Sâmbata, 20 aprilie 2011  
S Teodor Trichina, c (+ sec V)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 SFINTI
Start :: Sfinti :: Patrologia

CARTEA A III-A
EPOCA A TREIA
DE LA CONCILIUL DIN CALCEDON (451)
PÂNĂ LA AL II-LEA CONCILIU DIN NICEEA (787)

Capitolul II

POLEMIȘTI

D. POEȚI GRECI

Dintre poeții greci care iau o mare dezvoltare în această perioadă cităm:

1. SF. ROMAN CÂNTĂREȚUL (MELODUL), care a scris între 536-556, în Constantinopol, aproape 1000 de imnuri sau condace, dintre care nu ni se păstrează decât vreo 80. Acestor imnuri le-a dat și melodie proprie. Lui i se atribuie și condacul: Fecioara astăzi pe cel mai presus de fire Îl naște. (vezi Laudele ce i le aduce Mineiul la înseratul din l octombrie). Cel mai cunoscut imn este cel al Nașterii Virgo hodie/ Ens Supremum parturit/ Et Terra Inaccese profert...

2. SERGIU, patriarhul monotelit al Constantinopolului (+ 638), ar fi compus, după unii, Acatistul Maicii Domnului. Alți scriptici susțin că acest admirabil imn în cinstea Preacuratei ar fi fost scris de diaconul Gheorghe Disides, care mai are și alte poezii clasice, istorice, biblice și morale, între care: Acum puterile cerești... și Să se umple gura mea de lauda Ta, Doamne...

3. SF. SOFRONIE (+ 638), patriarh al Ierusalimului, amintit deja, a scris în mare parte rugăciunile de la sfințirea apei, troparele de la Nașterea Domnului și din Vinerea Mare, 23 de ode anacreontice (după numele poetului Anacreon), la diferite sărbători, 10 predici liturgice, un discurs dogmatic și alte multe cântări.

4. SF. ANDREI CRETANUL, episcop de Creta (711-720), a fost mult timp călugăr la Ierusalim, de unde se pare că a venit și s-a așezat la Constantinopol, combătând aici pe monoteliți. Ca arhiepiscop al Cretei, a luptat contra iconoclaștilor. A compus și câteva cuvântări cu privire la nașterea și moartea Preacuratei, însă s-a distins mai ales ca poet sacru, având multe cântări în Triod, Strașnic și în Mineiu, foarte bogate ca idei și frumoase ca formă. Are trei cântări la Dupăcinarul de la Florii, multe stihiri frumoase și grăitoare. Se pare că a scris și Canonul de pocăință către Domnul nostru Isus Cristos și alte canoane. Cea mai frumoasă este compunerea Canonul cel mare din Joia a V-a din Paresimi, care cuprinde nu mai puțin de 250 de strofe sau tropare (vezi Lauda pe care o aduce Biserica la Slujba din 4 iulie).

5. SF. COZMA CÂNTĂREȚUL sau AGEOPOLITUL (+ 781), episcopul Maiumei (Gaza), a scris multe canoane: Sâmbăta din Săptămâna Patimilor; La Nașterea Domnului; Botezul; Întâmpinarea; Schimbarea la Față a Domnului; La Adormirea Maicii Domnului ș. a. Tot lui i se atribuie și imnul Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii.

6. SF. IOAN DAMASCHINUL, fratele vitreg al lui Sf. Cozma, a fost un mare poet, însă despre opera să vom vorbi într-un alt capitol.




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact