Sâmbata, 20 aprilie 2011  
S Teodor Trichina, c (+ sec V)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 SFINTI
Start :: Sfinti :: Patrologia

CARTEA A III-A
EPOCA A TREIA
DE LA CONCILIUL DIN CALCEDON (451)
PÂNĂ LA AL II-LEA CONCILIU DIN NICEEA (787)

Capitolul II

POLEMIȘTI

C. POEȚI LATINI

În această perioadă a fost mult cultivată poezia religioasă.

1. PAULIN DE PELLA, a trăit, de la vârsta de trei ani, în Francia și a scris, la 84 de ani, în 459, un fel de autobiografie interesantă în 616 hexametri: Eucharisticos Deo Sub Ephemirides Deae textum.

2. PAULIN DE PETRICORDIA (azi Perigueux) a scris în 470 o vastă poemă asupra vieții Sf. Martin, în 6 cărți, de 3622 hexametri.

3. EMILIU DRACONȚIU (+ 496) a fost un laic african care a trăit pe timpul vandalilor. Din cauză că a cântat în versuri pe împăratul bizantin, a fost aruncat în închisoare de regele vandal Guntamundus. Acolo a compus cele mai frumoase poeme ale sale: o elegie Satisfactio ad Guntamundum în 158 versuri, cerându-i iertare; poemul De laudibus Dei în trei cărți, în care cântă bunătatea și mila lui Dumnezeu față de om, care se manifesta în creare, apoi în întrupare și în trimiterea lui Isus Cristos pentru oameni și-i îndeamnă pe toți să aibă încredere în El.

4. SF. SOLLIU MODESTUS APPOLINARIUS SIDONIUS s-a născut la Lyon în 431 într-o familie foarte nobilă. După ce a studiat retorica, filosofia, istoria și dreptul, a pronunțat panegiricul împăraților Avitum, Majoran și Artemius. Ajunge prefect al Romei în 468, iar în 471 episcop de Clermont-Ferrand, păstorind până la moarte, în 479. El ne-a lăsat 24 de poezii destul de interesante și nouă cărți de epistole, dintre care multe familiale și corespondența cu Sf. Augustin, importantă sursă istorică pentru veacul al V-lea.

5. CLAUDIU MAMERT (+ 474), preot în Vienne, a scris: De statu animae, în trei cărți, contra lui Faustus de Riez, în care apără spiritualitatea sufletului.

6. SF. FULGENȚIU DE RUSPA, amintit deja, a scris și el un Psalm-abecedar contra arienilor.

7. AVIT, episcop de Vienne (mort în 518), apostolul burgunzilor pe care i-a convertit de la arianism, a fost un mare episcop, sfetnic al prelaților și al principilor. Când Clovis s-a botezat catolic, el l-a felicitat astfel: Vestra fide, nostra Victoria est. Pe teren literar, a scris o poemă lungă de 2552 de hexametri, cu titlul Libelli de Spiritualis Historiae Gestis. Scrierea este împărțită în cinci cărți și se ocupă de istoria biblică până la trecerea Mării Roșii. A doua poemă este o laudă a castității Consolatoria Laus Castitatis, în 666 de hexametri. Proza lui este mai puțin importantă decât omiliile sale (două) și scrisorile.

8. DIACONUL ARATOR, a fost avocat; luând ca model pe Sedulin, a versificat în două cărți Faptele Apostolilor, pe care le-a citit în biserica romană Sf. Petru în Lanpiri.

9. VENANȚIU FORTUNATUS (530-600), a fost cel mai însemnat poet din acest timp. Născut în Italia de Nord, în apropiere de Treviso, a studiat gramatica, retorica și dreptul la Ravenna. Pe la 565, probabil în urma unei vindecări miraculoase la ochi, obținută prin intermediul Sf. Martin de Tours, a făcut un pelerinaj la mormântul sfântului, oprindu-se aproape doi ani la curtea regelui Sigebert din Metz. De la Tours a plecat spre Poitiers, unde fu reținut de văduva lui Clotar I, Sf. Ravegunda, care întemeiase acolo o mănăstire de femei. Venanțiu se așează aici, l-a hirotonit preot și deveni capelanul mănăstirii. Către sfârșitul vieții a fost ales episcop al orașului, însă nu după mult timp muri (606).

Scrierile lui Fortunatus sunt: câteva în proză: O mică explicare a rugăciunii Tatăl Nostru, a Credeului și șase vieți ale Sfinților (Ilarie de Poitiers, Marcel de Paris, Albin de Angers, Paternus de Avrache, German de Paris, Sf. Ravegunda). Scrierea principală o formează o colecție de poezii: Carmina sau Miscellanea, în 11 cărți, care cuprind numeroase poezii originale ocazionale, precum și unele imnuri foarte frumoase, ce au fost adoptate de Liturghia latină: Vexilla regis prodeun, Pange lingua gloriossa, lauream certaminis în cinstea Sf. Cruci. La cererea Sf. Grigore de Tours, a scris o viață a Sf. Martin în 4 cărți (2243 de hexametri), iar la cererea Ravegundei, 3 cărți de elegii asupra ruinei Turingiei, De excidio Thuringiae.




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact