Joi, 25 aprilie 2011  
S Marcu, evanghelist (+ sec I)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 RUGĂCIUNI
Start :: Rugaciuni :: Card. Todea

Introducere

Dragi tineri,

pentru voi apare acum cartea aceasta. Ea a fost scrisă cu mai bine de cincizeci de ani în urmă pentru elevii mei de atunci. Pentru ei a fost hrană spirituală și ghid în anii grei de instalare a regimului comunist ateu. Îi aștepta alegerea între reușita cu prețul trădării credinței, sau - asumându-și la rândul lor soarta Bisericii noastre - calea catacombelor, chiar a închisorilor și a martirajului. Societatea în care i-a adus brusc anul 1945 era una brutală, care ura pe Dumnezeu în mod public, pretinzând negarea Lui de la toți, ura deci și pe oameni. Pentru că adevărata iubire de oameni izvorăște întotdeauna din iubirea de Dumnezeu, din perspectiva vieții veșnice. Iar îngrădirea destinului uman în limitele biologicului pământean, naște egoism și intoleranță, violență și ură.

Deci nici realitatea actuală nu este mai lipsită de pericole, de dificultăți, poate oarecum chiar mai mari decât cele de atunci. Dar iubirea creatoare a lui Dumnezeu, aceași față de fiecare om, trebuie să nască în noi conștiința fraternițății noastre, care este singura bază solidă pentru respectul, înțelegerea și umilința față de aproapele, fără de care nu există relații interumane armonioase.

Voi, dragii mei, fiecare în parte, în existența voastră voită și creată de Dumnezeu, sunteți chemați să contribuiți - după capacitățile, puterile și posibilitățile concrete, pe care însuși Providența vi le pune la dispoziție - la învingerea multiplelor ispite de care este plină lumea noastră contemporană datorită mândriei omului, care încrezându-se numai în propriile puteri, s-a îndepărtat de Dumnezeu. Dar cu cât dificultățile sunt mai mari, cu atât harul lui Dumnezeu împlinește lucruri mai extraordinare în acela care se încrede în El. Voi sunteți chemați să contribuiți la refacerea armoniei între oameni în iubirea ascultătoare față de Dumnezeu.

Mijloacele construirii în voi a unei personalități cu adevărat creștine le găsiți în paginile acestei cărți: Rugăciunile vor trezi în voi tot mai mult setea de Dumnezeu, vă vor ajuta să vă sintonizați tot mai mult cu harul; iar oglinzile de conștiință vor ajuta să creșteți în puritate, deci în adevărata demnitate umană, vor elibera în voi puteri nebănuite ale harului prin înțelegerea planului Providenței cu voi, iar prin Taine vă va întări voința, să puteți urma calea harului, să împliniți planul Providenței în voi.

Schimbările actualei ediții față de precedenta sunt minime, dictate de două imperative: cele referitoare la conținut sunt necesare din cauza hotărârilor Conciliului Vatican II : ele se referă la renunțarea cuantificărilor la rugăciunile indulgențiale, și la rugăciunile din timpul octavei pentru unitatea creștinilor; cele referitoare la formă privesc mici modificări ortografice și înlocuirea unor cuvinte ieșite din uz dincolo de limita inteligibilității corecte. Limbajul ușor arhaizant să nu vă fie o piedică, ci dimpotrivă, să fie legătura unității între rugăciunile înălțate de voi astăzi și cele ale înaintașilor voștri, din a căror credință și rugăciuni Biserica de azi își trage rădăcinile și viața.




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact