Vineri, 19 aprilie 2011  
S Pafnutiu, pr, m (+ sec IV). S Ioan Paleolavritul...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 23 februarie 1994
Dragi credincioși,

Astăzi vă voi vorbi despre Profeții Vechiului Testament. Profeții au fost oameni credincioși, aleși de Dumnezeu pentru a fi emisarii Săi în fața poporului iudeu, care mergea către idolatrie. Profeții aveau inspirații, viziuni sau chiar vorbeau direct cu Dumnezeu. Ei au avut curajul să înfrunte pe regi, chiar cu prețul vieții lor. Profetul Natan mustră pe regele David în numele lui Dumnezeu, pentru crimele săvârșite. Din perioada regelui David, profeții sunt recunoscuți ca trimiși ai Domnului. Misiunea lor a fost luată în serios de unii regi, dar alții, idolatrii, i-au persecutat, chiar i-au omorât.

Sunt 4 profeți mari și 12 profeți mici. Astăzi voi vorbi de profeții mari.

Isaia a fost cel mai de seamă profet în regatul lui Iuda. S-a născut în anul 760 î. Cr., dintr-o familie bogată. Avea intrare liberă la curtea regilor și putea să influențeze politica țării. Timp de 40 de ani (740-700), Isaia a fost profetul Ierusalimului și al poporului iudeu. El avertiza, încuraja, certa poporul și pe regi, căci în timpul său au fost mai mulți regi în Iudeea. Isaia predica pocăința, spunând: "Spălați-vă și fiți curați. De vor fi păcatele voastre negre ca cerneala, mai albe decât zăpada se vor face (...)". Însă, profețiile cele mai însemnate au fost cu privire la venirea lui Mesia. "Iată, fecioara va zămisli (...)"; "Atunci se vor deschide ochii orbilor și urechile surzilor (...)"; "A fost disprețuit, nu mai avea nici înfățișare, nici frumusețe (...) ca un miel la junghiere a fost dus", acestea referindu-se la suferințele pe care le va îndura Mântuitorul. Isaia a avut un rol atât religios cât și politic, dar și-a atras mânia regelui Manase, care a pus să fie strâns între două scânduri și tăiat cu fierăstrăul, la începutul sec. VII î.Cr.

Ieremia a fost profet în Iuda între anii 628-580. S-a născut la Anatoth, la 6 Km de Ierusalim, din tribul lui Veniamin și aparținea castei preoțești. Pentru a întoarce poporul la calea Domnului, el și-a luat un jug la gât, zicând: "Un jug de fier va pune Domnul pe grumajii voștri și veți sluji regelui Babilonului, de nu vă veți întoarce la Domnul". Dar ei nu l-au crezut și l-au persecutat. Regele Sedechia l-a aruncat în închisoare. Dar, curând, profeția s-a îndeplinit, poporul a fost dus în robia Babilonului, după ce aceștia au cucerit Ierusalimul și întreaga țară. Ieremia nu merge în robie, el rămâne la Ierusalim, dar este dus forțat în Egipt de către un grup de iudei. După anumite tradiții, Ieremia a fost omorât cu pietre de compatrioții săi, din cauză că el a spus pedepsele ce vor veni asupra Iudeii dacă nu se vor întoarce la Domnul.

Ezechiel era preot în Ierusalim. În timpul robiei babiloniene, a fost dus și el cu poporul. El a dat îndrumări poporului și-l încuraja prin profețiile ce le spunea. Are o viziune de mângâiere pentru iudei, cum că Domnul va uni iarăși într-un singur popor pe israeliții risipiți. La întoarcerea din robie, Ezechiel a încercat să trezească idealul de sfințenie în popor, să ridice viața preoțească și a leviților. Este preocupat de prezența lui Dumnezeu și vorbește despre "un nou prinț descendent din familia lui David, El va fi păstorul oilor". Ezechiel a fost deportat cu primul grup în Babilon, înainte de cucerirea întregii Iudei. A trăit în mijlocul poporului la Tel-Abib. De aici, Domnul l-a făcut mesagerul Său pentru a trimite națiunii întregi, chiar și celor rămași la Ierusalim, încurajări, îndemnuri. Misiunea sa a durat 20 de ani, până în anul 571.

Daniel este un personaj unic în Sfintei Scriptură. Tânărului israelit, dus în robia babiloniană, Dumnezeu i-a dat harul profeției, fiindcă a respectat legile Domnului și acolo. Se pot citi în Biblie întâmplări minunate: scapă pe Susana de la moarte, tălmăcește visele lui Nabucodonosor; pentru că nu a voit să se închine unei statui de aur, regele l-a aruncat într-un cuptor cu foc, dar focul nu l-a atins pe el și pe cei trei tineri. Atunci, regele a cunoscut că acești tineri se închină unui Dumnezeu atotputernic. După moartea lui Nabucodonosor, urmează regele Baltazar, căruia i-a prezis sfârșitul prin cuvintele: "Mane, Techel, Fares", apărute pe zid în timpul unui ospăț. Regele a murit în acea noapte.

Urmează regele Cirus, pe timpul căruia Daniel omoară un balaur fioros. Cirus îl apreciază, însă poporul îi cere moartea. Daniel este aruncat în groapa leilor, dar iese de acolo nevătămat. Însuși Cirus a zis: "Mare ești, Doamne, Dumnezeul lui Daniel". În profețiile lui Daniel se găsește concepția învierii. Dar cea mai importantă profeție este referitoare la timpul când va veni Mesia (Daniel 9, 20). Nu se cunosc împrejurările morții lui, probabil a murit la Suza în Persia.

Am arătat pe scurt viața a patru profeți din Vechiul Testament. Vă îndemn să citiți în fiecare seară o pagină sau două din Sfânta Scriptură. Această lectură vă va ajuta să înțelegeți necesitatea mântuirii și evenimentele importante din istoria Bisericii.

Predicatorul vienez Emanuel Weith, care în același timp era medic și poet, din naștere era evreu. Cum tatăl său citea zilnic cu voce tare din Vechiul Testament, fiul a învățat multe pagini pe de rost. Studiind dreptul la Universitatea din Praga, din curiozitate a ascultat și cursuri de Teologie. Într-o zi, a auzit mai multe citate din profețiile Vechiul Testament cu privire la nașterea lui Mesia. Când fiul l-a întrebat pe tatăl, acesta, în loc de răspuns, i-a dat o palmă. Emanuel a luat o Biblie și a citit textele despre Nașterea lui Cristos. După multă cercetare, s-a făcut creștin. În anul 1821 a fost hirotonit preot, iar după 10 ani a ajuns predicator la catedrala din Viena. Profeții l-au condus așa cum a condus steaua pe magi la Isus.

Închei printr-un citat din profetul Ieremia: "Binecuvântat fie omul care nădăjduiește în Domnul. Acesta va fi ca pomul sădit lângă ape, care-și întinde rădăcinile pe lângă râu (...), frunzele lui sunt verzi în timp de secetă, nu se teme și nu încetează a rodi". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact