Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 28 iunie 1992
Dragi credincioși,

În această duminică se citește evanghelia despre începutul activității lui Cristos, alegerea apostolilor. Trecând Isus pe lângă lacul Ghenizaret, a văzut doi pescari care aruncau mrejele; era Petru și cu Andrei, fratele lui. Isus le-a zis: "Veniți după Mine și Eu vă voi face pescari de oameni". Cu alte cuvinte, de acum nu veți mai prinde această viețuitoare fugară care este peștele, ci veți fi pescari de oameni pentru împărăția lui Dumnezeu.

Mergând mai departe, a văzut pe Iacob și pe Ioan, care erau în barcă cu tatăl lor, Zevedei, împreună cu muncitori plătiți ce-i ajutau la pescuit. Isus i-a chemat și pe cei doi fii a lui Zevedei. Ei îndată au lăsat pe tatăl lor și mrejele și au mers după Isus. În legătură cu această chemare, vă voi vorbi astăzi despre chemarea la preoție și călugărie.

Când Dumnezeu cheamă pe cineva să-L urmeze, o face tainic, în inimă, sau printr-o convertire în tinerețe. Sunt unii care devin preoți la bătrânețe; aceasta nu este mare lucru, pentru că dăruiesc lui Dumnezeu numai ce le-a mai rămas din viață. Trebuie să-ți dăruiești viața lui Dumnezeu când ești tânăr, renunțând la bogății, plăceri, onoruri. Vedem din Sfânta Scriptură cum chemările sunt diferite. Unii au fost pescari, alții lucrători de pământ, unii vameși, farisei precum Saul, medici și alte profesii.

Avram era păstor în Mesopotamia, la nord de Israel. Dumnezeu îi spune: "Avrame, ieși din țara ta, din casa tatălui tău, că Eu îți voi da o țară nouă și voi înmulți seminția ta, mai mult decât nisipul mării și stelele cerului" (Fac. 12, 1-2). Avram, fără să întrebe în ce țară va merge, dacă va avea acolo pășuni, dacă va avea ce mânca, pleacă împreună cu familia și cu turmele sale după glasul Domnului. Așa și primii ucenici au ascultat de Isus, lăsând imediat totul și urmându-L.

Profetul Ilie a fost trimis de Dumnezeu să-l ungă profet în locul lui pe Elisei, dar nici măcar nu-l cunoștea. Dumnezeu îi spune că-l va găsi la plug, arând cu 12 perechi de boi. Ilie se duce la Elisei, îi pune mantaua pe umeri, semn că Dumnezeu l-a ales să fie profet în locul lui. Elisei îi zice: "Lasă-mă să merg să sărut pe tatăl și mama mea și voi veni după tine!". Ilie i-a spus: "Du-te și vino înapoi, că ce-am făcut e făcut!" (III Regi 19, 19-21). După ce s-a întors, a luat o pereche de boi pe care i-a junghiat și, făcând foc cu plugul boilor, a fript carnea și a împărțit-o la oameni. Iar el s-a sculat, a plecat cu Ilie, părăsind totul pentru Domnul.

Isus a spus ucenicilor: "Când mergeți să nu luați cu voi nici toiag, nici două haine, căci este vrednic lucrătorul de plata lui". Apostolul Petru l-a întrebat odată pe Isus: "Iată, noi am lăsat totul și Te-am urmat, ce va fi cu noi?". "Voi, care ați venit după Mine, veți sta pe cele 12 tronuri, judecând cele 12 seminții ale lui Israel!".

Profetul Isaia, din familie regală, a fost chemat în timp ce se afla în templu. A avut o viziune că Dumnezeu sta pe norii cerului, cu picioarele în templu, poalele hainei lui umpleau templul, serafimi și îngeri cântau: "Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul Savaot, plin este cerul și pământul de mărirea Lui!"

Din cauza acestor strigăte, porțile se zguduiau, iar templul s-a umplut de fum. Și a zis Isaia: "Vai mie, că sunt pierdut! Sunt om cu buze spurcate și locuiesc în mijlocul unui popor cu buze necurate. Și pe Domnul Savaot L-am văzut cu ochii mei!". Atunci, un serafim a luat cu cleștele un cărbune de pe jertfelnic, l-a pus pe buzele lui Isaia și a zis: "Iată, s-a atins de buzele tale, va șterge toate păcatele tale și fărădelegile tale le va curăți!". Și a auzit glasul lui Dumnezeu: "Pe cine voi trimite, cine va merge pentru voi?". Dumnezeu întreabă pe cine va trimite la acest popor care se închină la idoli. Și astăzi oamenii se închină la idoli, plăceri, averi, onoruri. Isaia răspunde: "Iată-mă, trimite-mă pe mine!" (Is. 6, 1-10). Dumnezeu îi poruncește să meargă să predice ceea ce Domnul spune, indiferent dacă oamenii îl vor asculta sau îl vor urî. Isaia a vorbit poporului ceea ce îi spunea Domnul, dar la sfârșit, regele Manase l-a prins pe Isaia, l-a băgat între două scânduri și l-a omorât, tăindu-l cu fierăstrăul.

Profetului Ieremia, Dumnezeu îi spune: "Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut, și înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare". Ieremia spuse: "O, Doamne, eu nu știu să vorbesc, pentru că sunt încă tânăr". S-ar putea ca Ieremia să fi fost gângav, nu putea vorbi bine, dar știm că Dumnezeu nu se uită la defectele omului, ci la dragostea ce o are față de El (Moise era gângav și spuse: "Doamne, eu nu pot vorbi că sunt gângav". Domnul a zis: "Îți dau pe fratele tău Aron, care va vorbi în locul tău").

Domnul îi spune lui Ieremia: "Să nu te temi, că Eu sunt cu tine". Domnul a întins mâna, i-a atins gura, zicând: "Iată, am pus cuvintele Mele în gura ta!". Apoi l-a întrebat: "Ieremia, ce vezi?". "Văd un toiag din lemn de migdal". Zis-a Domnul: "Tu ai văzut bine, că Eu priveghez asupra cuvântului Meu, ca să-l împlinesc". Iar l-a întrebat Domnul: "Ce vezi?". Ieremia a răspuns: "Văd un cazan clocotind, care e gata să se verse dinspre miazănoapte". Iar Domnul a zis: "De la miazănoapte se va deschide nenorocire asupra tuturor locuitorilor țării acesteia" (Ier. cap. 1). Poporul se închina la idoli și nu voia să se închine adevăratului Dumnezeu. Unul dintre regi era bolnav și trimite solie la Belzebub, zeul escronului, să-l întrebe dacă se va face bine. Dumnezeu îi spune lui Ieremia să meargă înaintea solilor, să le spună că regele va muri în patul său. Ieremia a profețit până când a fost omorât cu pietre de către fiii lui Israel.

Isus Cristos cheamă pe apostoli. Isus îl cunoștea pe Petru, acum îl cheamă direct. Tot așa cheamă pe Iacob și pe Ioan, fiii lui Zevedei, care lasă totul și se duc după Isus. Așa cheamă Dumnezeu și azi anumite suflete tinere, la care le șoptește cuvintele adresate apostolilor: "Vino după Mine!". Însă sunt mulți care nu ascultă cuvântul auzit prin șoapta harului, căci dacă Isus te cheamă la preoție, trebuie să-l urmezi.

Citim despre Fernardo Cortes, care a cucerit Mexicul pentru spanioli, că a debarcat cu oastea lui și apoi a dat foc la corăbiile cu care a venit, să nu-i vină în minte cuiva să se întoarcă înapoi. Așa, cel care pune mâna pe plug, zice Mântuitorul, să nu se mai uite înapoi.

Cel mai mare rol în câștigarea vocațiilor îl au mamele. Mama este cea care sădește în sufletul copilului chemarea, fie la preoție, fie la viața călugărească, dacă ea știe să vorbească copilului, îi povestește viețile sfinților. Dar, tineretul de astăzi este departe de Dumnezeu, vrea să meargă la discoteci, să ducă o viață sexuală de timpuriu, dorește onoruri și bogății.

Papa Pius XI primește odată pe un episcop care-i spune: "Eu pregătesc preoți, iar după ce preoții sunt hirotoniți, chem pe toate mamele la altar și le dau o medalie cu Maica Sfântă, pentru tot ce au făcut și au sădit ele în inimile acestor preoți". Papa a fost impresionat și a zis: "De acum înainte, toate medaliile să le oferiți în numele meu, mamele să știe că eu le-am oferit și că au făcut o mare lucrare pentru Dumnezeu".

Dacă aveți în familie un tânăr care ar avea vocație de preot, să-i sădiți în suflet dorința de a deveni preot, de a deveni pescar de oameni. Este cea mai mare bucurie pe care o faceți lui Isus Cristos. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact