Miercuri, 24 aprilie 2011  
S Elisabeta Taumaturga, c. S Sava Gotul, m (+ sec ...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 RUGĂCIUNI
Start :: Rugaciuni :: Card. Todea

Către tineret

Pentru voi e scrisă această carte dragi tineri. Lucrând în mijlocul vostru, m-am sesizat de dorința voastră, de a avea o carte de rugăciuni, alcătuită după planul de viață spirituală, ce vi se recomandă din partea părinților voștri sufletești.

Îndemnat de Î.P.S.S. Dr. Valeriu Traian Frențiu și încurajat de dragostea cu care ați primit "Cascada Tinereții", m-am năzuit să vă satisfac dorința, ajutându-vă ca practicile de pietate recomandate oral să le aveți și în scris.

Pentru ca să corespund cât mai bine cerințelor voastre sufletești, m-am abătut de la ordinea materiei altor cărți de rugăciuni, alegând ordinea mult mai simțită a nevoilor personale, ce se întâlnesc:

I. Zilnic.

II. Săptămânal.

III. Lunar.

IV. Anual, după care urmează:

V. Rugăciuni diverse.

VI. De ținut minte: o sinteză a învățăturilor de credință și de morală studiate la religie.

La alegerea, compunerea și alcătuirea deprinderilor sufletești, am urmat dictonul: "celor perfecți să nu le prisosească, iar celor începători să nu le lipsească".

Cele mai multe rugăciuni sunt presărate cu subtitluri în așa fel încât formează și ele o rugăciune.

O deosebită atenție am dat mărturisirii, consacrându-i patru examene de conștiință: unul pentru cei care se folosesc de ea săptămânal; al doilea, pentru cei care se mărturisesc în prima vineri din lună; al treilea pentru cei care îndeplinesc porunca bisericească: "Să te mărturisești cel puțin o dată în an la Paști", ceea ce în lumea tineretului școlar - mai ales la școlile confesionale - coincide cu exercițiile spirituale; al patrulea pentru mărturisirea elevilor în timpul vacanțelor.

Desigur, nu toți vor putea să urmeze în întregime toate deprinderile sufletești din programul acestei cărți. Dar fiecare va putea să-și aleagă câte un act de pietate, zilnic, săptamânal, lunar și anual, pentru ca astfel să se poată menține în perpetuă unire cu Dumnezeu.

In orice caz, sper, că "Rugăciunea Tineretului" va fi pentru voi un mijloc de cimentare a prieteniei voastre cu Isus, un mijloc de intimă conversație cu prietenul vostru ideal.

In acest sens, știind că așteptați cu drag apariția ei, se cuvine să aducem cele mai vii mulțumiri tuturor acelora care într-un fel sau altul m-au ajutat să duc la bun sfârșit această modestă lucrare și în mod special Î.P.S.S. Dr. Valeriu Traian Frențiu, fără de al cărui sprijin moral și material "Rugăciunea Tineretului" nici nu s-ar fi scris, nici nu s-ar fi tipărit.

Blaj, la Sărbătoarea Sfinților Arhangheli, 1944.

AUTORUL




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact