Vineri, 10 mai 2011  
S Simeon Zelotul, ap (+ sec I)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 27 iulie 1992
Dragi credincioși,

Astăzi am citit evanghelia despre vindecarea paraliticului din Capernaum. Paralizia este o boală nervoasă cu imobilitate, o boală a creierului. Capernaumul este un oraș lângă lacul Ghenizaret, unde se pare că a locuit Isus în ultimul timp al vieții Sale, cum este scris: "și a venit în cetatea Sa" (Mt. 9, 1). Au adus la Isus un paralitic, care se pare avea o paralizie totală, căci l-au adus pe un pat. Văzând Isus credința celor patru oameni care l-au adus pe paralizat, s-a adresat paraliticului: "Îndrăznește fiule, păcatele îți sunt iertate!"

Cărturarii și fariseii, care urmăreau pretutindeni pe Isus, s-au revoltat, zicând că Isus hulește: "Nimeni nu poate ierta păcatele, afară de Dumnezeu. Isus, care le cunoștea gândurile, le-a zis: Ce este mai ușor: a zice iertate îți sunt păcatele, sau scoală-te și umblă?". Căci, atât a ierta păcatele, cât și a face o vindecare miraculoasă, erau atribuite lui Dumnezeu, dar ei nu știau că Isus este Fiul lui Dumnezeu.

Desigur, eu pot să iert datornicului meu, dar cum pot eu să iert datoria cuiva pe care o are față de alt om? Desigur, nu se poate. Isus a voit să arate fariseilor că poate face minuni, deci și să ierte păcatele. A zis paraliticului: "Ridică-te, ia-ți patul și du-te la casa ta!". Tot poporul s-a înspăimântat, zicând: "Binecuvântat fie Dumnezeu, care a dat o astfel de putere oamenilor".

Despre acest lucru vreau să vă vorbesc astăzi. Mulți spun: "Mă voi întoarce la Dumnezeu când voi fi bolnav, bătrân...". Dar cine garantează că vei ajunge bătrân sau bolnav? Cine garantează că nu vei muri într-un accident de mașină, care astăzi sunt atât de frecvente? Dacă la cineva i s-a aprins butelia de aragaz sau îi arde casa, cine mai are timp să se gândească la suflet? Când omul are un accident, imediat merge la doctor să vadă ce se poate face, nu spune: "Mă voi duce la anul viitor sau peste doi ani". Oare nu este mai important ca sufletul să fie împăcat cu Dumnezeu?

Isus a dat putere apostolilor, și prin ei preoților, să dezlege toate păcatele. Ce lucru mare este acesta! După înviere, Isus se arată apostolilor și le spune: "Luați Spirit Sfânt, cărora veți ierta păcatele vor fi iertate, și cărora le veți ține vor fi ținute!". Binecuvântat fie Dumnezeu care a dat oamenilor o asemenea putere. Au fost oameni care, din diferite motive, au amânat întoarcerea la Dumnezeu, dar se potrivește bine vorba: "Așa cum trăiești, așa vei muri". Sfântul Bernard spune că o convertire pe patul de moarte este mai mult o minune decât un act comun. Omul cât trăiește, trebuie să lucreze la mântuirea sufletului său.

Am cunoscut un preot care în 1948 a trecut la ortodocși, pe motivul că avea copii. La bătrânețe, conștiința îl mustra și voia să primească dezlegarea de acest păcat. I-am spus că nu poate face ceva în secret, trebuie să declare public. Însă a tot amânat, deoarece copiii erau în funcții înalte și se temea să nu le facă neplăceri, dar nu s-a gândit că poate muri în orice clipă cu conștiința încărcată, cum de fapt a și murit. Dumnezeu să-l ierte. Să nu ne amăgim, pentru că nimeni nu știe când îl ajunge moartea și, dacă va avea timp să se împace cu Dumnezeu.

Sunt cinci păcate mari, pe care preoții nu au dreptul să le dezlege, ci numai Papa de la Roma:

1. Dacă cineva își bate joc de Sfânta Împărtășanie. Există anumite organizații masonice care trimit pe unul să se împărtășească, acesta ține cuminecătura în gură, apoi, ieșind din biserică, o scoate și o duce la adunările masonice sau satanice, iar acolo profanează Sfânta Euharistie: o străpung cu ace, o calcă în picioare, o scuipă...

2. Dacă cineva îl violentează pe Papa.

3. Dacă un preot dă dezlegare concubinei sau unei persoane cu care a comis împreună un păcat.

4. Dacă un episcop consacră un alt episcop fără aprobarea Papei.

5. Dacă un preot divulgă secretul spovedaniei.

Așa că, puteți fii siguri că ceea ce mărturisiți în spovedanie, nu se poate divulga. În Biserica noastră nu s-a întâmplat niciodată să se fi divulgat secretul spovedaniei. Se cunosc cazuri de preoți din alte religii, care au fost agenți ai Securității și denunțau secretul spovedaniei. Pentru acest mare păcat vor răspunde ei în fața lui Dumnezeu.

Un rege l-a întrebat într-o zi pe preotul de la curte: "Dacă ai ști din spovedanie că se face un complot împotriva mea, m-ai avertiza?". Preotul i-a răspuns: "Nu, niciodată". "Dar atunci, cum să te mai țin la curte, dacă nu-mi ești credincios?". Preotul a răspuns: "Eu sunt credincios lui Dumnezeu și ție, rege, căci dacă oamenii ar ști că eu îți spun totul, nu ar mai veni să se spovedească, dar fiind discret, eu pot să le vorbesc despre crimă și răutatea ei și încerc să le îndepărtez gândul de la complot". Au fost mulți preoți care și-au dat viața pentru secretul spovedaniei, cum a fost Sfântul Ioan Nepomuk, la Praga, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a voit să spună regelui spovedania reginei.

Vă îndemn să vă apropiați de spovedanie cu umilință și încredere în bunătatea lui Dumnezeu. Închei cu cuvintele Sfântului Pavel: "În numele lui Cristos ne înfățișăm ca mijlocitori, ca și cum însuși Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Cristos, împăcați-vă cu Dumnezeu!" (2 Cor. 5, 20). Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact