Luni, 29 aprilie 2011  
Ss m din Cizic (+ 322). S Memnon Taumaturgul, c.  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 POSTURI
Start :: Posturi si sarbatori :: Postul Mare 2004 :: Calea Crucii

Scurt istoric

Odată cu pacea lui Constantin (313), nenumărați creștini au ținut să fie în Ierusalim, în fiecare an, în Săptămâna Patimilor lui Christos și să refacă drumul pe care Acesta l-a parcurs în zilele de dinaintea morții Sale. În acest fel, ei doreau să retrăiască evenimentul, să se identifice cu Isus și, prin acest gest, să-I mulțumească.

Franciscanii au imaginat și au răspândit, în secolele XIV și XV, devoțiunea Căii Crucii. Păzitori și protectori ai locurilor sfinte încă din secolul al XIV-lea, în virtutea unui acord încheiat cu turcii, ei conduceau în Ierusalim exercițiile spirituale ale pelerinilor, pe Via Dolorosa, urmată de Christos, de la Tribunalul lui Pilat, din partea cea mai de jos a orașului, până pe Golgota (Calvarul), cea mai înaltă parte a sa. Franciscanii au avut ideea de a adapta această formă de meditație asupra Patimilor, cadrului obișnuit al majorității credincioșilor, pentru a permite celor săraci și celor care nu puteau să ajungă pe Pământul Sfânt, să realizeze același drum ca și pelerinii. În acest scop, ei au aranjat, în aer liber sau în biserici, serii de evocări (tablouri, statui, cruci...) cu scene marcând itinerarul lui Christos ce ajunge până pe Calvar. Ei, împreună cu credincioșii se rugau și meditau la fiecare dintre aceste etape sau Stațiuni. Numărul acestora (al stațiunilor) a variat până în secolul al XVIII-lea, când a fost fixat la un număr de 14 de către Papa Clemente XII și Papa Benedict XIV, care, în general, au dat Căii Crucii caracterul pe care i-l cunoaștem astăzi. Din 1958, odată cu construirea unei Căi a Crucii la Lourdes, s-a răspândit obiceiul de a încheia acest mic pelerinaj "cu Maria, în speranța învierii lui Christos".

Rugăciune înainte

În numele Tatălui și al Fiului și al Spiritului Sfânt. Amin.

Veșnice Dumnezeu, Stăpânul lumii, Părintele neamului omenesc primește această rugăciune ce o fac în numele Fiului Tău, Isus Christos, amintindu-mi dureroasele Lui patimi și moartea de pe Cruce. Îți ofer sfintele Lui Patimi, ca ispășire pentru păcatele mele și te rog ajută-mă să trăiesc o viață curată până la sfârșit, iar după moarte primește sufletul meu acolo unde nu este întristare, suspinare și durere, ci bucurie veșnică. Amin.

(Ne ridicăm și, cântând versurile ce urmează, mergem la Starea I):

Isuse cel drept și sfânt,

Ce-ai greșit Tu pe pământ,
Că Te văd de mâini legat
Și la moarte judecat?
O, Isuse preaiubit,
Eu te văd azi osândit,
Pentru-a' mele făr'delegi,
Cum și pentru-a' lumii 'ntregi.

Stări: 0 I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII XIII XIV




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact