Joi, 25 aprilie 2011  
S Marcu, evanghelist (+ sec I)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 17 iulie 1994
Dragi credincioși,

În această a patra duminică după Rusalii se sărbătoresc Conciliile ecumenice. Dar ce sunt aceste concilii? După ce a fost întemeiată Biserica de către Isus Cristos prin Sfinții Apostoli, printre cei care s-au botezat în religia creștină au început să apară o mulțime de erori, de greșeli, care au fost aprig susținute de unii oameni. Arianismul susținea că, dacă Isus Cristos a fost născut din Tatăl, trebuie să fi fost un timp în care Fiul încă nu exista, iar pentru aceasta El nu este veșnic, deci nu este Dumnezeu. Erezia era susținută de preotul Arius și a fost combătută în Conciliul de la Niceea în 325.

Apoi a venit un altul, Nestorius, Patriarhul Constantinopolului. Acesta învăța că nu trebuie dat Mariei titlul de mamă a lui Dumnezeu, deoarece ea era doar mama omului Cristos, nu și mama Logosului divin, care coborâse pentru a locui în omul Cristos. Această erezie a fost combătută la Conciliul din Efes, în anul 431.

Apoi au venit multe alte erezii. Astăzi, lumea este plină de multe erezii, sectele s-au înmulțit foarte repede peste tot, mai ales printre cei care nu sunt buni cunoscători ai credinței. Am cunoscut un credincios care citea foarte mult Sfânta Scriptură. El făcea parte din Oastea Domnului. Odată i-am spus: "Vezi să nu te corupă pocăiții, pentru că aceștia umblă cu Scriptura în mână și spun oamenilor: «Iată ce scrie în cartea sfântă, pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor». Dar pocăința nu înseamnă să te lași de Biserică, ci să te convertești, să te pocăiești de păcate și să rămâi în credința cea adevărată". El mi-a răspuns: "Pe mine nu mă câștigă, căci și eu cunosc Biblia".

De aceea, este foarte important că Părinții Bisericii s-au adunat în aceste concilii ecumenice pentru a hotărî care este adevărata credință, dogmele credinței. Pentru acest motiv, Biserica, în această duminică, sărbătorește conciliile ecumenice în care s-a formulat adevărul credinței noastre.

Ce este Biserica? De multe ori, mai ales unele credințe care au greșit, încearcă să ascundă adevărul. Biserica nu o constituie nici oamenii păcătoși, nici preoții sau episcopii păcătoși. Biserica este adunarea credincioșilor care au aceeași credință, aceleași sacramente și același conducător. Deci, Biserica suntem noi, nu pereții, zidurile. Dar, pentru că tot biserică se numește și edificiul, anume casa în care ne adunăm pentru rugăciune, pentru a le deosebi una de alta, biserica în înțeles de edificiu se scrie cu literă mică, iar Biserica în înțeles de adunare a credincioșilor se scrie cu literă mare, de exemplu Biserica Catolică. În mod deosebit, Biserica stă în episcopi, nu pentru că nu greșesc sau că nu au păcate, ci pentru că ei sunt cârmuitorii, ce fac ei aceea face Biserica. Ei au misiunea de a păstra adevărul credinței sunt împărțitorii tainelor lui Dumnezeu și păstrătorii adevărului credinței; chiar și în persecuții, ei și-au dat viața pentru Biserică. Biserica este ascultătoare (credincioșii) și învățătoare (episcopii și preoții care transmit credința).

Dar de ce sunt atâtea biserici? În Statele Unite ale Americii sunt peste trei mii de secte, fiecare tâlcuiește Scriptura după capul lui. Dar Scriptura nu se tâlcuiește după capul fiecăruia, ci după cum au lăsat apostolii și urmașii apostolilor; aceasta ne-o amintește duminica de astăzi, a conciliilor.

Un scriitor german, Lessing, are o piesă de teatru numită "Natan cel dintâi", în care vrea să arate de unde sunt atâtea credințe, atâtea biserici. El recurge la o istorisire. A fost un tată care avea trei copii. Acest tată avea un inel de mare valoare. Într-o zi l-a promis celui mai mare dintre copii. Cu o altă ocazie, l-a promis fiului mijlociu. A venit o altă zi în care l-a promis și fiului mai mic. El și-a zis: "Ce voi face acum, că am promis inelul la toți trei? Dacă-l voi da unuia, se supără altul". Atunci a hotărât să facă alte două inele, identice cu cel original, și le-a dat la fiecare câte unul. Numai unul era cel adevărat, dar nici unul nu știa la care se află.

Dumnezeu, prin Sfinții Părinți, a pus semne distinctive pentru adevărata Biserică, iar aceste patru note, cum le numim, le găsim în Credeu: "Cred într-una sfântă, catolică și apostolică Biserică". Ortodocșii spun sobornicească, dar înseamnă același lucru. După acestea se poate cunoaște adevărata Biserică. Nu demult, am văzut în ziarul Vaticanului, "L'Osservatore Romano", o listă cu episcopii din întreaga lume și mi-am zis: "Cum ar fi fost dacă Isus Cristos ar fi întemeiat o biserică națională, care să fie numai pentru italieni, sau numai pentru greci, sau numai pentru români...". Dar Isus nu a făcut așa, ci a zis apostolilor: "Mergeți în toată lumea, predicați Evanghelia la toată făptura, botezându-i în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Spirit". Aceasta este misiunea apostolilor. Oricine poate avea credința adevărată dacă o caută, trebuie doar să asculte ce-i spune sufletul, pentru că Dumnezeu vorbește fiecăruia în sufletul său. În Epistola către Evrei, găsim aceste cuvinte: "Astăzi dacă veți auzi glasul Domnului să nu vă împietriți inimile voastre".

Nu trebuie să ne împietrim inima, ci trebuie să ascultăm ce ne spune Dumnezeu. Biserica va dura în veci. Dacă privim în istorie, nici un imperiu sau împărăție, oricât de mari ar fi fost, nu au durat perioade atât de mari cât Biserica. Biserica va dura în veci, pentru că a întemeiat-o Dumnezeu pe stâncă, și nici porțile iadului nu o vor birui. Dumneavoastră, astăzi, când veți auzi glasul Domnului, să nu vă împietriți inimile. Un rege al Germaniei, Rodolf, a fost îndemnat de soție să ocupe statul Bisericii, Roma. El însă a răspuns: "Mie mi-e frică să fac aceasta. Toți cei care au atacat Biserica au murit".

Lactanțiu, în cartea sa, "Moarte persecutorilor", arată cum mor toți cei care au persecutat Biserica. Cu adevărat, toți au avut o moarte îngrozitoare. Când este vorba de credință, să nu ascultăm ce spun oamenii, să nu căutam interese personale, ci să mergem înainte pe calea care ne-o arată Dumnezeu.

Sfinții Apostoli Petru și Ioan s-au dus la Templul din Ierusalim, iar la Poarta Frumoasă au găsit un olog care cerea pomană. Sfântul Petru i-a zis: "Aur și argint nu am, dar ceea ce am îți dau. În numele lui Isus Cristos, scoală-te și umblă". Și el îndată s-a sculat și umbla, slăvind pe Dumnezeu. Fariseii însă le-au poruncit să nu mai vorbească și să nu mai învețe în numele lui Isus. Dar Petru și Ioan au zis: "Judecați voi, dacă este drept să ascultăm de voi mai mult decât de Dumnezeu".

De aceea, vă îndemn să fiți atenți, să ascultați de Dumnezeu și nu ceea ce spun oamenii. Să vă păstrați credința care de 2000 de ani, de la Isus Cristos, a rămas tare în ciuda tuturor greutăților și persecuțiilor. Recent am experimentat și noi prigoana Bisericii în perioada comunismului, dar mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat harul de a ne mărturisi credința în greutăți și prigoniri. Isus a format o singură Biserică, nu mai multe. De aceea, să repetăm rugăciunea lui Isus către Tatăl, la Cina cea de Taină: "Ca toți să fie una, după cum Tu Părinte în Mine și Eu în Tine, așa și aceștia în noi, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact