Vineri, 23 aprilie 2011  
S Gheorghe, mare m (+ 303)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 SFINTI
Start :: Sfinti :: Patrologia

CARTEA A III-A
EPOCA A TREIA
DE LA CONCILIUL DIN CALCEDON (451)
PÂNĂ LA AL II-LEA CONCILIU DIN NICEEA (787)

Capitolul III

SCRIITORI ORIENTALI CONTRA MONOFIZISMULUI, MONOTELISMULUI ȘI ICONOCLASMULUI

Pentru a-i înțelege, vom prezenta câțiva scriitori eretici.

A. SCRIITORI MONOFIZIȚI MAI IMPORTANȚI SUNT:

1. IULIAN DE HALICARNAS (528), egiptean, șeful aftardoceților, care susținea că trupul lui Cristos, chiar și în timpul vieții sale pământești, a fost incoruptibil, fiindcă omenirea unui Dumnezeu trebuie să aibă toate perfecțiunile posibile. El a scris epistole, un tom de discuții patristice, Adăugiri și o Apologie, toate contra Eutichienilor și manicheilor.

2. SEVER ANTIOCHENUL, cel mai de seamă scriitor monofizit, s-a născut la SOZOPOLIS, în Pisidia, din familie păgână. A studiat la Alexandria și la Beyrut, botezându-se la Tripoli în 488 și făcându-se călugăr la Maiuma, în Palestina. A fost hirotonit preot în 512, apoi a ales partida monofizită; episcop al Antiochiei, însă în 518, în urma triumfului ortodoxiei, sub împăratul Iustinian, se retrage în Egipt. Rechemat de Iustinian la Constantinopol (534-535), după un an sau doi părăsește orașul și moare la sud de Alexandria în 538. Sever Antiochenul a luptat pentru ideile sale, fiind cel mai bun teolog al monofiziților moderați. A combătut cu multă ardoare pe Eutichienii rigizi, pe aftarodoceți și pe partizanii conciliului Calcedon. A scris Philaleltes și o Apologie a acestei scrieri păstrată într-o traducere siriacă; o Combatere a lui Iulian de Halicamas, 125 de omilii, o liturghie înaintea Sfințitelor, numeroase imnuri și epistole. Din secolul al VI-lea, creștinii băștinași din Egipt, sau copți, au trecut la monofizism și, de atunci, toată literatura teologică coptă monofizită s-a scris în acest spirit doctrinal.

3. LITERATURA MONOTELISTĂ e și mai săracă în scriitori și opere. Șefii monoteliți Sergiu, patriarhul Constantinopolului, Cyr de Alexandria, Pirus, n-au scris decât epistole.

Iconoclaștii nu au avut nici un scriitor demn de menționat.
© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact