Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 31 octombrie 1993
Dragi credincioși,

Suntem în luna octombrie, luna Sfântului Rozar, o rugăciune plăcută Maicii Sfinte. Astăzi însă vă voi vorbi despre medalia miraculoasă.

Când Adam și Eva au căzut în păcat, Dumnezeu a hotărât ca greșeala lor să nu rămână pentru totdeauna, ci să fie reparată prin venirea în lume a Fiului Său Isus Cristos. Pentru a veni în lume, Dumnezeu a pregătit o fecioară care să-l nască în firea umană, să-i fie mamă. Dumnezeu spune șarpelui: "Dușmănie voi pune între tine și o femeie, între sămânța ta și sămânța ei. Aceasta îți va zdrobi capul, iar tu îi vei înțepa călcâiul". Cea care va zdrobi capul șarpelui va fi Fecioara Maria, care s-a născut fără păcatul strămoșesc, adică a fost ferită de urma păcatului lui Adam și Eva. Maria a fost pregătită în mod special, din veșnicie, pentru acest eveniment. Toată dușmănia care este în lume se datorează diavolului, care de la început a știut că Maria îi va zdrobi capul. Pentru că Fecioara Maria nu putea avea nici o umbră de păcat, fiind mama lui Isus Cristos Mântuitorul, a fost numită Neprihănita Zămislire.

În anul 1830, în luna iulie, Fecioara Maria s-a arătat unei călugărițe din Mănăstirea Fiicelor Carității din Paris, numită Ecaterina Labouré. Într-o noapte, Ecaterina a auzit un glas care o chema în capelă; era al îngerului păzitor. Ajungând în capelă, îi apare Fecioara Maria, zâmbindu-i frumos, înconjurată de lumină. Din mâini ieșeau raze care reprezentau darurile ce le revarsă asupra copiilor ei, așa cum a spus ea surorii. Apariția a durat aproape două ore.

În noiembrie 1830 îi apare din nou, într-un oval de lumină. Fecioara Maria era în picioare pe un glob pământesc, zdrobind un șarpe încolăcit pe glob; în mâini ținea un mic glob aurit și i-a spus Ecaterinei: "În acest glob stă întreaga lume". În partea superioară a ovalului care o încadra pe Fecioara Maria a apărut o inscripție: "O, Marie, concepută fără păcat, roagă-te pentru noi care alergăm la tine". Deodată ovalul s-a răsucit și pe partea cealaltă s-a văzut litera M sub o cruce, iar dedesubt două inimi: inima lui Isus, înconjurată de spini, și inima Mariei, străpunsă de o sabie. Maria purta pe cap 12 stele strălucitoare. Acestea reprezintă viziunea Sfântului Ioan: "Și s-a văzut un semn mare în cer, o femeie înveșmântată cu soarele, având sub picioarele ei luna, iar pe cap o cunună de 12 stele" (Apoc. 12, 1).

De menționat că drapelul Uniunii Europene este format din 12 stele pe fond albastru, inspirat din medalia miraculoasă, așa cum a declarat autorul.

Ecaterina a auzit o voce: "Vreau să se bată o medalie așa cum ai văzut această imagine. Persoanele care o vor purta cu încredere, vor obține haruri deosebite!". Ecaterina dezvălui aceste lucruri Părintelui său spiritual, dar el îi interzise să spună cuiva aceste lucruri. Ea a tăcut și a continuat să se roage Maicii Sfinte. În luna decembrie 1830, Fecioara Maria îi spune pentru ultima dată să se bată o medalie în forma apariției. După doi ani, au apărut primele medalii.

Răspândirea acestor medalii a înviorat viața spirituală din Franța și s-au produs minuni pentru cei care au purtat-o. Treptat, s-a răspândit în toată Europa, apoi în toată lumea. Sigur, nu medalia face minuni, ci Dumnezeu, prin mijlocirea Fecioarei Maria, ascultă pe cei care-i cer ajutorul.

Datorită medaliei miraculoase s-a produs una dintre cele mai mari convertiri din sec. XIX. Un bancher evreu din Strasbourg, în iarna anului 1841, se hotărăște să facă o croazieră pe Marea Mediterană. Merge la Roma, unde avea un bun prieten din copilărie, de religie protestantă, Gustav de Bussiere. La o vizită făcută prietenului său, se aduce vorba și despre minunile Bisericii Catolice. Dar, evreul răspunde: "M-am născut evreu și evreu voi muri!". Totuși, gazda îi dă o medalie miraculoasă, iar o nepoată de-a gazdei, din joc, i-o leagă la gât cu un șnur. Alfons râde și, în glumă și ironie, zice: "Iată-mă și catolic".

Urmă o noapte neliniștită, iar dimineața merge să se întâlnească cu prietenul său. La locul întâlnirii era o biserică mică, a Sfântului Andrei. Din curiozitate, Alfons intră în biserică. La intrare, un câine mare și negru îi sare înainte, apoi dispare. Alfons intră și se apropie de altar. Deodată, în fața sa izbucnește o lumină puternică și apare Fecioara Maria cum era pe medalie. Era nespus de frumoasă. Alfons cade în genunchi. Prietenul îl găsește cu totul absent, cu fața scăldată în lacrimi; apoi zise: "Sunt foarte fericit, cât este de bun Dumnezeu". Prietenul îl întrebă ce s-a întâmplat. El răspunde: "Nu pot să spun numai în genunchi...". Preotului la care s-a spovedit, îi mărturisește: "Nu știu precis cum am văzut-o, dar o forță uriașă m-a atras spre altar. Era nespus de frumoasă, nu mi-a vorbit, dar eu am înțeles totul". În acel moment i s-a revărsat în suflet toată învățătura religiei creștine catolice, pe care el nu a studiat-o niciodată.

Alfons Ratisbone s-a botezat și a intrat la călugării iezuiți. A devenit preot, împreună cu fratele său, Teodor, convertit cu puțin timp înainte, apoi au întemeiat "Congregația Notre Dame de Sion" pentru convertirea evreilor.

Prin medalia miraculoasă s-au făcut multe minuni. Un băiețel din Germania a căzut în râu și era în pericol de înec, dar un vagabond l-a salvat. Mama copilului a voit să-l răsplătească, și, după o masă copioasă, i-a dat o sumă mare de bani; apoi, a luat de la gâtul copilului un lănțișor cu medalia miraculoasă și l-a legat la gâtul străinului, recomandându-i să se roage în fiecare seară Maicii Sfinte. Anii au trecut, iar copilul devenise preot. Într-o zi, mergând la spital, a văzut un om foarte bolnav. S-a dus la patul bolnavului și s-a rugat. Bătrânul, nervos, s-a întors spre perete, dar preotul a observat lănțișorul cu medalia miraculoasă. Îl întrebă de unde are medalia. Bătrânul i-a spus întâmplarea cu salvarea copilului de la înec. Preotul, plin de emoție, spuse că el era acel copil. Bătrânul a rămas zguduit, lacrimi mari îi curgeau pe față; a acceptat să se spovedească și a primit Sfânta Împărtășanie, iar a doua zi a murit liniștit, având la căpătâiul său pe cel căruia i-a salvat viața.

O altă întâmplare. În acest an, Comunitatea Surorilor de Caritate Sfânta Ioana Antida, care aveau o casă la București, erau necăjite că alături de casa lor s-a instalat un local de noapte. Surorile au început rugăciuni către Fecioara Maria, iar superioara a pus pe spatele zidului localului mai multe medalii miraculoase. În scurtă vreme, nu s-a mai auzit muzică, afișele au dispărut, localul s-a închis. De ce? N-au aflat, dar mai târziu surorile au cumpărat acea casă pentru comunitatea lor.

Sunt nenumărate cazuri de vindecări și de salvări din accidente. Îmi amintesc că un preot istorisea cum a mers în misiune într-o altă localitate și, pe un pod, o mașină ce trecea în viteză i-a lovit mașina. Mașina a zburat în apă, rostogolindu-se de mai multe ori; prăpastia era de aproape 30 de metri. Preotul și persoana care-l însoțea au rămas nevătămați; aveau medalia miraculoasă fixată în mașină, la geamul din față.

Este bine să purtați medalia miraculoasă, fie la gât, fie în altă parte, căci Fecioara Maria a promis ajutor celor care o poartă.

Închei și eu prin cuvintele care sunt gravate pe medalia miraculoasă: "O Marie, concepută fără de păcatul strămoșesc, roagă-te pentru noi care alergăm la tine". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact