrunde prin mlădițe, tot așa trebuie să lucreze harul în sufletele care primesc învățătura lui Cristos. Este foarte important ca după ce mergem de la biserică, unde l-am primit pe Isus prin Împărtășanie, să căutăm cu pace și bucurie să vorbim despre ce-am auzit la predică, o învățătură care poate ajuta celor din jur.

Sfântul Petru ne spune: "Voi sunteți seminție aleasă, preoție împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat din întuneric la lumină".

Deci, toți creștinii au misiunea preoției, de a predica pe Cristos, căci prin botez am devenit fiii Celui Preaînalt.

Sfânta Domitila a trăit în sec. II. Era foarte bogată, avea 1000 de sclavi. Ea se ocupa numai de distracții, podoabe scumpe, stătea timp îndelungat în fața oglinzii. Era plimbată într-o lectică atunci când mergea la forum și la alte întâlniri ale nobililor romani. Odată, o sclavă de-a ei, Nerea, i-a spus: "Tu petreci atâta timp în fața oglinzii și te împodobești pentru oameni. Dacă ai folosi timpul pentru a te ruga lui Isus Cristos, ți-ar folosi cu mult mai mult".

Domitila a rămas pe gânduri. Treptat, Nerea i-a vorbit despre adevărurile credinței creștine, despre rugăciune și virtute. Tânăra patriciană a fost atinsă de harul lui Dumnezeu, asculta ceea ce spunea sclava, a luat legătura cu alți creștini și cu preoți care au pregătit-o pentru botez. A început să elibereze dintre sclavi, și-a depus podoabele. Prietenii ei nu înțelegeau schimbarea care s-a produs în această fată mondenă și atrăgătoare. Unul a întrebat-o: "Nu cumva ai devenit creștină?". Ea a recunoscut că este creștină. Și-a vândut averile pentru a-i ajuta pe săraci. Se aștepta să fie ucisă oricând. A fost decapitată împreună cu sclavele ei creștine, pe timpul lui Domițian. Îndemnurile și sfaturile sclavei au cucerit pe nobila Domitila, care a acceptat martiriul pentru a ajunge împreună cu Cristos în cer.

Exemplul bun al vieții noastre trebuie să fie un îndemn pentru cei din jur. Când mergem de la biserică să nu fim morocănoși, ci bucuroși, răbdători. Numai așa se poate constata că ducem o viață creștină. Totdeauna să păstrăm răbdarea și pacea.

Închei prin cuvintele Apostolului Pavel: "Iar Dumnezeul răbdării și al mângâierii să vă dea vouă a gândi la fel unii pentru alții, după Cristos, pentru ca toți cu o singură gură să slăviți pe Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus Cristos" (Rom. 15, 5). Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact