Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

22 iulie 1990
Dragi credincioși,

Până acum v-am vorbit despre credință. Există trei virtuți mari, pe care Isus Cristos ne-a învățat să le practicăm, numite virtuți teologale. Theos - în grecește înseamnă Dumnezeu, teologale înseamnă că privesc pe Dumnezeu. Aceste trei virtuți le amintim noi la începutul rozarului: cerem o credință tare, o speranță neclintită și o iubire arzătoare.

În artă și în hagiografie, de obicei, aceste trei virtuți sunt reprezentate astfel: credința - printr-o cruce; speranța - printr-o ancoră; iubirea - printr-o inimă.

Astăzi vom vorbi despre speranță. Speranța este așteptarea de la Dumnezeu a împărăției cerurilor, a fericirii eterne. Cuvântul virtute vine de la latinescul vir (bărbat), virtute - bărbăție. Ați auzit de cuvântul virtuos, un om specialist în muzică sau un mare artist sau orator. Virtutea înseamnă putere. Deci, speranța este o virtute. Noi spunem la sfârșitul crezului cuvintele: "Aștept învierea morților și viața veacului". Noi așteptăm de la Dumnezeu ca El să ne dea fericirea eternă. Pentru ce? Pentru că Dumnezeu e bun, a promis aceste lucruri și se ține de promisiune, dacă noi o cerem. Aceasta se vede, de exemplu, la dreptul Simeon, care aștepta venirea lui Isus și a avut promisiunea de la Dumnezeu că nu va muri până nu va vedea pe Isus Cristos. Dreptul Simeon a crezut în promisiunea făcută de Dumnezeu, a avut speranță.

Îngerul care a apărut Fecioarei Maria i-a zis: "Binecuvântată ești tu între femei (...). Iată vei zămisli, vei naște fiu și vei chema numele lui Isus. Acesta va fi mare și Fiului Celui Preaînalt se va numi" (Lc. 1, 28-31). Maria a crezut îngerului și a așteptat împlinirea acestor cuvinte. Trebuie să avem speranță în promisiunile făcute de Dumnezeu.

Napoleon Bonaparte, împăratul Franței, s-a dus într-o zi la un restaurant însoțit de un general. Ei s-au îmbrăcat în haine comune, să nu fie recunoscuți, s-au așezat la masă și au servit cele comandate. Când să plece din restaurant, constată că nici unul nu avea bani. S-au adresat proprietarului restaurantului, promițând că vor trimite banii, fără să spună cine sunt. Acesta a spus că îi va da la poliție dacă nu plătesc imediat. Un băiat, care servea în local, a zis stăpânului că o să plătească el, căci i se părea că sunt oameni cinstiți și sigur vor plăti când se întorc. Cei doi au plecat. Când au ajuns acasă, împăratul a zis către general să ia bani, să ducă datoria băiatului și să se intereseze cât costă restaurantul. Generalul s-a dus cu banii și a întrebat pe proprietar cu cât ar vinde localul. A cerut 300.000 de franci. Generalul a numărat francii și i-a dat băiatului să cumpere localul, drept răsplată pentru încrederea ce a avut-o în cei doi necunoscuți.

Dacă un împărat pământesc dăruiește o avere atât de mare celui care a avut încredere în el, ce va face Dumnezeu cel Atotputernic pentru cei care își pun speranța în El? Desigur, dacă vrem ca Dumnezeu să ne dea, trebuie să ne silim să facem voia lui, să ținem poruncile Sale. Noi nu trebuie să cădem în disperare sau lipsă de încredere în ajutorul lui Dumnezeu.

Citim în viața Sfântului Filip Neri că odată el s-a dus la o călugăriță care trăia cu teama că va fi osândită la iad, ceea ce o tulbura foarte mult în devoțiunile pe care le făcea. Filip Neri îi zise: "Raiul va fi al tău". Însă sora a zis: "Imposibil". El a continuat: "Vezi, aceasta este prostia ta, pentru cine a murit Isus?". Ea a răspuns: "Pentru păcătoși". "Ei bine, tu ești o mare păcătoasă, deci Isus a murit pentru tine și cerul este al tău!". După această convorbire, călugărița rămase liniștită.

Încrederea ne dă bucuria de a suporta totul, din iubire față de Isus care a zis: "Eu cu voi sunt, până la sfârșitul veacurilor!". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact