Joi, 25 aprilie 2011  
S Marcu, evanghelist (+ sec I)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 2 octombrie 1994
Dragi credincioși,

Duminica aceasta este prima duminică din luna octombrie și pentru noi are mai multe semnificații: este o zi de adorație la Preasfântul Sacrament; la 15 octombrie a lăcrimat Icoana Maicii Sfinte de la Scăiuș și luna aceasta este dedicată Sfântului Rozar. Eu vă voi vorbi astăzi despre rugăciunea Rozarului, una dintre cele mai frumoase rugăciuni ale Bisericii Universale, adresată Sfintei Fecioarei Maria.

Cuvântul "rozar" vine de la cununa de roze (trandafiri), ceea ce înseamnă că fiecare rugăciune spusă pe boabele de rozar este o petală de trandafir și împreună formează un buchet de flori spirituale pe care le oferim Sfintei Fecioare. Chiar de la începutul creștinismului, călugării din pustie numărau rugăciunile fie pe boabe, fie pe pietricele legate cu sfoară. Ei recitau cei 150 de psalmi, iar cei care nu știau citi au înlocuit Psalmii cu rugăciunea Tatăl nostru și Bucură-te Marie. Istoria spune că Sfânta Fecioară s-a arătat Sfântului Dominic, cerându-i să răspândească rugăciunea Rozarului în cinstea ei.

Sfântul Dominic a înființat Ordinul Dominicanilor, bazat pe sărăcie și studiu. Însuși Dominic umbla cu picioarele goale. A murit la vârsta de 51 de ani. El a răspândit rugăciunea Rozarului, în special pentru ca Maica Sfântă să oprească valul de erezii.

În timpul luptei de la Lepanto (1571), când turcii erau pe punctul de a cuceri Europa, Papa Pius V a cerut creștinilor să se roage Rozarul. Lupta a fost câștigată de creștini, care erau mult mai puțini decât turcii. Această victorie a fost câștigată pe data de 7 octombrie 1571, fiind atribuită Sfintei Fecioare Maria. Ziua de 7 octombrie a fost declarată Sărbătoarea Sfântului Rozar.

La aparițiile de la Lourdes în 1858, Fecioara Maria s-a rugat Rozarul împreună cu Bernadeta. Nenumăratele minuni care s-au făcut la Lourdes, dovedesc puterea acestei rugăciuni. De asemenea, la arătările de la Fatima, din anul 1917, Fecioara Maria avea rozarul în mâini și i-a îndemnat pe cei trei copii să se roage. Rozarul este o rugăciune care poate fi rostită de toți, fie bolnavi pe pat, fie de cei care nu știu să citească, în timpul lucrului sau pe drum. Cuprinde cele mai cunoscute rugăciuni și are ca subiecte de meditat cele mai importante momente din viața lui Isus și a Mariei.

Repetarea rugăciunii "Bucură-te Marie" de 50 de ori, la recitarea unui mister, la început plictisește, dar apoi își găsește tot mai mult farmec, după cuvintele lui Lacordaire (călugăr dominican și mare predicator francez); el zicea: "Limbajul iubirii nu are decât un singur cuvânt; dacă îl spui neîncetat, el este totdeauna nou".

Evlavia Sfântului Rozar are și o martiră, pe Fericita Panasia, care a murit la 1383. Din fragedă copilărie a avut o mare evlavie către Fecioara Maria. Mama ei a murit de timpuriu și tatăl ei s-a recăsătorit cu o femeie rea. Curând, după căsătorie, aceasta a început s-o persecute pe Panasia și, mai ales, nu putea suporta evlavia fetiței. Într-o zi i-a smuls din mâini rozarul și a bătut-o crunt. Altă dată a bătut-o până a leșinat. Tatăl, fiind un om slab, nu a avut curajul să ia apărarea fetiței.

În seara de 1 mai 1383, Panasia, rugându-se, a întârziat să aducă mica turmă de oi acasă. Mama vitregă s-a îndreptat furioasă spre locul unde știa că o găsește pe fetiță și a găsit-o cufundată în rugăciune, absentă la cele din jur. A prins-o de păr, a târât-o pe pământ, a bătut-o cu coada furcii, apoi, într-un acces de furie, a lovit-o în cap și i-a străpuns gâtul cu un fus. Când a văzut fetița moartă la picioarele ei, s-a speriat, a căzut în disperare și s-a aruncat într-o prăpastie unde au găsit-o moartă a doua zi. Era vineri, 1 mai 1383; Panasia avea 15 ani, atâția câte mistere are Rozarul. Pentru că a murit moarte de martir, Papa Pius V a trecut-o în rândul fericiților, iar cultul ei continuă până în ziua de azi.

Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului (+729), scrie: "Precum respirația este semn că cineva nu e mort, ci se mai află în viață, tot așa și cinstirea Maicii Domnului este semn că cineva nu este mort sufletește, ci trăiește viața supranaturală".

S-o iubim pe Preacurata Fecioară Maria și să îndrăgim frumoasa rugăciune a Rozarului, care cuprinde salutarea îngerului Gavril, precum și laudele aduse de Elisabeta. Partea a doua a rugăciunii: "Sfântă Marie, Mama lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii, acum și în ora morții noastre", a fost adăugată la Conciliul din Efes, în anul 431, care a confirmat, împotriva lui Nestoriu, faptul că Fecioara Maria este Mama lui Dumnezeu.

Maternitatea divină a Mariei a dominat gândirea creștinilor din toate timpurile, fiindcă nu putem da o adevărată cinstire Fiului fără a cinsti pe mama Sa. Să ne rugăm cu încredere și evlavie zilnic rugăciunea Rozarului, prin care vom obține ajutor și sprijin în toate necazurile vieții noastre. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact