Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

2 august 1990
Dragi credincioși,

Vorbind despre iubirea lui Dumnezeu, amintesc poate cel mai mare cuvânt pe care Dumnezeu l-a spus Profetului Ieremia: "Cu iubire veșnică te-am iubit pe tine" (Ier. 31, 3).

Dumnezeu ne-a iubit din veșnicie. Unii dintre noi nici nu înțeleg ce este veșnicia; când zic veșnicie, înțeleg că este un timp nedeterminat, foarte lung. Veșnicia este în afara timpului. Este o trăire a unui moment permanent, un prezent continuu. Dumnezeu spune: "Cu iubire veșnică te-am iubit pe tine", adică nu cu o iubire omenească, care ține cât durează viața pământească, ci cu o iubire care nu are trecut și sfârșit, ci un prezent continuu. Înainte de a fi pământul, înainte de a fi materia, înainte de a fi îngerii în ceruri, Dumnezeu ne-a iubit cu o iubire eternă.

Dacă ne-am întreba: "Oare de ce a creat Dumnezeu tot ce există în natură?", am putea răspunde: "Pentru fericirea noastră." Toate frumusețile din natură care ne înconjoară, sau cerul înstelat cu miliarde de stele și aștrii, au fost create din iubire pentru noi. Să luăm spre exemplu spațiul cosmic. Soarele, izvor permanent de lumină, căldură și energie pentru noi pământenii, ne este indispensabil pentru viață. Distanța de la pământ la soare este de 149 milioane Km. Lumina, care se propagă cu 300.000 Km/secundă, ajunge la pământ în 8 minute. Dar, soarele este o stea mică în Calea Lactee, o galaxie care are o lungime de 100.000 de ani lumină și este formată din aproape 1.000 de miliarde de stele. În Calea Lactee sunt stele cărora le trebuie zeci de mii de ani ca să ajungă lumina până la noi.

Fizicianul american Richard Morris estimează că universul are aproximativ 10 miliarde de galaxii. Cea mai apropiată stea de pământ este Proxima Centaura, aflată la 4 ani și jumătate lumină. Dar, lumina se propagă cu 300.000 Km/secundă. Acești 4 ani înmulțiți cu secunde, ore, luni, ani... ce distanță uriașă! Savanții se mândresc că au putut să descopere unele din tainele Universului, dar cu cât mai multă admirație merită Ființa Supremă, care le-a creat pe toate din nimic.

Dumnezeu a iubit pe om atât de mult încât l-a dat pe Unicul Său Fiu ca jertfă pentru salvarea lui. Cum zice profetul Isaia: "Dacă se vor clătina munții și vor porni dealurile să umble, Eu nici atunci nu-mi voi uita de tine (...) Veniți să vă strâng la pieptul meu, să vă dezmierd pe genunchii mei, cum își alintă mama copiii, așa vă voi mângâia pe voi".

Isus Cristos sau Cuvântul, înainte de a se fi întrupat, vine de la Tatăl prin naștere, adică Isus Cristos provine de la Tatăl prin naștere. Ce este nașterea? Nașterea este proveniența unei ființe raționale de la o altă ființă rațională. Despre o pisică, un câine sau o vacă, nu se spune că a născut, ci a fătat. Numai oamenii se nasc. Cuvântul Isus este născut din veci din Dumnezeu Tatăl. Niciodată n-a fost Dumnezeu Tatăl mai bătrân decât Fiul și nici Fiul mai tânăr decât Tatăl. De aceea, când Mântuitorul vine în lume, spune: "Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun sufletul și-l pune pentru oile sale. Argatul, care nu este păstor și căruia nu-i aparțin oile, când vede lupul venind, lasă oile și fuge, iar lupul le răpește și le împrăștie. Eu sunt păstorul cel bun și cunosc oile mele, iar oile mă cunosc pe Mine" (In. 10, 11-13).

Mântuitorul ne arată câtă grijă are El pentru noi; El spune: "Iată, Eu stau la ușă și bat, stau la ușa sufletului tău; dacă va auzi cineva glasul Meu și va deschide, Eu voi intra la el, voi cina cu el și el cu Mine". Evangheliștii sinoptici, în special Marcu, spune că, venind Isus în Ierihon, cel mai apropiat oraș de Iordania, exista acolo un orb din naștere, pe care familiarii lui îl duceau de mână până la o răspântie, o încrucișare de străzi, unde era mai multă circulație, treceau mulți oameni. El se așeza acolo; avea lângă el o pălărie în care își punea banii și cânta un cântec pentru ca Dumnezeu să se milostivească spre cei ce se milostivesc de el. Sfântul Marcu îi dă și numele celui care sta lângă cale și cerșea: Bartimeu, fiul lui Timeu. Poate se ducea și singur acolo, pipăia cu bâta lui, deja cunoștea drumul, știa câți pași să facă până acolo, cât sunt de departe zidurile. Orbii au un simț deosebit al distanțelor, pe care cel care vede nu le bagă în seamă. Bartimeu sta și cerșea acolo. Deodată aude o învălmășeală mare. Aude cum toți fug dintr-o parte în alta, unii se strigă, se cheamă. Se întreba: "Oare ce s-a întâmplat?". Numai el nu știa nimic. Dar poate, el știa mai mult decât alții despre Isus Cristos. Știa cum a înviat pe fiul văduvei din Nain, cum a vindecat pe orbul din naștere, pe paraliticul de la Betezda sau pe alții, precum și alte minuni făcute de Isus. Auzind o voce mai cunoscută, întreabă: "Ce s-a întâmplat, de ce fuge toată lumea?". I s-a spus că trece Isus din Nazaret.

El s-a sculat imediat și a început să strige: "Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine!". Oamenii au încercat să-l oprească să strige, că îl supără pe Învățătorul; îi puneau mâinile pe gură să tacă. Dar, el striga: "Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine". Isus era aproape, dar el nu vedea că este lângă el. Isus, cu o voce blândă, îl întreabă: "Ce vrei să-ți fac?". Mângâiat în suflet că i-a răspuns atât de blând, poate nimeni nu-i răspundea așa blând, a zis: "Doamne, să văd!". Isus i-a pus mâna pe frunte și i-a spus: "Fie ție, după cum dorești!". În momentul acela i s-au deschis ochii și a văzut (Mc. 10, 46-52).

Dacă ne-ar întreba Isus pe noi: "Ce vrei să-ți fac?". Cel mai bun lucru pe care-l putem cere este: "Doamne, să văd!". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact