Sâmbata, 27 aprilie 2011  
S Simeon, rudenia Domnului, ep, m (+ 107)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

23 iulie 1990
Dragi credincioși,

Un mare scriitor francez, Pr. Garrigou Lagrange, în cartea sa, "Trei etape ale vieții spirituale", a făcut un desen: cum se prezintă sufletul în fața lui Dumnezeu. Sufletul, în statul harului, care nu are păcate de moarte, este ca o casă: temelia este credința, pereții sunt speranța, acoperișul este iubirea de Dumnezeu. Sfântul Pavel spune că aceste virtuți: credința, speranța și iubirea, sunt toate mari, dar cea mai mare este iubirea.

Cum s-ar prezenta o casă fără acoperiș, fără iubire? Este o ruină. Dacă nu are speranță, atunci nu are nici pereți, are numai temelia. Dacă nu are nici credință, atunci nu mai este nimic. La edificiul acesta înalt, pe care-l face în cartea lui, pune patru ferestre; acestea sunt virtuțile cardinale: prudența, dreptatea, cumpătarea și tăria. Acestea se pun să lumineze sufletul, căci o casă nu poate fi luminată fără geamuri.

Vorbim în continuare despre speranța pe care trebuie s-o avem în Dumnezeu. Un suflet care are speranță, așteaptă de la Dumnezeu fericirea eternă. El nu trăiește pentru lucrurile pământești; acestea sunt lucruri secundare, principalul este Dumnezeu. Cel care are speranță este un om liniștit.

Sfântul Martin din Tours a fost atacat de tâlhari, dar el a rămas foarte liniștit. Tâlharii l-au întrebat: "Cum ești așa de liniștit, nu ți-e frică?". Dar el a răspuns: "Vouă ar trebui să vă fie teamă, căci cu mine este Dumnezeu, orice se va întâmpla. Fie viu, fie mort, eu aparțin lui Dumnezeu".

Sfânta Cecilia, o fată creștină din Roma, făcea parte din familia Ceciliilor; a fost martirizată în anul 232. Era dintr-o familie aristocrată, a fost cerută în căsătorie de un tânăr bogat, păgân, pe nume Valerian. Când tatăl i-a propus să se căsătorească cu un păgân, ea s-a spăimântat și s-a rugat Domnului. Dumnezeu a trimis un înger care i-a spus: "Nu te teme pentru că și Valerian se va creștina". Ea s-a întărit și a acceptat. Au făcut cununia și, după sărbătorirea cununiei, i-a spus soțului său să nu se atingă de ea, pentru că Dumnezeu o păzește printr-un înger. El a răspuns: "Vreau să-l văd și eu, poate tu te gândești la un alt om". Ea a zis: "Dacă te vei curăți, vei putea să-l vezi!". "Cum să mă curățesc?", a întrebat Valerian. Cecilia l-a trimis la Papa Urban, Episcopul Romei, care atunci locuia în catacombe. Era timpul persecuțiilor, când creștinii trăiau credința în ascuns (catacombele s-au format în urma săpăturilor pentru înmormântarea martirilor și a altor creștini în cimitire subterane, apoi s-au format multe galerii și spații libere în jurul mormintelor martirilor mai importanți).

Ducându-se la Papa Urban, acesta i-a vorbit despre religia creștină. El s-a luminat, a acceptat botezul și, în timp ce venea înapoi la Cecilia, a văzut pe îngerul ei. Ajungând acasă, îngerul le-a dat două coroane din flori. A hotărât și el să trăiască viața în curăție. Isus a spus că numai acela care va trăi curăția va primi cununile de flori. Apoi l-a întrebat pe Valerian: "Ce dorești de la Mine?". Valerian a spus că singura dorință este ca fratele său Tiburțiu să devină creștin. Când a venit la el Tiburțiu, a văzut cele două coroane și l-a întrebat: "De unde aveți flori în timpul acesta?". Nu era timpul florilor. Ei s-au bucurat că observase florile, însemna că avea și el curăția sufletească. L-au trimis și pe el la Papa Urban. Acesta l-a învățat credința creștină și l-a botezat.

A început o nouă persecuție dură împotriva creștinilor. Valerian și Tiburțiu au fost decapitați. Apoi au chemat-o pe Cecilia să predea averea lor, fiind foarte bogați. Atunci, când cineva se încreștina, trebuia să îndeplinească anumite condiții: să-și elibereze sclavii, apoi, dacă erau oameni omorâți și aveau copii, trebuiau să crească copiii rămași, să-i susțină. Ei și-au vândut toate averile pe care le-au avut. Judecătorii au întrebat-o pe Cecilia unde le sunt averile. Ea a răspuns că toate au fost date la săraci. Atunci, guvernatorul Marcus s-a mâniat și a poruncit să o închidă într-o baie, să facă tot timpul foc până se va înăbuși acolo și va muri. Au făcut foc trei zile dar ea nu a murit. Atunci a poruncit unui călău să-i taie capul. Acesta a dat de trei ori cu securea dar nu i-a putut tăia capul, fie că a fost emoționat, fie că a fost o putere străină care a intervenit, iar ea a mai trăit trei zile. Fiindcă ea a cântat foarte frumos, este considerată patroana muzicii sacre.

Avea o mare speranță în Dumnezeu, în fericirea eternă. Nu o interesa altceva. Ea era îmbrăcată foarte frumos, cum se îmbrăcau nobilii, dar sub hainele frumoase purta o haină aspră din păr de cămilă. A murit dându-și viața pentru Cristos. Omul care are speranță în Dumnezeu, are totdeauna pace sufletească, blândețe și iubire față de aproapele; aceasta o dă speranța.

Am citit cum un țăran din Africa de Nord a găsit un izvor cu apă minerală, o apă foarte bună la gust, și s-a hotărât s-o ducă regelui. A umplut un ulcior, l-a înfășurat în cârpe, apoi trei zile a călătorit printr-o căldură foarte mare și a dus apa suveranului său. Regele a primit apa, a gustat-o, iar după aceea toți cei care erau în jurul regelui au cerut să guste și ei apa. Însă regele nu a voit. L-a răsplătit pe om, iar după ce acesta a plecat, a spus: "Iată de ce nu v-am dat să gustați apa. Omul a venit pe căldură trei zile și apa s-a stricat. Dacă vă dădeam să gustați, unul poate scuipa apa sau făcea un gest de neplăcere și omul ar fi fost foarte întristat, pentru că el a călătorit mult să aducă apa aceasta și până la urmă s-a stricat. Ca el să rămână cu bucuria și cu răsplata, eu nu v-am dat să gustați apa".

Dacă noi vom avea speranță în Dumnezeu, în fericirea eternă, Dumnezeu ne va împlini toate rugăciunile pe care facem către El.

Dacă nu vom avea speranță numai în bunurile trecătoare, atunci numai pe acestea le vom avea și nu vom avea fericirea veșnică. Vă repet cuvintele Sfântului Apostol Pavel: "Chiar dacă prorociile se vor sfârși, limbile vor înceta și știința va dispare, rămân aceste trei: credința, speranța și iubirea. Dar cea mai mare între ele este iubirea" (1 Cor. 13). Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact