Sâmbata, 20 aprilie 2011  
S Teodor Trichina, c (+ sec V)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 RUGĂCIUNI
Start :: Rugaciuni :: Card. Todea

IV. Anual

2. Aniversarea Botezului meu

 

Meditează asupra Botezului.

Sfântul Vincențiu Ferreri, făcea să se servească în fiecare an, în ziua aniversării botezului său, o liturgie de mulțumire în capela în care se păstra, la Valența, căldărușa de marmoră neagră în care el, fiu de om a fost făcut fiul lui Dumnezeu.

Am fost și eu botezat și încă de atâția ani, (și câte binefaceri nu mi-a trimis bunul Dumnezeu de atunci!). Dar știu eu cel puțin atât, ce înseamnă a fi botezat? Sfântului Ludovic, regelui, îi plăcea să i se zică Ludovic de Poissy, în amintirea locului în care a fost "sfințit" fiu al lui Dumnezeu. Prefera titlul acesta celui de rege al Franței. Botezat atunci când eram mic de tot, oare n-am rămas eu mic și acum în raport cu botezul meu? căutat-am eu vreodată "să înțeleg" titlurile mele, mărirea mea de botezat?

Până în ziua aceea am fost numai copil omenesc. În ziua aceea însă ca și Vincențiu Ferreri, din copil omenesc am fost făcut copil dumnezeiesc; din copil lipsit de supranatural, eu am devenit capabil de grație, aici pe pământ, și de mărire după moarte; din copilul mâniei (îmi vine-n minte Psalmul 50) eu am devenit prin încorporarea mea la Mântuitorul, parte întregitoare a acestui fiu "întru care Tatăl bine a voit".

În ziua aceea, Dumnezeu și-a făcut din mine templul său biserica sa vie, Sfânta Treime și-a făcut în mine locuința sa.

Există ceva ce să valoreze în fața acestui lucru? Ce zi mare, ziua botezului meu! Cea mai mare din întreaga mea viață (din Înfruntă viața).

 

Examinează-te asupra hotărârilor luate la botez!

Preotul te-a întrebat:

Lapezi-te de satana? și ai răspuns: Mă lapăd.
Lepădatu-te-ai de satana? și ai răspuns: M-am lepădat.
Te unești cu Hristos? și ai răspuns: Mă unesc.
Te-ai unit cu Hristos? și ai răspuns: M-am unit.
Și crezi lui? și ai răspuns: Cred lui, ca unui Împărat și Dumnezeu.

Iar acum...? Răspunde sincer și

 

Reînnoiește-ți hotărârile luate la botez:

Isuse, Dumnezeul și Mântuitorul meu, mulțumescu-ți că din robia păcatului strămoșesc, m-ai chemat către sfântă luminarea ta și m-ai învrednicit de marele har al sfântului Botez. În fața ta, Domnul meu și Dumnezeul meu, și în fața Sfintei Fecioare și a tuturor sfinților, îmi reînnoiesc hotărârile: lepădarea de satana și unirea cu Hristos prin credință, nădejde, dragoste, și paza poruncilor lui în sânul Sfintei Biserici Catolice.

Îți cer Doamne, iertare pentru tot ce ți-am greșit de când m-am botezat: cu gândul, cu vorba și cu fapta. Îmi propun tare, că mă voi sili să-mi îndrept greșelile și să fiu mădular cinstit, al Bisericii tale, vas sfințit, fiu al luminii și moștean al împărăției tale. Amin.




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact