Sâmbata, 27 aprilie 2011  
S Simeon, rudenia Domnului, ep, m (+ 107)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

29 iunie 1992
Dragi credincioși,

În sărbătoarea de azi, facem amintirea celor doi mari sfinți apostoli, Petru și Pavel. În troparul zilei se spune: "Te mărim pe tine Petru, că ai fost verhovnicul, căpetenia apostolilor, și pe tine Pavel, pentru că tu mai mult decât toți ai muncit". Deci, Petru a fost căpetenia apostolilor, iar Pavel a muncit mai mult decât toți.

La Cina cea de Taină, când Petru îl întreabă pe Isus cine-l va vinde, Isus a ținut puțin secret acest lucru. A spus doar atât: "Acela căruia îi voi da bucata", și Isus a întins bucata lui Iuda. Sfinții Părinți spun că Isus a ținut ascunsă trădarea lui Iuda pentru că Petru avea un temperament foarte iute la mânie, cum s-a întâmplat în grădina Ghetsimani, când a tăiat urechea lui Malhus. Sfântul Petru s-a lepădat de trei ori de Isus Cristos. A fost foarte devotat Mântuitorului și declarase cu câteva ore înainte că și la moarte va merge cu El; totuși, din lașitate, se leapădă de El în aceeași noapte.

Dar, cu toate slăbiciunile, Isus l-a iubit foarte mult pe Petru. Lui i s-a arătat separat de ceilalți apostoli, după înviere. Când apostolii, în deruta lor, au auzit că Domnul s-a arătat lui Petru, nu au mai spus nimic. Numai pentru Petru Mântuitorul se roagă să nu scadă credința lui și, întorcându-se din păcatul în care a căzut, să-și întărească frații. Într-adevăr, Petru i-a întărit pe ceilalți apostoli. Isus a avut un grup de trei apostoli preferați: Petru, Iacob și Ioan. Aceștia au fost prezenți pe muntele Taborului, când Isus s-a schimbat la față, când a înviat pe fiica lui Iair, și în grădina Ghetsimani, la rugăciunea și agonia lui Isus.

Petru era cu totul devotat Mântuitorului. Când Isus vine pe mare spre corabie, apostolii se sperie, crezând că văd o nălucă. Isus le spune: "Eu sunt, nu vă temeți!". Petru a zis: "Dacă ești Tu, poruncește-mi să vin la tine pe apă". "Vino!", a zis Isus, însă Petru nu avea o astfel de credință să umble pe apă și a fost mustrat de Isus pentru necredința sa. Odată erau la templu, iar cei ce strângeau darea l-au întrebat pe Petru: "Învățătorul vostru nu plătește darea pentru templu?". Petru s-a dus la Isus și l-a întrebat, iar Isus a spus: "Oare fiii împăratului plătesc impozit, ei nu sunt scutiți?". Dar, ca să nu fie sminteală, i-a spus lui Petru: "Du-te la mare și aruncă undița și vei prinde un pește; deschide-i gura și vei găsi o monedă cu care vei plăti darea către templu, pentru Mine și tine!". Mântuitorul plătește darea numai pentru Sine și pentru Petru. Se poate constata că Isus l-a iubit pe Petru în mod deosebit, lui îi dă puterea de a conduce Biserica.

Pe când erau în părțile Cezareei lui Filip (era și o altă Cezareea, la mare, capitala Iudeii, oraș mare, al treilea din Imperiu), Isus i-a întrebat pe ucenicii Săi: "Cine zic oamenii că este Fiului Omului?". Ucenici au zis: "Unii sunt de părere că ești Ioan Botezătorul, alții că ești Ilie, iar alții că ești unul dintre profeți". Isus îi întreabă direct: "Dar voi, cine ziceți că sunt Eu?". Atunci Petru, în numele tuturor, a zis: "Tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu!". Isus a zis: "Fericit ești Simone fiul lui Iona, dar nu mintea ți-a descoperit acest lucru, ci Tatăl meu care este în ceruri, și Eu îți zic: Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea, și porțile iadului nu o vor birui. Ție îți voi da cheile împărăției cerurilor și orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri!".

După înviere, Isus a spus ucenicilor să meargă în Galileea. Erau pe malul lacului Ghenizaret, toată noaptea au pescuit, dar n-au prins nimic. Venind spre țărm, au văzut că cineva se află acolo. Ioan l-a recunoscut și a zis: "Domnul este!". Când a auzit Petru că este Isus, s-a încins, căci ei pescuiau dezbrăcați, și s-a dus spre țărm. Mântuitorul i-a întrebat dacă au ceva de mâncare. Ei au spus că s-au chinuit toată noaptea, dar n-au prins nimic. Isus le-a zis să arunce mreaja la dreapta corabiei. Ei au ascultat și au prins lângă țărm 153 de pești mari. Evanghelistul Ioan se miră că erau atâția pești și mreaja nu s-a rupt.

În timp ce apostolii au făcut foc și frigeau pește, Petru stătea la o parte, conștiința îl mustra pentru lepădarea de Isus. Dar Isus, care știa lupta sufletească a lui Petru, îl întreabă: "Simone fiul lui Iona, Mă iubești tu mai mult decât aceștia?". Petru și-a dat seama că Isus îl întreabă dacă îl iubește mai mult decât ceilalți apostoli, pentru lepădarea sa. Petru îi răspunde: "Doamne, Tu știi cât de iubesc!". Vocea sa nu mai era curajoasă și încrezătoare, acum vorbea cu modestie și rușine. Isus îl răsplătește, nu-i cere să se arunce în apă sau în foc pentru a-i dovedi iubirea, ci îi dă o sarcină mai mare, zicându-i: "Paște oile Mele!". Isus îl întreabă de trei ori dacă îl iubește mai mult decât toți ceilalți apostoli, iar Simon a înțeles că era o reparație pentru cele trei lepădări. Când îl întreabă a treia oară, cu ultimele puteri Petru răspunde: "Doamne, Tu toate le știi, Tu știi cât Te iubesc!". Isus îi spune a treia oară: "Paște oile Mele!".

Tot aici, Mântuitorul îi prezice lui Petru cu ce moarte va preamări pe Dumnezeu: "Simone, Simone, când erai mai tânăr te încingeai singur și mergeai unde voiai, dar când vei fi bătrân, alții te vor încinge și te vor duce unde tu nu vei vrea" (In. 21, 15-18).

Este foarte posibil că Isus i-a arătat lui Petru cum să înceapă activitatea în Biserică, cum să fie primiți în Biserică și păgânii, fără să fie circumciși ca evreii, cum să predice evanghelia în toată lumea și cum vor primi putere de la Spiritul Sfânt. Petru a rămas conducătorul apostolilor și a noii Biserici care s-a format treptat și a cuprins întreg Imperiul Roman. El va fi răstignit cu capul în jos, la Roma, pe timpul împăratului Nero.

Sfântul Petru s-a căit și a fost iertat de Isus. El ne dă un exemplu de umilință și părere de rău pentru păcate, pentru a putea spune și noi cu Sfântul Petru: "Doamne, Tu toate le știi, Tu știi cât Te iubesc!". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact