Miercuri, 08 mai 2011  
S Ioan Teologul, ap si evanghelist (+ sec II). S A...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

5 iulie 1990
Dragi credincioși,

Ieri am început să vă vorbesc despre credință. Credința într-un singur Dumnezeu. În scrisoarea către Evrei este scris: "Toată casa este zidită de cineva iar Cel ce le-a făcut pe toate este Dumnezeu". Când cineva vă întreabă de unde ști că există Dumnezeu, să răspundeți simplu: "Știu că există, după urme!".

Dacă ne uităm la organismul uman, vedem ce funcțiuni complicate au organele, mișcări nenumărate se produc în fiecare secundă la toate nivelele organismului. Cum s-au făcut acestea? Am putea crede că s-au făcut prin evoluție sau adaptare? Adică de la o mică ameobă s-a făcut o insectă, apoi o pasăre, o reptilă, un animal și apoi a apărut omul? Acestea sunt cuvinte goale.

Toată creația este o capodoperă a unei minți de o mare excepție și extraordinară prin inteligență, care a avut un plan bine determinat. Întâmplarea nu poate face ordine, căci ea însăși este haos. Ceea ce nu ai, nu poți da altuia. Citim și auzim de multe ori expresia: "Foarte înțeleptele brevete ale naturii". Adică, se vrea să se înlocuiască cuvântul Dumnezeu cu natura, dar aceasta nu este posibil. Omul cunoaște existența lui Dumnezeu urmărind cauzele.

În antichitate, filozoful grec Aristotel, profesorul lui Alexandru Macedon (300 î. Cr), numește pe Dumnezeu "primul mișcător nemișcat", adică această ființă supremă a făcut să pornească și să se miște toate.

Filozoful roman Cicero (+ 43 î. Cr) numește pe Dumnezeu "causa causarum", cel care a cauzat toate lucrurile. Omul când vede lucruri inexplicabile imediat își pune întrebarea: "Cine le-a făcut?". De exemplu, în Anglia, la Stonehage, există niște pietre foarte mari, unele cât biserica. Aceste pietre au fost aduse sau făcute în epoca paleoliticului târziu. Oamenii se întreabă: "Dar de unde s-au adus pietrele acestea așa de mari și cum s-au adus, căci sunt într-o câmpie? De ce natură sunt aceste pietre?". Oamenii de știință au stabilit că au fost aduse de la o distanță de 40 km, iar cele de culoare albăstruie de la 120 km. Omul se întreabă pentru ce le-au adus până aici. Nu se știe nici până astăzi, dar oamenii de știință presupun că acolo ar fi existat un templu închinat ființei superioare căreia ei se închinau. Ce idee au avut ei despre Dumnezeu, noi nu știm.

Tot așa, în Franța există așa-numitele "dolmene". Acestea sunt tot pietre mari, iar deasupra este una orizontală. Dar cum au putut căra aceste pietre, căci atunci nu existau macarale, cum le-au ridicat și transportat? În Insula Paștelui din Oceanul Atlantic, pe marginea insulei sunt niște coloși foarte înalți, unii de 20 metri, având figură omenească. De ce au fost făcute aceste statui uriașe?

Omul își pune mereu întrebarea, dovadă că oamenii de știință cercetează mereu: Cum s-au făcut insectele, florile, animalele? Din întâmplare, prin evoluție, prin adaptare?

La securitatea din Lugoj a fost adus un preot și condus la comandant, care era un evreu pe nume Kling. Acesta, voind să demonstreze că el este ateu, cum stătea la masă a prins-o de ambele capete și privind-o a zis: "Eu sunt ateu, mie nu-mi pasă cine a făcut acest birou, eu îl folosesc și atât".

Preotul i-a răspuns simplu: "Scuzați, domnule comandant, acesta nu-i ateism, ci agnosticism (agnosco - a ignora, a nu cunoaște). Ateismul spune astfel: biroul acesta există, dar nu l-a făcut nimeni, ci s-a făcut singur". Comandantul s-a uitat la biroul frumos sculptat cu flori de iasmină și n-a mai zis nimic.

Cine are sufletul curat, îl poate găsi, și-l găsește pe Dumnezeu totdeauna. Atanasie Kirscher, astronom german, credincios, care a stat mai mult la Roma, a făcut un planetariu care arăta rotația pământului în jurul soarelui și a lunii în jurul pământului, lucru rar în sec. XVII. Într-o zi, vizitându-l un prieten ateu, a admirat planetariul și l-a întrebat: "Cine l-a făcut?". "Nimeni, a răspuns astronomul, s-a făcut singur". Prietenul a izbucnit în râs de această absurditate. "Oare nu e mai ușor să crezi că acest planetariu s-a făcut singur, decât să afirmi că toate galaxiile și imensitatea sistemului solar s-au făcut de la sine?".

Vă recomand ca, atunci când cineva vă întreabă dacă credeți în Dumnezeu să afirmați cu toată convingerea: "Da, cred!". "Dar de ce crezi?". "Cred pentru că Dumnezeu a lăsat urmele existenței sale. O insectă cât de mică, arată inteligența superioară a Creatorului și cauzalitatea ne dovedește că toate lucrurile au o cauză, un creator și acesta este Dumnezeu".

"Cine este credincios, e ca un pom sădit lângă izvoarele apelor și dă rod la vremea sa" (Ps. 1). Eu vă spun astfel, dacă sufletul dumneavoastră este credincios, se aseamănă cu un pom răsădit lângă izvoarele apelor și dă rod la vremea sa. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact