Sâmbata, 20 aprilie 2011  
S Teodor Trichina, c (+ sec V)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 RUGĂCIUNI
Start :: Rugaciuni :: pr. Gotia

DESPRE SFÂNTA LITURGHIE

Dintre toate deprinderile de evlavie prin care Îl cinstim pe Dumnezeu, cea mai însemnată și mai folositoare este jertfa Sfintei Liturghii.

La Sfânta Liturghie se reînnoiește nesângeros jertfa de pe cruce, când Cristos Și-a dat viața ca jertfă de ispășire a păcatelor noastre. La Sfânta Liturghie, ca odinioară pe Muntele Calvar, este tot Același Care jertfește și Același Care este jertfit, adică Domnul nostru Isus Cristos, precum e tot același și scopul jertfei, adică adorarea lui Dumnezeu.

Pentru că Însuși Cristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat, Se jertfește prin mâinile preotului, această jertfă are o valoare nemărginit de mare în fața lui Dumnezeu.

Jertfa Sfintei Liturghii se aduce lui Dumnezeu pentru următoarele scopuri:

1. Ca jertfă de laudă, pentru a-L cinsti și preamări;

2. Ca jertfă de mulțumire, spre a-I mulțumi pentru binefacerile primite;

3. Ca jertfă de ispășire spre a dobândi iertarea păcatelor și ușurarea sufletelor din Purgator;

4. Ca jertfă de cerere, pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu în toate nevoile trupești și sufletești.

De darurile ce se revarsă prin Sfânta Liturghie are parte toată Biserica, adică cei vii și cei morți, dar mai ales:

1. Preotul care aduce jertfa;

2. Acela pentru care se celebrează Sfânta Liturghie;

3. Toți cei care ascultă cu evlavie Sfânta Liturghie.

Preoții, în toate duminicile și sărbătorile, aduc pentru credincioșii lor jertfa Sfintei Liturghii ce a prezis-o prorocul prin aceste cuvinte: De la răsăritul soarelui până la apus, Numele Meu S-a preamărit între neamuri și în tot locul tămâie se aduce Numelui Meu și jertfă curată, zice Domnul atotstăpânitorul (Malahia 1.11).

Biserica, sub păcat de moarte, obligă pe fiecare creștin ca, în toate duminicile și sărbătorile, să asculte o Sfântă Liturghie. Numai o piedică mare, ca: boala, grija de cei neputincioși și altele ca acestea, ne poate scuza de la ascultarea Sfintei Liturghii.

Să ascultăm deci în toate duminicile și sărbătorile Sfânta Liturghie cu inimă curată și cu suflet umilit, cu evlavie și profundă cucernicie și așa să ne purtăm în Biserică precum Îngerii în cer, înaintea lui Dumnezeu, despre care scrie Sfântul Ioan: Iar în gura lor nu s-a aflat minciună, fiindcă sunt fără prihană (Apoc. 14, 5). Și au căzut cu fața înaintea scaunului și s-au închinat lui Dumnezeu (Apoc. 7, 11).




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact