Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

15 iulie 1990
Dragi credincioși,

Continuăm să vorbim despre Avram. Am văzut că Sara, soția lui Avram, nu putea avea copii, era stearpă. Atunci Sara i-a spus lui Avram să intre la roaba ei, egipteanca Agar, și aceasta să nască un copil pe genunchii ei. Avram a intrat la ea și Agar a avut un fiu. Când Agar a văzut că a zămislit un fiu de la Avram, a început să privească cu dispreț pe stăpâna ei. Sara s-a plâns lui Avram, iar el a zis: "Este roaba ta, fă ce vrei cu ea". Sara s-a purtat rău cu Agar și aceasta a fugit, dar un înger i-a apărut și i-a spus să se întoarcă la stăpâna ei. Ea a născut un fiu căruia i-a pus numele Ismael: acesta este strămoșul popoarelor arabe.

Dumnezeu a făcut un legământ cu Avram: "Vei fi tată a mulțime de popoare, nu te vei mai numi Avram, ci Avraam, căci am să te înmulțesc foarte tare și am să ridic din tine popoare; iar tu și urmașii tăi să păziți legământul meu: toți cei de parte bărbătească ai voștri să se taie împrejur".

După cuvântul îngerului, Sara a născut lui Avraam un fiu și i-au pus numele Isac. Avraam iubea mult pe Isac, dar Dumnezeu a voit să-l pună la încercare.

Când Isac avea 12 ani, Dumnezeu îi vorbește lui Avraam: "Avraame, ia pe fiul tău Isac și să mi-l aduci jertfă, pe muntele pe care ți-l voi arăta". Avraam a rămas foarte întristat. Se pare că popoarele din Canaan aveau obiceiul de a jertfi vieți omenești. Avraam a ascultat de cuvântul Domnului și a pregătit plecarea spre muntele Moria, arătat de Domnul. A luat doi servitori și pe Isac, a pregătit lemne pe care le-a pus pe umărul lui Isac și, de dimineață, au plecat. A treia zi au văzut locul de departe. Copilul a văzut întristarea tatălui său și a zis: "Tată, lemnele sunt aici, dar unde este jertfa pentru arderea de tot?". Avraam i-a răspuns: "Dumnezeu se va îngriji de victima jertfei".

Ajungând pe munte, Avraam a zidit un altar de jertfă, a legat pe Isac deasupra lemnelor, a luat cuțitul ca să-l junghie, dar un înger i-a prins mâna și Dumnezeu i-a vorbit din nou: "Avraame, să nu atingi pe fiul tău, căci știu acum că te temi de Dumnezeu și n-ai cruțat pe fiul tău, pe singurul tău fiu, pentru Mine". Avraam s-a sculat și a văzut un berbec încurcat într-un tufiș; pe acesta l-a jertfit Domnului în locul fiului său Isac.

Îngerul Domnului a strigat a doua oară din cer: "Juratu-m-am pe Mine însumi, zice Domnul, că de vreme ce ai făcut aceasta, că n-ai cruțat pe unicul tău fiu pentru Mine, te voi binecuvânta și voi înmulții urmașii tăi ca stelele cerului și ca nisipul mării. În urmașii tăi voi binecuvânta toate popoarele pământului. Toate neamurile vor fi binecuvântate în sămânța ta, pentru că ai ascultat porunca Mea".

În continuare vom parcurge în rezumat Vechiul Testament, pentru reîmprospătarea cunoștințelor. Avraam a avut fiu pe Isac, acesta se căsătorește cu Rebeca, iar Dumnezeu l-a binecuvântat cu doi fii gemeni, Esau și Iacob. Odată, Esau se întorcea de la câmp înfometat; și-a vândut dreptul de întâi născut, fratelui său Iacob, care era păstor, pe un blid de linte.

Iacob a avut 12 fii și o fiică. Iosif era foarte iubit de tatăl său. Din cauza unor vise ce le avusese Iosif, în care frații i se închinau, aceștia au prins ură pe el și l-au vândut ca sclav unei caravane care mergea în Egipt. În Egipt, după multe întâmplări, Iosif ajunge la închisoare, și aici tâlcuiește visul paharnicului faraonului, care era și el închis. Mai târziu, Iosif tălmăcește visul faraonului, care îl pune vicerege în țara Egiptului. În aceste timpuri a fost o mare foamete în Canaan, frații lui Iosif vin să cumpere grâu din Egipt și ajung să-l cunoască pe Iosif. Astfel, Iacob îl reîntâlnește pe Iosif despre care credea că a murit.

Evreii se înmulțesc în Egipt și după o vreme ajung sclavi la egipteni. Trăiesc în sclavie timp de aproape 500 de ani. Aici se va naște Moise, din familia lui Levi, dar va crește în casa fiicei faraonului. El fuge din Egipt fiindcă a omorât un egiptean care asuprea pe israeliți. Urmează prima întâlnire cu Domnul, care-i vorbește dintr-un rug arzând ce nu se consuma. Domnul îl trimite pe Moise să scoată poporul lui Israel din Egipt și să-l ducă în Țara Făgăduinței, Canaan.

Urmează cele 10 plăgi trimise de Dumnezeu asupra poporului egiptean, care nu voia să elibereze pe evrei (Exod cap. 7-11). Acestea sunt: schimbarea apei în sânge, broaștele, țânțarii, tăunii, moartea vitelor, bube pe egipteni, grindină, lăcustele, întunericul și moartea întâilor născuți. După aceste pedepse, faraon i-a lăsat pe evrei să plece. Dar, după ce aceștia au plecat, s-a răzgândit și a voit să-i întoarcă din drum. Dumnezeu a intervenit, despărțind Marea Roșie pentru ca fiii lui Israel să poată trece; când egiptenii care-i urmăreau au intrat după ei, marea și-a reluat cursul și aceștia s-au înecat.

Urmează 40 de ani petrecuți de poporul evreu în pustiul Sinai și comunicările lui Moise cu Domnul pe munte, unde a primit și tablele cu cele 10 Porunci, după care se vor conduce evreii în decursul istoriei. Aceste porunci sunt principiul de conduită a tuturor popoarelor, în afară de respectarea zilei de odihnă, care este diferită.

În Noul Testament, Isus Cristos a încadrat cele 10 Porunci în două: iubirea de Dumnezeu și iubirea de aproapele.

Evreii, după ce au rătăcit 40 de ani în pustiu, ajung în Țara Canaanului. Ei vor fi conduși la început de judecători precum: Ghedeon, Samson, Samuel și alții. Apoi, poporul a cerut să fie condus de rege, ca și popoarele din împrejurimi. Primul rege a fost Saul, a urmat David, cel mai evlavios și iubit de Dumnezeu. El a căzut în păcat, dispunând să fie omorât Urie pentru a-i lua soția de care se îndrăgostise. Însă, David a făcut pocăință și a suportat multe pedepse de la Domnul pentru greșeala sa. După David a urmat rege fiul său Solomon, cel mai înțelept și pașnic dintre regii lui Israel. Solomon a zidit Templul din Ierusalim, dar la bătrânețe cade și el în idolatrie din cauza femeilor (atunci erau haremuri).

După moartea lui Solomon, regatul lui Iuda se împarte în două: în Nord, Regatul lui Israel cu capitala la Sichem, în Sud, Regatul lui Iuda cu capitala la Ierusalim. Poporul era influențat de religiile politeiste din vecinătate și mereu supărau pe Domnul. Au apărut profeți care vorbeau poporului, îl amenința îndemnându-l să respecte Legile Domnului, adică să nu se închine la idoli. Cei mai mari profeți au fost: Ilie, Iona, Isaia etc.

Pentru neascultare, Domnul pedepsește ambele regate, care vor fi ocupate de asirieni și babilonieni. Robia babilonică a durat 70 de ani (606-538). În acest timp trăiesc profeții Ezechiel, Daniel și Ieremia. După eliberarea din robie, poporul se întoarce în țară și reconstruiește Templul din Ierusalim, nu se mai îndreaptă spre idoli, ci respectă Legile Domului.

Au apărut frații Macabei, care au condus poporul la luptă împotriva dușmanilor. Urmează o perioadă de pace sub dominația perșilor, apoi a lui Alexandru cel Mare, a egiptenilor și a Siriei. Imperiul Roman profită de tulburări, iar în anul 63 î. Cr., Pompeius ocupă Iudeea, transformând-o în provincie romană. Așa era și pe vremea lui Isus. Aceasta este pe scurt istoria poporului evreu din care se va naște Mântuitorul lumii, după cum a promis Domnul lui Avraam: "În sămânța ta, vor fi binecuvântate toate neamurile pământului" (Fac, 22, 18). Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact