Vineri, 23 aprilie 2011  
S Gheorghe, mare m (+ 303)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 SFINTI
Start :: Sfinti :: Patrologia

CARTEA A II-A
EPOCA A II-A, DE AUR, A LITERATURII PATRISTICE
DE LA CONCILIUL DIN NICEEA, 325, LA CONCILIUL DE LA CALCEDON, 451

Capitolul X

SCRIITORII LATINI

Secolul al IV-lea sau, mai bine zis, epoca dintre Edictul de la Milano și până la moartea Sf. Augustin (313-430), este epoca de aur a literaturii creștine latine. Acest lucru se explică prin cauzele cunoscute în paginile anterioare, între care amintim necesitatea propagării învățăturii creștine în limba poporului, latina, în nordul Africii și Apus, cum a făcut Tertulian și Papa Victor în unele enciclice ale sale. De altfel, prima traducere a Sf. Scripturi în latina s-a făcut tot în Africa. În această perioadă (313-430) se nasc și activează multe genii care au ilustrat Biserica Apuseană. Este drept că Orientul întrece Apusul cu numărul scriitorilor mari. În Apus sunt de amintit patru scriitori mari în această epoca, însă ei pot sta alături de ceilalti scriitori contemporani din Răsărit. Așa este Sf. Ilarie de Poitiers, Sf. Ambrozie, Sf. Ieronim și Sf. Augustin, cel mai complet scriitor din antichitatea creștină.

În afară de acestea, și alte împrejurări au favorizat dezvoltarea Patrologiei în această epoca. Timp de un secol, Biserica s-a bucurat de pace. În acest timp, au intrat în Biserica oameni din păturile înalte ale societătii romane; de aici s-a născut, pentru învățații creștini, necesitatea de a ajunge la înălțimea lor. Pe de altă parte, lupta împotriva ereziilor i-a silit pe scriitorii creștini să aprofundeze învățăturile Bisericii. Știm însă că, în Apus, nu chestiunile trinitare și cristologice, ci mai mult chestiunile practice s-au agitat. Ereziile cele mai importante împotriva cărora lupta apusenii au fost: donatismul, priscilianismul și pelagianismul.

O altă caracteristică a scriitorilor apuseni este că ei nu pot fi grupați după vreo școală (care nu există), ci mai mult după regiuni sau, în jurul acestor mari scriitori, sunt grupați uneori ceilalți scriitori din epocă.
© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact