Sâmbata, 27 aprilie 2011  
S Simeon, rudenia Domnului, ep, m (+ 107)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Pastorala de Paști, 1992
Cristos a înviat!
Dragi credincioși,

Da, aceasta e minunea cea mai mare și cea mai contestată a omenirii. Dacă cineva ar întreba: "Care este cel mai important adevăr din toată învățătura creștină?", putem să răspundem: "Învierea lui Cristos". Evenimentul este atât de măreț, încât nici ucenicii nu l-au înțeles când Mântuitorul le-a spus: "Fiul Omului trebuie să pătimească, să fie urgisit de preoți și cărturari, să fie omorât, dar după trei zile va învia" (Mc. 8, 31).

Isus a mai anunțat moartea și învierea Sa prin două asemănări: "Precum Iona a stat în pântecele chitului trei zile și trei nopți, tot așa Fiului Omului va sta în inima pământului trei zile și trei nopți" (Mt. 12, 40), și "Stricați templul acesta și în trei zile îl voi ridica. Iar El vorbea de templul trupului Său" (Ioan 2, 21).

Să ne întoarcem în timp și să trăim câteva clipe în atmosfera din Vinerea Mare, la picioarele crucii, pe dealul Golgotei. "Iar de la ceasul al șaselea s-a făcut întuneric peste tot pământul până la ceasul al nouălea" (ceasul 6 era ora 3 p. m.). "Și iată, catapeteasma templului s-a rupt în două, de sus până jos, pământul s-a cutremurat, stâncile s-au despicat, mormintele s-au deschis (...)" (Mt. 27, 54). Ce panică s-a produs în cetate! Numai o mică eclipsă de soare răcește și întunecă cerul, dar trei ore, în plină zi?! Cutremurul de pământ a despicat stâncile, poate a dărâmat și case, lumea alerga îngrozită, cutremurul și întunericul a speriat și animalele... Chiar și sutașul roman s-a înspăimântat, zicând: "Cu adevărat, Fiul lui Dumnezeu a fost acesta!".

Oare cărturarii și preoții nu s-au speriat? Era atât de împietrită inima lor încât nu au înțeles aceste semne? Astfel de oameni au existat și vor exista întotdeauna. Ei nu se gândesc decât la interese personale: "Nu cumva să fie furat mortul, să se spună că a înviat!". Nu cumva să-și piardă influența sau câștigurile.

Dar să privim spre cruce. Isus murise cu adevărat. O dovadă clară a morții o dă Sfântul Ioan, care stătea la picioarele crucii: "Venind ostașii la Isus, văzând că a murit, nu i-au zdrobit fluierele picioarelor, ci unul din ostași cu sulița a împuns coasta Lui, și îndată a ieșit sânge și apă. Și cel ce a văzut, a mărturisit și mărturia lui este adevărată" (In. 19, 33). Savanții de la Sorbona constată că rana din coasta și inima lui Isus este cea mai reală dovadă de moarte adevărată, căci a curs sânge și ser, care avea aspect de apă. Dacă Isus n-ar fi fost mort, plămânul se contracta și nu permitea sângelui să curgă afară, până nu se umplea cavitatea pleurală. Viața pământească a lui Isus s-a sfârșit pe cruce, dar Isus nu a murit, așa cum doreau dușmanii lui. El trăiește și ne vorbește mereu de la înălțimea crucii. "Măsura patimilor nu va fi plină decât la sfârșitul lumii", zice Sfântul Augustin. Prin jertfa lui Isus, suferința a primit un nou sens, a fost înnobilată, primind o luminozitate cerească.

Oricare ar fi motivul suferinței: răutatea proprie sau a altora (păcatul), dureri fizice sau morale, nedreptate, dispreț sau trădare, boală sau moarte, ea servește la ridicarea ființei noastre. Crucea de fiecare zi este o întâlnire cu Isus pe Golgota. Curaj, nu suntem singuri, Isus este mereu alături de noi.

Dar, privind crucea, nu putem să nu ne gândim la moarte. Nu este moartea o trecere din timp spre eternitate? Isus pe cruce, înainte de moarte, rostește cuvintele: "Tată, în mâinile Tale îmi dau sufletul meu!" (Lc. 23, 46). Până la Cristos, omenirea trăia într-un întuneric de neînchipuit. Sclavii erau vânduți ca animalele, omorâți după placul stăpânului, gladiatorii se luptau în arene până la moarte, pentru a distra spectatorii, jertfe umane aduse diferitelor zeități, copii aruncați de vii în cuptoare aprinse, orgii, promiscuitate, nedreptate, asuprirea celor slabi pe care nu-i apăra nimeni, ura și crima domneau peste tot.

Odată cu venirea lui Isus pe pământ, omenirea intră într-o epocă nouă, o epocă de ridicare spirituală, de înnobilare a tot ce este bun, frumos, adevăr, dreptate, virtute, dragoste. Cât de minunat este efectul dragostei creștine, care nu poate fi egalat de nici o altă filozofie! Blaise Pascal spunea: "Două legi ar fi suficiente pentru a conduce lumea: iubirea de Dumnezeu și iubirea de aproapele!". Cine ar putea descrie toate jertfele aduse la umbra crucii de sufletele eroice în cei aproape 2000 de ani de creștinism? Câtă pace dă sufletului iertarea, iubirea dușmanului în numele lui Isus.

Dar culmea iubirii lui Isus față de oameni este Sfânta Euharistie. A voit să rămână cu noi permanent, până la sfârșitul veacurilor. Nu numai într-un singur loc, ci oriunde este un preot care poate sluji Sfânta Liturghie. La fiecare Sfântă Liturghie se repetă întreaga dramă a Calvarului, în mod nevăzut. Mântuitorul a zis: "Eu sunt pâinea vieții, cine vine la Mine nu va flămânzi niciodată" (In. 6, 35). Isus ne invită să ne apropiem de El, să nu-L lăsăm singur, căci El e Dumnezeu, iar noi ființe limitate, care avem nevoie de ajutorul Lui.

Să ne revizuim conștiința la umbra crucii, să nu fie nimeni care de Paști să nu se împace cu Dumnezeu prin spovedanie și împărtășanie. Numai astfel, sufletul nostru va deveni liber și se va bucura cu adevărat de sărbătoarea Învierii lui Cristos, căci Isus este: Învierea, Viața și Lumina lumii. Să credem cu adevărat că Isus Cristos a înviat, căci zice Apostolul Pavel: "Dacă Cristos n-a înviat, zadarnică este predicarea noastră și zadarnică credința voastră, dar Cristos a înviat". Este marea sărbătoare a Paștilor, să ne ridicăm sufletește peste grijile vieții, peste necazurile și lupta de fiecare zi, să ne iertăm unii pe alții, să ne dăm îmbrățișarea frățească a dragostei, pentru a putea cânta cu bucurie: "Cristos a înviat, a învins moartea și ne-a redat viața adevărată".

Fără Cristos, viața este întuneric, teamă, neîncredere, ură. Alături de Cristos, viața este lumină, pace, bucurie, fericire. Cristos a înviat! Amin.




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact