Sâmbata, 27 aprilie 2011  
S Simeon, rudenia Domnului, ep, m (+ 107)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

19 iulie 1990
Dragi credincioși,

Ieri v-am vorbit despre credință și unele dovezi ale atotputerniciei lui Dumnezeu. Credința noastră trebuie să fie întreagă. Nu poți alege din ea ceea ce îți convine, cum fac unele religii. Noi trebuie să acceptăm tot ce ne-a descoperit Dumnezeu. Dacă există o fisură, aceasta nu este credința cea adevărată, ea depinde de voința noastră.

Sfântul Iustin, filozof și martir (+145), face parte dintre Părinții Apostolici. Când era tânăr și studia filozofia (atunci nu erau universități, un maestru aduna pe cei dornici de cunoaștere), Iustin s-a dus la diferite sisteme filozofice. Odată se plimba pe malul mării la Ostia, lângă Roma; a venit la el un bătrân și l-a întrebat: "Pentru ce ai venit aici?". Iustin a voit să-și arate oratoria învățată și a început să țină un discurs: "Am venit aici să contemplu nemărginirea mării, ca să ajung să mă cunosc pe mine însumi". Bătrânul îl întrerupse: "Tinere, toate acestea sunt nimic; văd că ești filolog [folosea cuvinte înalte, era iubitor de cuvinte, astăzi înseamnă studiul literelor], dar să știi că nu aceasta este important, ci important este să cunoști pe Dumnezeu și să ajungi la fericirea veșnică". Tânărul a rămas uimit și a întrebat cum poate ajunge la aceasta. Bătrânul l-a îndemnat să citească Sfânta Scriptură.

Iustin a studiat serios Scriptura și a devenit un mare apărător al credinței creștine împotriva păgânilor. În acea perioadă de persecuție a Bisericii, se formau păreri greșite despre credința creștină. Păgânii au răspândit zvonul că creștinii ucid copii și consumă carnea lor; aceasta o spuneau din cele auzite: că creștinii se hrănesc cu trupul și sângele Domnului. Creștinii țineau în secret credința lor. Iustin a luat apărarea creștinilor împotriva acuzațiilor aduse, chiar în fața împăratului.

Credința este un har de la Dumnezeu, dar se cere și dispoziția noastră de a conlucra cu harul. Pentru mântuire, două lucruri sunt absolut necesare, care, fie nu le avem din vina noastră, fie din vina altora. Acestea sunt: a crede că Dumnezeu există și că Dumnezeu răsplătește binele și pedepsește răul. Dumnezeu este răsplătitor. Dacă aceste două lucruri le ști și le respecți, atunci te poți mântui chiar dacă ești păgân.

Dumnezeu a folosit multe minuni pentru dovedirea existenței sale și pentru a-l ajuta pe om să se întoarcă de la păcat. Astfel, când s-a născut Isus, îngerii au vestit acest eveniment păstorilor. Dar, oare de ce au fost anunțați păstorii și nu marii preoți sau mai marii lumii? Au fost anunțați păstorii pentru că în simplitatea lor credeau și s-au dus să-l vadă pe Prunc în iesle, au crezut că este Mesia. Dumnezeu a anunțat printr-o stea pe magi, marii învățați ai timpului, care erau păgâni. Ei se așteptau să găsească un rege vestit, după steaua apărută, care i-a condus la Ierusalim. Aici l-au anunțat pe Irod, dar acesta, în loc să se bucure, s-a întristat. Magii, prin umilință, recunosc pe marele rege.

Dumnezeu a trimis la templu pe dreptul Simeon, să-L întâlnească pe Pruncul Isus și să-L anunțe că este Mântuitorul, spunând: "Acum eliberează, Doamne, pe robul tău în pace, că ochii mei au văzut mântuirea promisă tuturor neamurilor". Învățații Legii și preoții nu au crezut că s-a născut Mesia. Dumnezeu se descoperă celor simplii, lasă pe marii lumii, din cauza trufiei lor, să fie orbi și surzi la adevărurile descoperite.

Omul trebuie să-și mărturisească credința cu orice risc. Dacă mă întreabă cineva fără autoritate, nu este obligatoriu să spun ce credință am. Dacă sunt întrebat de o autoritate, trebuie să mărturisesc cu modestie credința mea, cu orice risc. Dacă nu o fac, sunt vinovat de păcat împotriva credinței, care este o virtute teologală. Pe vremea Sfântului Augustin, trăia în Africa de Nord un mare avocat numit Marcus Victorinus. Într-o zi se întâlnește cu Episcopul Simplicianus, căruia îi spune că el este creștin. Episcopul îi spuse: "Tu nu ești creștin, pentru că nu te-am văzut niciodată la adunările creștinilor". "Dar ce, zidurile unei case mă fac pe mine creștin?", îi spuse sfidător avocatul. Atunci episcopul îi spuse: "Nu, nu pietrele îl fac pe om creștin, ci mărturisirea credinței te face creștin". Victorinus a rămas pe gânduri și a hotărât să meargă la biserică. Însuși Isus spune că credința fără fapte este moartă.

Închei cu cuvintele Sfântului Apostol Iacob: "Dacă va întoarce cineva un păcătos de la păcatele sale, își va mântui sufletul de moarte și va acoperi mulțime de păcate". Așadar, Isus dorește să transmitem și altora cuvintele ce le auzim în biserică, pentru ca și alte suflete să găsească pace și bucurie în dragostea lui Isus, care întrece toate bucuriile pământului. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact