Vineri, 29 martie 2011  
Ss Marcu, ep, m, Ciril d, m si insotitorii lor (+ ...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Septembrie, 1994
Dragi credincioși,

În evanghelia de astăzi, a lucrătorilor răi, Sfântul Matei amintește cum un stăpân a sădit o vie, a înconjurat-o cu zid, a pus în ea un teasc de stors strugurii, adică a făcut tot ce trebuia ca via să dea rod și a dat-o în primire unor muncitori, iar el s-a dus departe.

Când a venit timpul să ia roadele viei, a trimis servitori să primească din roadele viei, atât cât se cuvenea stăpânului. Dar, muncitorii viei, în loc să dea ce trebuia servitorilor, pe unul l-au bătut, pe altul l-au omorât, iar pe altul l-au ucis cu pietre. Stăpânul a trimis alte slugi, mai multe decât cele dintâi și au făcut asemenea și acestora, i-au omorât. La urmă a trimis pe fiul său, zicând: "Se vor rușina de fiul meu". Dar, lucrătorii, văzând pe fiul stăpânului, au zis: "Acesta este moștenitorul viei, veniți să-l omorâm și via va fi a noastră". Au prins pe fiul stăpânului, l-au scos afară din vie și l-au omorât.

Când a terminat Mântuitorul de spus parabola, i-a întrebat pe cei din jur: "Când va veni stăpânul viei, ce va face cu slujitorii aceștia?". Ei au răspuns: "Pe cei răi îi va pierde și via o va da altor lucrători, care vor da rod la vremea cuvenită". Zis-a lor Isus: "N-ați citit în Scripturi, piatra care n-au socotit-o zidarii, aceasta s-a pus în capul unghiului (...). Pentru aceea vă zic, se va lua de la voi împărăția lui Dumnezeu și se va da neamurilor care vor aduce rod", adică păgânilor.

Piatra din capul unghiului, de care vorbește Isus, era o piatră care se folosea la construcția de case. Era pusă ca punct de susținere a zidurilor, un colț de zid, și era importantă în construcții. Isus continuă: "Pentru aceasta vă zic vouă, cel ce va cădea pe piatra aceasta se va zdrobi, iar pe care va cădea îl va sfărâma". Auzind arhiereii aceste cuvinte, căutau să-l prindă pe dânsul, dar se temeau de popor".

Evanghelia de astăzi este un fel de profeție mesianică. Cine sunt acei slujitori pe care-i trimite stăpânul viei să i-a rodul? Aceștia sunt profeții.

Când Isus a plâns asupra Ierusalimului, a zis: "Ierusalime, Ierusalime, care ucizi pe profeți și omori cu pietre pe cei care vin la tine, de câte ori am voit să adun pe fiii tăi așa cum strânge cloșca puii sub aripi, dar tu nu ai voit. Iată, se va lăsa casa ta pustie (...)". Altă dată, Isus zice: "Dacă s-ar fi făcut în Tir și în Sidon minunile care au fost făcute la voi, de mult s-ar fi pocăit în sac și cenușă. De aceea, în ziua judecății va fi mai ușor pentru Tir și Sidon decât pentru voi ".

Isus mustră pe farisei și pe cărturari, zicându-le: "Precum a fost Iona semn Ninivitenilor, așa va fi și Fiul Omului neamului acestuia. O împărăteasă de la miazăzi se va ridica la judecată cu bărbații neamului acestuia și-i va osândi, pentru că a venit de la marginile pământului ca să asculte înțelepciunea lui Solomon și iată, mai mult decât Solomon este aici. Bărbații din Ninive se vor scula la judecată împotriva neamului acesta și-l vor osândi pentru că ei s-au pocăit la propovăduirea lui Iona și iată, mai mult decât Iona este aici". Isus a arătat greșelile ce le fac acești farisei, zicându-le: "Vai vouă farisei fățarnici, că iubiți scaunele din față în sinagogi și închinăciunile din piețe! Vai vouă farisei și cărturari fățarnici, că zidiți mormintele profeților, iar părinții voștri i-au ucis. Așadar, încuviințați faptele părinților voștri pentru că ei i-au ucis, iar voi le clădiți morminte". Ieșind Isus de acolo, cărturarii și fariseii au început să-l urască cu înverșunare, pândindu-l și căutând să prindă ceva din gura lui, ca să-i găsească vină. Noi știm că Isus a făcut multe profeții, spunând ucenicilor că în curând va fi omorât, dar ei nu au crezut. O mare profeție a făcut Mântuitorul despre dărâmarea Ierusalimului și sfârșitul lumii.

În acest an, eu v-am mai vorbit despre profeți, acum vă amintesc doar că au fost 4 profeți mari: Isaia, Ieremia, Ezechiel și Daniel. Mai sunt și alți profeți mai mici. Sunt unii profeți care au prezis comunicările Domnului în diferite ocazii: de lupte, războaie, idolatrie etc. Profeții au fost persoane consacrate de Domnul cu haruri speciale, care au arătat lucruri și întâmplări ce se vor produce cu sute de ani în viitor, ceea ce un om simplu nu putea prevedea. În decursul celor 2000 de ani de creștinism, Dumnezeu a voit să dea harul profeției unor persoane sfinte cum au fost: Sfântul Anton de Padova, Padre Pio și alții.

Eu vă recomand să citiți zilnic măcar două pagini din Biblie. Această carte cuprinde istoria sfântă, viața, patimile, moartea și învierea Mântuitorului, cu toate învățăturile ce ni le-a dat pentru a ajunge la fericirea eternă. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact