Sâmbata, 27 aprilie 2011  
S Simeon, rudenia Domnului, ep, m (+ 107)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

2 iulie 1990
Dragi credincioși,

Astăzi vom medita asupra unei mari întrebări: Pentru ce suntem noi, oamenii, aici pe pământ? În catehism citim: "Noi, oamenii, suntem pe pământ pentru a-L cunoaște, sluji și iubi pe Dumnezeu, și astfel să dobândim viața veșnică".

Noi nu suntem pe pământ nici pentru a aduna averi, nici pentru a face carieră glorioasă, nici pentru a mânca, a bea și a ne satisface plăcerile, ci suntem creați de Dumnezeu pentru a împlini, a respecta voința Sa, transmisă prin poruncile sale și așa să ajungem la fericirea veșnică a paradisului împreună cu El. Deci, trebuie să respectăm poruncile și voința divină. Cine se opune acestor porunci va avea de suferit, fie aici pe pământ, fie dincolo în infernul veșnic.

În Sfânta Scriptură, în cartea Facerii, citim cum Lot, nepotul lui Avraam, se desparte de acesta și se așează în Câmpia Iordanului spre sud, lângă orașele Sodoma și Gomora, iar Avraam rămâne în Canaan. Odată au venit la Avram trei îngeri și i-au prevestit că în anul viitor va avea un fiu. Doi dintre acești îngeri s-au îndreptat spre Sodoma și Gomora și au intrat în casa lui Lot, care i-a primit cu mare cinste, ca pe oameni de seamă. Dar seara, bărbații din Sodoma au venit la Lot să ceară pe cei doi străini, căci în aceste orașe oamenii trăiau în păcatul sodomiei, adică homosexualitate (acesta e păcat strigător la cer).

Cei doi îngeri l-au îndemnat pe Lot să plece cât mai repede din cetate, căci Dumnezeu va pedepsi fărădelegile lor. Lot a fugit în Țoar. Atunci, Domnul a turnat asupra Sodomei și Gomorei o ploaie de pucioasă și foc, zguduindu-se din temelii, aceste orașe fiind șterse definitiv de pe fața pământului. Aceasta a fost pedeapsa păcatelor lor.

Îngerii i-au spus lui Lot înainte de a fugi: "Mântuiește-ți sufletul tău, ca să nu pieri!" (Fac. 19). Așa ne spune și nouă Dumnezeu în fiecare clipă: "Mântuiește-ți sufletul tău, ca să nu pieri!". Omul crede că pe pământ va avea fericire, dar nu este așa, ci, parcă, cu cât înaintează în viață, nenorocirile se înmulțesc.

Am citit o istorioară despre o bobină miraculoasă. Era ca un film, unde un copil își putea derula viitorul să vadă cât de fericit va fi în viață. La început copilul a văzut necazurile școlii, certuri cu ceilalți frați, dar și-a zis: "Când voi fi mare, voi fi fericit". A mai tras puțin de bandă; a văzut că a ajuns mare și va fi un rege vestit, va avea totul la dispoziție, va fi fericit. Dar, mai trăgând puțin de bandă, văzu necazurile regilor: conflicte, intrigi, războaie, teama de a nu fi detronat... tot nefericit era. A văzut că se va căsători, va avea necazuri cu copiii, neascultare, boli, supărări de tot felul. Un proverb italian zice: "Copii mici - necazuri mici, copii mari - necazuri mari". A rămas ultima parte a vieții, bătrânețea. Își spuse: "Sper să fiu fericit atunci". Dar, derulând banda, a văzut suferințele, boala, neputințele care l-au dus la pat. Alții credeau că el este fericit, dar nu era. Atunci copilul a strigat dezamăgit: "Unde este fericirea?".

Dacă cineva dintre noi crede că va ajunge la fericire aici, pe pământ, se înșeală foarte mult. În lume nu există fericire. Pe pământ poate ajunge cineva la o mulțumire sufletească în măsura în care slujește și iubește pe Dumnezeu, celelalte toate sunt amăgiri de scurtă durată și de cele mai multe ori înșelătoare, lăsând în suflet regrete amare și întristări.

Aici, pe pământ, de multe ori omul crede că este bine să-și adune averi, dar Isus a spus clar: "Nu vă adunați comori pe pământ unde moliile le strică, rugina le roade și hoții le fură, ci adunați-vă comori veșnice, pe care moliile nu le pot roade, nici rugina nu le strică și hoții nu le fură. Unde este comoara voastră, acolo este și inima voastră". Dacă comoara noastră este la Dumnezeu, atunci și inima este la Dumnezeu. Nimic nu ne poate despărți de Dumnezeu, nici hoții, nici boala, nici închisoarea.

Sfântul Ignațiu de Loyola (1491-1556), ofițer spaniol, după ce a fost rănit la un picior în luptă, a stat la pat mai mult timp. Din plictiseală a citit Viața lui Isus și Viețile Sfinților. Harul lui Dumnezeu îl convertește. După vindecare se retrage într-o peșteră și redactează minunata carte "Exerciții spirituale". Apoi merge la Paris pentru a-și completa studiile. Aici întâlnește un compatriot al său, pe Francisc Xaveriu, cu care se împrietenește. Ignațiu îi spune mereu tânărului său prieten, care era bogat și cu dorință de glorie omenească: "Ce ai câștiga dacă ai avea toate bogățiile pământului, dar sufletul tău ți l-ai pierde?". Francisc meditează la aceste cuvinte, renunță la cariera glorioasă, se convertește, se apropie de Ignațiu și, împreună cu alți șapte tineri, întemeiază un ordin călugăresc, Societatea lui Isus.

Francisc pleacă misionar în India, Japonia și alte insule din Orient, unde timp de 10 ani predică și răspândește religia creștină. A fost declarat patron al misionarilor. Istoricii Bisericii se miră cum a putut să boteze sute de mii de oameni. Gândul la fericirea eternă, în comparație cu onorurile lumii, l-au făcut să trăiască în lipsuri și sărăcie pentru preamărirea lui Dumnezeu.

Un ambasador al Franței a venit la Papa Benedict al XII-lea și l-a rugat să-i dea dezlegare suveranului său să divorțeze de soție. Papa i-a răspuns: "Ce a împreunat Dumnezeu, omul nu poate despărți". Apoi a continuat: "Spune-i suveranului tău că, dacă aș avea două suflete, unul i l-aș da lui, dar eu nu am decât un suflet pe care trebuie să-l mântuiesc, așa că nu pot face ceea ce mă roagă". Așa să procedăm și noi când cineva ne cere un lucru împotriva poruncilor lui Dumnezeu, spunându-i: "Dacă aș avea două suflete, aș face, dar, cum nu am decât unul singur, nu pot face acest lucru".

Isus a spus Martei: "Marta, Marta, spre multe lucruri te silești, dar, un singur lucru trebuiește"

Multe lucruri sunt necesare: a te hrăni, a te odihni, a respira, dar cel mai necesar lucru este mântuirea sufletului. Cei care aveți copii, să fiți atenți, să-i ajutați să-și mântuiască sufletul. Mântuirea este a doua naștere a fiecărui suflet.

În legendele grecești se spune că în Atena era o lege care prevedea că regele putea domni un singur an, apoi era schimbat. Cel care își încheia anul de domnie, era dus pe o insulă pustie unde trebuia să moară. Un rege a fost prevăzător în timpul domniei de un an, și-a trimis comori și hrană necesară pe acea insulă pustie, ca să aibă când va ajunge acolo tot ce-i trebuie pentru viață.

Cu atât mai mult trebuie să fim noi prevăzători pentru asigurarea vieții de veci, adunându-ne comori sufletești. La Isus a venit un tânăr care l-a întrebat: "Învățătorule, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?". Isus i-a zis: "Păzește poruncile!". "Care?". Isus a înșirat câteva din cele zece porunci: să nu ucizi, să nu săvârșești adulter, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta. Tânărul a răspuns: "Toate acestea le-am păzit din copilărie, ce-mi mai lipsește?". Isus i-a zis: "Dacă vrei să fii desăvârșit, du-te, vinde tot ce ai, dă săracilor, apoi vino după Mine!". Tânărul, auzind aceste cuvinte, s-a întristat și a plecat, căci avea multe avuții (Mt. 19, 16).

Să fim atenți ca nu cumva bogățiile să ne îndepărteze de Dumnezeu. Închei prin cuvintele pe care le-a rostit îngerul lui Lot: "Mântuiește-ți sufletul tău, ca să nu pieri!". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact