Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Dragi credincioși,

Apropiindu-ne de evenimentele dureroase ale Patimilor Mântuitorului, astăzi vă voi vorbi despre suferință. Isus Cristos ne-a spus: "Cel ce vrea să vină după Mine, să-și ia crucea sa și să-mi urmeze Mie!". Adică, cel ce vrea să fie mântuit să primească suferința, crucea. Mântuitorul însuși a luat de bună voie crucea. A spus înainte apostolilor că va fi batjocorit, răstignit și va muri pentru noi oamenii.

Dreptul Simeon a prezis Fecioarei Maria: "Iar prin sufletul tău va trece sabie!". De fapt, a trecut, fiind de față la patimile și moartea Fiului Său pe lemnul crucii. Toți apostolii au suferit moarte de martir: răstigniți, decapitați, jupuiați de vii, aruncați în ulei clocotit, chinuri de care nu a fost lumea vrednică. Sfântul Bernard, pe bună dreptate zice: "Ar fi o pagubă să fii membru fericit (petrecăreț) sub un cap încoronat cu spini". Nici un om nu poate scăpa de suferință. Ea copleșește sufletul omenesc, fiind o consecință a păcatului strămoșesc, a jignirii aduse maiestății divine de către om, făptură slabă și mizerabilă.

Prin suferință ne purificăm și ne sfințim. Însuși Isus a venit în lume să ne arate prețul suferinței, necesitatea și măreția ei. Fiecare om, cu voie sau fără voie, trebuie să-și poarte crucea. Am fost creați de Dumnezeu pentru a moșteni fericirea eternă, însă pentru a ajunge la aceasta trebuie să avem iubire față de Creator, iar iubirea se purifică prin suferință. Chiar și iubirea omenească cere sacrificii și prin ea nu se dobândește fericirea eternă.

Episcopul Keppler spunea: "Dumnezeu conduce pe fiecare pe drumul suferinței. Cu cât este mai mare dragostea Lui față de noi, cu atât este mai mare suferința noastră". Necazurile și bolile pe care ni le trimite Dumnezeu, în realitate sunt binefaceri, pe care primindu-le cu răbdare, câștigăm merite pentru veșnicie. Fiecare suferință suportată pentru Dumnezeu, este o piatră prețioasă la coroana pregătită în cer.

Sfântul Ignațiu de Loyola spunea: "Când Dumnezeu îți oferă un pahar plin de dureri, este semn că te iubește și te cheamă la o mare sfințenie". Iar Sfântul Ioan Vianney zicea: "Dacă cineva te-ar întreba: «Ce să fac să devin bogat?», ar trebui să răspunzi: «Să muncești, să faci economii». Iar dacă te-ar întreba: «Ce să fac să ajung în cer?», răspunsul este: «Să suferi!»".

Vestitul predicator Spirago face o comparație: "Să presupunem că pe vârful muntelui din față s-ar afla o mulțime de cruci de lemn. Dacă v-aș propune ca fiecare dintre voi să-și aleagă o cruce, pe care o poate duce acasă, cred că nici unul dintre voi nu s-ar grăbi. Dar să presupunem că aceste cruci ar fi pe dinăuntru pline cu aur. Atunci ar fi altceva. Ar fi ceartă, cine s-o ia pe cea mai grea și cea mai mare, osteneala nu ar mai conta. Suferințele sunt astfel de cruci. Cei care nu au credință și nici prețul suferinței, nu cunosc răsplata veșnică, se plâng mereu și se feresc de suferință; dar sfinții, care cunosc răsplata suferinței, iubesc crucea și se bucură de ea oricât ar fi de mare".

Sfânta Tereza de Avila spunea: "Doamne, ori sufăr, ori să mor". Dreptul Iov laudă pe Dumnezeu în suferință, zicând: "Mi s-a întâmplat cum a plăcut Domnului, fie numele Lui binecuvântat!". Arhanghelul Rafael spune lui Tobia: "Pentru că ai fost plăcut lui Dumnezeu, a trebuit să suferi încercarea".

Când un tată vede că fiul său se poartă rău, deși îl iubește, îl pedepsește, ca să-l dezvețe de obiceiul rău. Dacă vede aceleași defecte la un copil străin, nu-l pedepsește, pentru că acest copil nu este al său. Așa face Dumnezeu care este Tatăl nostru. El încearcă pe cei pe care îi iubește, trimițându-le suferința, fie ca să-i dezvețe de un obicei rău, fie să-i ferească de altul, sau pentru a-i apropia de sfințenie. Când un medic vede că-și poate salva pacientul, îi dă medicamente amare, îl pune la regim alimentar, îi face operații. Dar, dacă vede că boala este incurabilă, îl lasă să mănânce ce vrea. Așa face Dumnezeu cu cei care caută mântuirea, sfințenia. Le lasă boli care îi dezlipesc de atașamentele lumii, căci suferința îi face amare bucuriile păcătoase și plăcerile senzuale, iar pe păcătoșii împietriți îi lasă în poftele lor. Despre aceștia, Sfântul Augustin zice: "Nu există mai mare nenorocire decât fericirea păcătoșilor", sau: "Cea mai mare cruce este a nu avea nici o cruce". Auzim pe unii că întreabă: "Oare ce-am păcătuit ca să-mi dea Dumnezeu durerea, sau infirmitatea aceasta?". Suferința nu este o pedeapsă, ci o purificare, o chemare la sfințenie. Ori de câte ori vedem pe stradă un infirm, să-i mulțumim lui Dumnezeu că nouă nu ne-a dat o astfel de infirmitate, deși o merităm. Să ne rugăm pentru cel încercat să-și poată duce crucea cu răbdare.

De încheiere, vă amintesc cuvintele Sfântul Ioan al Crucii: "A accepta suferința din iubire față de Domnul, este mai mult decât a face minuni". Să-L rugăm pe Mântuitorul să ne lumineze, ca să putem înțelege misterul suferinței și să-L urmăm totdeauna pe Isus pe drumul Calvarului. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact