Miercuri, 24 aprilie 2011  
S Elisabeta Taumaturga, c. S Sava Gotul, m (+ sec ...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 4 aprilie 1993
Dragi credincioși,

Duminica aceasta, a cincea din Postul Mare, are o Evanghelie pusă special pentru Patimile Domnului și pentru umilință. Mântuitorul se ducea spre Ierusalim și le-a spus apostolilor: "Iată, ne suim la Ierusalim și Fiul Omului va fi dat în mâinile arhiereilor și cărturarilor și bătrânilor poporului care îl vor batjocori, îl vor scuipa, apoi îl vor da romanilor și îl vor răstigni, dar a treia zi va învia". Apostolii erau foarte înfricoșați și temători, pentru că Isus le-a vorbit tot mai des că se apropie timpul când El trebuie să moară pentru noi.

Am văzut o icoană unde Isus primește crucea, nu i-o pun cu sila pe umeri, ci El întinde mâna și o primește. Înaintea Tatălui Ceresc, Suferințele Lui vor fi mântuitoare pentru tot neamul omenesc.

Nici un muritor nu scapă de suferință; pentru că noi am fost creați de Dumnezeu să moștenim fericirea eternă, iar acolo nu se poate intra dacă sufletul nu este curățit de orice păcat, ispășirea se face prin suferințele pe care ni le trimite Dumnezeu. Toate necazurile - bolile, nedreptățile, prigoana - sunt pentru purificarea sufletului și pentru ispășirea păcatelor. Dar, pentru a fi primite ca ofrandă de Tatăl Ceresc, trebuie să le acceptăm cu răbdare și umilință.

Umilința este virtutea prin care noi recunoaștem că nu avem nimic de la noi înșine, ci totul am primit, iar "Dacă am primit, de ce mă fălesc ca și cum nu aș fi primit?", zice Sfântul Pavel. Această virtute se câștigă printr-o luptă neîncetată, căci natura umană și diavolul ne dau tot timpul ispite de orgoliu. Sfântul Bonaventura zice că, după ce vă veți cunoaște pe voi înșivă temeinic, veți fi destul de umiliți, fiindcă veți constata că sunteți foarte puțin, iar Sfântul Bernard spune că trebuie să fie de mare preț umilința, când și trufia se îmbracă în ea, pentru a nu cădea în dispreț. La prima vedere s-ar putea crede că este o lașitate, o cedare să accepți disprețul sau uitarea, dar pentru a le accepta îți trebuie mult har de la Dumnezeu și o mare putere de voință. Sufletul umil primește suferințele cu răbdare și încredere în bunătatea lui Dumnezeu, de aceea, să nu ne temem de suferință.

În continuare, vreau să vă vorbesc despre eutanasie. În Norvegia și Olanda a fost publicată o lege pentru eutanasie. Cuvântul eutanasie vine din grecescul tanatos - moarte și eu - frumos, adică o moarte frumoasă. Eutanasia voluntară este atunci când cineva dorește să moară pentru a scăpa de suferințe. Dar, prin aceasta se deschide poarta spre multe crime. Dacă cineva cere moartea pentru a nu fi spre greutatea celor care trebuie să-l îngrijească sau spre greutatea societății care îl elimină, atunci este sinucidere.

Se citește în istoria Greciei antice că era împărțită în două părți: o parte se numea Atena și una Sparta. Perșii amenințau Sparta, în special în sud, iar spartanii au cerut ajutor de la atenieni. Aceștia erau gata să le dea ajutor și le-au trimis un mare poet și orator. Acesta a vorbit spartanilor atât de frumos și i-a încurajat, încât toți erau gata să-i înfrunte pe perși. Dar omul acesta nu avea picioare. La Spartani era o lege: când cineva vine din război, vine sau sub scut, adică în putere, sau pe scut, adică mort, dar să nu vină rănit. În acea vreme, pe copiii infirmi, spartanii îi aruncau de o stâncă și îi omorau. La ei nu erau oameni infirmi, pentru că îi omorau. Acest om fără picioare vine la ei, dar, când a început să le vorbească și să-i încurajeze, au prins atâta curaj cât nu l-ar fi putut da o armată întreagă.

De aceea, printre noi avem oameni infirmi din diverse motive și avem datoria în fața lui Dumnezeu să-i îngrijim până la moarte. Am cunoscut o femeie ce avea un băiat, care a avut un accident când avea 12 ani. Creierul lui a rămas paralizat, a trebuit să fie îngrijit permanent, timp de 20 de ani, de mama lui; îi da mâncare pe nas printr-un tub, ca să respire i-au pus o canulă în gât. Mama lui a fost o adevărată martiră îngrijind pe acest copil, deși mai avea și alții. Nouă ne trimite Dumnezeu câteodată suferințe. Nu știm ce s-ar întâmpla dacă noi n-am avea suferințe. De exemplu, unul se îmbolnăvește și stă mult la pat; de multe ori boala este dată cu un scop pentru cel bolnav, alteori pentru cei care-l îngrijesc.

Odată m-am dus la un bolnav să-l spovedesc și mi-a spus că are o dușmănie cu cineva. I-am zis: "Pentru că ești pe patul de moarte, eu mă duc să caut pe acest om să te împaci cu el. Dar care este motivul dușmăniei?". "Pentru că i-am dat un ziar și nu mi l-a mai dat înapoi". M-am dus, l-am căutat pe omul respectiv și i-am spus despre ce este vorba. Omul a fost de acord, zicând că este doar un fleac. Dar, când am ajuns la spital, omul nu mai era conștient. Fusese la el medicul, i-a făcut o injecție și, din acel moment, el nu a mai fost conștient, nu și-a putut face spovedania. Este de mare importanță ca noi să nu admitem eutanasia pentru bolnavi și bătrâni.

Un preot întâlnește o femeie care era foarte întristată și necăjită și o întreabă ce are. Femeia îi răspunde că merge să se sinucidă pentru că nu mai are ce face, este bolnavă, nimeni nu se mai ocupă de ea, au alungat-o din casă, nu mai are nici o posibilitate, pentru ea este mai bine să moară. Preotul o întrebă: "Dar, dacă vei muri, crezi că-ți va fi mai bine?". Ea s-a gândit, a înțeles ce crimă mare e sinuciderea și a acceptat toate suferințele cu resemnare în voia lui Dumnezeu și a devenit o sfântă.

Toți sfinții au avut suferințe foarte mari, dar ceea ce le-a dat putere a fost exemplul Mântuitorului care a suferit pe cruce. Orice suferințe vom avea, să nu ne luăm viața. De obicei, când cineva își ia viața, se crede că a fost nebun. Într-adevăr, nebunii - bolnavii mintali - își i-au viața, la fel necredincioșii care nu au credință în Dumnezeu, ci numai în ceea ce văd aici pe pământ; dacă nu au credință în Dumnezeu și-n porunca Lui, "Să nu ucizi", își vor lua viața.

Să nu tolerați în familia dumneavoastră ca cineva să facă avort, pentru că acesta este un păcat foarte mare. Astăzi este exclusă din biserică o femeie care face avort. Dacă este cineva care a făcut zeci de avorturi, sau medici care au făcut mii de avorturi, la aceștia le poți tot vorbi de Dumnezeu, că nu vor să audă, din cauza crimelor multe care le-au făcut. De obicei, când se fac avorturi, medicul are și o asistentă; atunci și aceasta este vinovată, toți se fac părtași de crimă. Însă, dacă le pare rău, preotul le poate da dezlegarea. Cui îi pare rău, nu trebuie să mai facă. Dar dacă va mai face? Înseamnă că nu i-a părut rău, nu a avut propunerea sinceră de a nu mai face.

Iată, ne apropiem de Săptămâna Mare, în care Isus a fost arestat, biciuit, încoronat cu spini și răstignit. Să încercăm a medita zilnic câte o suferință îndurată de Isus pentru noi. Să luăm parte la devoțiunea Calea Crucii care se face în biserică, să așteptăm cu sufletul pregătit prin spovedanie și cuminecare Sfânta Înviere a Mântuitorului nostru Isus Cristos. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact