Vineri, 19 aprilie 2011  
S Pafnutiu, pr, m (+ sec IV). S Ioan Paleolavritul...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 25 aprilie 1993
Dragi credincioși,

Astăzi avem Duminica Tomii. În alte părți se numește Paștile Mici și cred că această denumire este mai potrivită, căci nu sărbătorim pe Toma, ci a doua duminică după Paști, adică a doua întâlnire a lui Isus cu apostolii după ce a înviat din morți.

Mormintele la evrei nu erau așa cum sunt la noi astăzi, ci era o căsuță săpată în stâncă, unde încăpeau până la 10 oameni. În mijloc era un fel de pat săpat în stâncă, pe care se așeza mortul. Mortul era înfășurat cu fâșii de pânză, care au fost înmuiate în uleiuri aromate, pentru a nu lăsa mirosurile de putrefacție să se răspândească. Citim despre îndrăcitul din ținutul Gadarenilor, ce locuia în morminte. În mormintele noastre nu se poate locui, căci ar trebui să scoți pământul afară, dar în mormintele iudeilor se putea.

Pe Isus l-au păzit soldații. De ce? Soldații au mai păzit pe hoți, ucigași sau alții care ar fi putut fugi, dar să păzești un mort?! Trebuie să fi rămas tare mirați acei soldați cărora li s-a spus că ar putea să fie furat mortul. Deci, soldații erau atenți atât la mormânt, cât și în împrejurimi să nu apară ucenicii, care erau destul de numeroși; chiar și în Sinedriu erau Nicodim și Iosif din Arimateia. Soldații trebuiau să păzească mormântul care avea în față o piatră mare, rotundă, care se rostogolea, deci trebuiau să fie doi oameni ca să rostogolească piatra. Aceasta mai era sprijinită de o rangă mare de fier.

Și iată că Isus învie. El nu mai era același ca înainte. Trupurile care vor învia, vor avea proprietăți noi, precum:

- agilitatea, adică poți fi unde dorești, la o depărtare de 40 milioane ani lumină, până la stelele cele mai îndepărtate.

- subtilitatea, posibilitatea de a intra prin ziduri, cum a intrat Isus când a venit la apostoli în seara zilei de Paști.

- strălucirea. Ne amintim din Vechiul Testament cum Dumnezeu a chemat întreg poporul să-i audă glasul când a dat cele zece porunci lui Moise; când Moise a coborât de pe munte, fața sa era strălucitoare încât evreii nu-l puteau privi.

Când Isus s-a schimbat la față pe muntele Taborului, fața Sa strălucea ca soarele, ucenicii au căzut cu fața la pământ pentru că nu-L puteau privi. Această strălucire, un muritor nu o poate vedea cât trăiește. Probabil, omul nu poate suporta această fericire până nu moare, ca să devină o existență eternă, de altă natură. Cei doi ucenici care mergeau la Emaus nu l-au recunoscut pe Isus, având o înfățișare deosebită. Numai după ce au stat la masă și după frângerea pâinii, atunci li s-au deschis ochii și l-au recunoscut pe Domnul.

Nici Maria Magdalena nu l-a recunoscut imediat, în dimineața de Paști, numai după ce i-a auzit glasul: "Maria". Femeile care l-au întâlnit, tot în dimineața de Paști, l-au recunoscut imediat; este un fenomen pe care noi nu-l înțelegem în această viață, dar de care Isus dispunea cum voia.

Când Isus s-a arătat prima dată apostolilor, Toma lipsea. Ceilalți apostoli i-au spus că l-au văzut pe Domnul, dar el nu a crezut. Toma avea însă un suflet bun. Vedem aceasta când se anunță că Lazăr a murit; atunci Toma zice: "Să mergem să murim și noi cu el"; probabil a crezut că Lazăr a fost omorât de iudei, de aceea Toma era gata să meargă și să moară pentru Domnul. Se pare că Toma nu știa să citească, fiindcă nu ne-a rămas de la el nici o scrisoare, dar îl iubea pe Domnul cu toată simplitatea și modestia sa. Totuși, a spus: "De nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, nu voi crede".

Isus apare din nou ucenicilor în duminica aceasta, în prima zi a săptămânii, și le zice: "Pace vouă!". De data aceasta era și Toma. Ușile fiind încuiate, El a stat în mijloc și a zis către Toma: "Adu degetul tău și vezi mâinile mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fii necredincios, ci credincios". Toma, plin de căință, dar și de admirație, a strigat: "Domnul meu și Dumnezeul Meu!". Isus i-a zis: "Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiți cei care n-au văzut și au crezut!".

Noi credem că Toma L-a pipăit, căci aceasta o confirmă Sfântul Ioan: "Ceea ce era la început, ce am auzit, ce am văzut cu ochii noștri și mâinile noastre au pipăit despre Cuvântul vieții, aceea vă vestim!". Îndoiala Sfântului Toma este de mai mare folos pentru creștini, decât credința celorlalți apostoli. Sfântul Toma, prin îndoiala sa, prin mărturisirea sa, a dat o dovadă incontestabilă despre Învierea lui Isus și despre rănile pe care le-a avut.

Dumnezeu a voit această întâmplare care umple de admirație pe teologi și toate sufletele care cred în învierea lui Cristos. Biserica a dat o indulgență plenară pentru credincioșii care, înainte de cuminecare, vor rosti cuvintele Sfântului Toma: "Domnul meu și Dumnezeul meu".

De aceea, vă recomand ca de câte ori veți fi în biserică și preotul iese cu Sfânta Împărtășanie, să spuneți în gând: "Domnul meu și Dumnezeul meu". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact