Joi, 28 martie 2011  
S Stefan Taumaturgul, c (+ 813). S Ilarion cel Nou...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 10 octombrie 1993
Dragi credincioși,

Astăzi se citește evanghelia Învierii fiului văduvei din Nain. Isus Cristos mergea spre Nain, un orășel din Galileea, și a întâlnit un cortegiu funerar. Era singurul fiu al unei văduve, care plângea. Lui Isus i s-a făcut milă de ea și a oprit cortegiul; apropiindu-se de sicriul pe care era așezat mortul, i s-a adresat: "Tinere, ție îți zic: scoală-te!", și mortul s-a ridicat. Isus l-a dat mamei sale, care s-a bucurat foarte mult.

Persoanelor cărora li se fac operații la ochi, li se cauterizează glandele lacrimogene, nu pot să plângă decât mult mai târziu, după vindecarea operației din interior. Lacrimile sunt o manifestare a durerii, uneori a bucuriei, dar un lucru este constatat: cine plânge, suferă mai puțin decât cei care nu pot plânge. Se spune că femeile trăiesc mai mult decât bărbații, fiindcă ele plâng mai des. Se vede că lacrimile au un rol în viața noastră. Și femeia plângea după fiul ei. Mă gândesc, câte mame plâng astăzi pentru fiii lor? Unele poate ar dori mai bine să le moară fiul, decât să trăiască în cine știe ce împrejurări sau să ducă o viață în mari păcate. Unii copii vin și cer bani mamelor, care abia au ce mânca, le forțează la comiterea unor păcate mari. Câți copii beau băuturi scumpe, iar acasă nu este pâine pe masă.

La acești tineri se adresează Mântuitorul, zicându-le: "Tinere, ție îți zic: scoală-te!", adică, "Ridică-te din mocirla în care trăiești!". Bunurile acestei lumi și plăcerile necontrolate duc la distrugerea sufletului, căci ele sunt rezumate în pofta trupului, pofta ochilor și trufia vieții, așa cum spune Apostolul Ioan (1 Epist. 2, 16). Acestea sunt marile păcate ale omenirii, în care cad foarte adesea tinerii: să-și satisfacă poftele trupești, nu importă cum, să ajungă la averi fără nici un regret al conștiinței, la situații înalte, să poată asupri pe cei necăjiți și să se îmbogățească pe orice căi.

"Tinere, ție îți zic: scoală-te!", ridică-te, trezește-te... Dacă privim la televizor, jumătate din emisiuni sunt numai atracții spre păcate, omoruri, jafuri, prostituție etc. Cei mai mulți, duminica dorm până la prânz, nu le pasă că este duminică și ar trebui să meargă la biserică. Nu le pasă că Isus Cristos se răstignește pentru ei pe altare, nu vreau să facă o rugăciune, sunt cu conștiința încărcată și, treptat, conștiința nu-i mai atenționează. Sunt siguri, își zic în sinea lor: "Nu este Dumnezeu, ce să fac la biserică, acolo se duc bătrânii și oamenii simpli superstițioși...".

Isus ne atenționează mereu: "Tinere, scoală-te!". O mare nenorocire este pentru un tânăr care s-a obișnuit să bea. Dacă bea să-și piardă mintea, să nu mai judece, el comite un păcat de moarte. Beția este un viciu periculos, din care foarte greu un tânăr se mai poate ridica. Dar, ce este mai grav, poate să aibă un accident mortal de mașină; bețivul moare în păcat de moarte, fără a mai putea să-și facă o părere de rău pentru păcatele sale. Ce nenorocire pentru eternitate!

Sunt oameni care suferă de invidie, nu pot accepta ca altul să fie mai bine situat, să fie mai deștept; îi critică pe toți, îi ponegrește, ar fi în stare să le facă un mare rău, fără să se controleze, fără să judece, pentru că invidia poate duce la păcate de moarte. Alții, care sunt iuți la mânie, se bat, poate scot și cuțitul, gata să lovească, să omoare. Câte violuri, incesturi, homosexuali se văd la televizor; scene care altă dată ți-ar fi fost rușine să le privești în familie, astăzi le văd și copiii, căci părinții nu-i opresc. Părinții să nu uite că ei sunt responsabili de educația copiilor și li se va cere socoteală la judecată.

Unii părinți zic: "Lasă să știe de toate, că așa se feresc mai bine". Este o greșeală. Copilul trebuie crescut în pudoare, în respect pentru corpul său și al altora, el trebuie să fie decent în convorbiri cu alți copii, căci toate aceste discuții sau fapte de necurăție se încadrează în Poruncile lui Dumnezeu: "Să nu faci fapte necurate, să nu fi desfrânat!". Dumnezeu a dat aceste porunci pentru ca să existe o curăție sfântă în cadrul familiei. După ce Isus a înviat pe tânărul din Nain, acesta s-a ridicat și a început să vorbească, frică i-a cuprins pe toți și preamăreau pe Dumnezeu.

Tot în Evanghelia lui Luca, la cap. 8, se amintește de învierea fiicei lui Iair, mai-marele sinagogii, care avea o fiică de 12 ani ce era pe moarte. El a venit la Isus și l-a rugat să-i vindece fiica. Pe când Isus mergea spre casă, mulțimile îl împresurau și-i puneau diferite întrebări, așa că a întârziat și a venit cineva din casa lui Iair și a spus: "A murit fiica ta, nu mai supăra pe Învățătorul". Isus i-a spus lui Iair: "Nu te teme, crede numai și fiica ta se va vindeca". Ajungând la casa lui Iair, Isus a luat cu sine numai pe Petru, Iacob, Ioan și pe părinții copilei. Toți plângeau, dar Isus le-a zis: "Nu plângeți, fata doarme". Unii râdeau, știind că fata a murit. Isus a intrat la fată, a luat-o de mână și a strigat: "Copilă, scoală-te!" (Talita cumi, pe evreiește). Și copila s-a sculat imediat, iar Isus a poruncit să-i dea de mâncare.

Isus se adresează și fiicelor noastre: "Copilă scoală-te!". Fetele sunt în mare primejdie, în păcate de necurăție, care aproape toate sunt păcate de moarte. Celelalte păcate nu sunt atât de periculoase, dar păcatele de necurăție fac multe victime în zilele noastre, când morala este nesocotită, iar părinții nu prea au noțiuni despre păcate din cauza atâtor ani fără educație religioasă. Să nu credeți că păcatul uciderii este rar; nu, este foarte răspândit, mai ales la fete. Acestea, cu știrea mamei, folosesc astăzi diferite metode și chiar intervenții la medici avortori. Avortul este un păcat de moarte deliberat, adică este cu știință și voință; atunci, tânăra hotărăște: de partea lui Dumnezeu sau de partea diavolului.

Medicul, când face o intervenție de avort, începe așa: cere un clește cu care taie capul copilului, apoi taie mâinile și picioarele, la urmă îl bucățește ca pe o pasăre. Ce conștiință încărcată trebuie să aibă acei medici care ucid copiii formați în pântece și care sunt ființe vii!

Eu mă adresez acum tuturor: "Tinere, ție îți zic: scoală-te!". În Vechiul Testament, Dumnezeu ne spune prin gura profeților: "Întoarceți-vă la Mine și Eu mă voi întoarce la voi, și de vor fi păcatele voastre mai multe decât nisipul de pe marginea mării, Eu toate le voi ierta, și dacă vor fi mai negre decât cerneala, mai vârtos decât zăpada le voi albi. Întoarceți-vă la Mine și Eu mă voi întoarce la voi". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact