Vineri, 26 aprilie 2011  
S Vasile, ep, m (+ 322)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 21 martie 1993
Dragi credincioși,

Astăzi voi vorbi despre stăruința în rugăciune. Citim în Evanghelia după Matei: "Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide. Căci, oricine cere primește, oricine caută găsește și celui ce bate i se deschide! Cine este omul acela care, dacă-i cere fiul său pâine, îi va da o piatră? Sau, dacă-i cere pește, îi va da un șarpe? Deci, dacă voi, răi fiind, știți să dați daruri bune fiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru care este în ceruri, va da lucruri bune celor care cer!".

Sfântul Augustin spune că Dumnezeu dă celui ce cere, nu refuză pe nimeni, dar trebuie să cerem cu stăruință și umilință. O călugăriță spunea: "Mâinile noastre să fie la lucru, iar inima să fie permanent la Dumnezeu".

Rugăciunea este ridicarea minții la Dumnezeu. Chiar când mergi pe stradă, sau acasă când ești singur, gândul nostru să fie cât mai mult la Dumnezeu. Tot așa spune și Sfântul Ioan Damaschinul: "Ridicarea minții la Dumnezeu este o rugăciune". Până când cineva se roagă, nu este pierdută speranța de a se mântui, orice păcate ar avea; dar când nu se mai roagă, atunci va fi foarte greu să se mântuiască. Rugăciunea este respirația sufletului; dacă nu ne mai rugăm, sufletul se apropie de moartea vieții spirituale. Sfânta Monica, mama Sfântului Augustin, este cunoscută pentru rugăciunea ei stăruitoare timp de 16 ani, pentru convertirea fiului ei. S-a rugat mereu și a încercat să-i insufle fiului său credința creștină, dar Augustin găsea pretexte să n-o asculte. Când Augustin a plecat în Italia, mama lui a voit să-l însoțească, dar el s-a furișat pe o corabie și a plecat singur. Dar, Monica nu s-a descurajat; ea se ruga lui Dumnezeu: "Doamne, eu nu ți-am cerut mărire sau avere pentru fiul meu, ci convertirea lui, ascultă-mi rugăciunea". Monica a plecat după Augustin în Italia și l-a întâlnit la Milano. Aici, Monica a luat legătura cu Episcopul Ambrozie, rugându-l să-i vorbească lui Augustin, căci zicea: "Eu sunt femeie simplă și Augustin îmi pune întrebări la care eu nu pot răspunde". Sfântul Ambrozie a văzut durerea mamei și i-a spus: "Nu te teme, Monica, nu poate să piară fiul atâtor lacrimi pe care le-ai vărsat pentru convertirea lui, roagă-te în continuare". Știm că Dumnezeu a ascultat rugăciunea mamei și fiul s-a convertit, așa cum v-am descris în alte meditații.

Îmi spunea cineva, care a urmărit discursurile lui Nicolae Iorga, că acesta făcea uneori discuții libere, iar odată cineva a adus vorba de Sfântul Augustin. Iorga a răspuns: "Da, pentru Sfântul Augustin sau Fericitul Augustin, cum îl numesc ai noștri, i-am putea da pe toți sfinții noștri greci și sirieni".

În viața Sfântului Ioan Vianney se vorbește despre o femeie care s-a rugat toată viața pentru convertirea soțului ei. Odată, nu se știe precis, s-a sinucis sau a căzut din greșeală în apă și s-a înecat. Soția s-a dus la Pr. Vianney să-l întrebe ce este cu sufletul soțului ei. Dar, la Pr. Vianney nu se putea ajunge ușor, erau veniți oameni din depărtări, trebuia așteptat 2-3 zile să poți vorbi cu el. Femeia era îngenuncheată în biserica din Ars și se ruga. Deodată a simțit că cineva o atinge pe umăr; ridicându-și ochii, a văzut că este Pr. Vianney, care i-a spus: "Doamnă, nu fi necăjită din cauza bărbatului tău, fiindcă acesta, înainte de a se îneca, a făcut un act de căință pentru păcatele sale. Vă amintiți că odată a adus un buchet de flori culese de pe câmp și v-a spus să le duceți la altarul Maicii Sfinte în biserică? Pentru acest gest, Fecioara Maria l-a ajutat să se mântuiască".

Să știți că rugăciunea ne ajută totdeauna când suntem în necazuri, chiar dacă am săvârșit păcate mari, căci, dacă le spovedim Dumnezeu ne iartă. Desigur, trebuie ispășite prin penitență.

Sunt patru păcate strigătoare la cer:

1. Uciderea, în care se cuprinde și avortul.

2. Sodomia sau homosexualitatea, plăceri contra naturii.

3. Persecuția văduvelor și a orfanilor.

4. Neplata muncitorilor pentru ceea ce au lucrat.

Aceste păcate sunt grele, strigătoare la cer, iar Dumnezeu le pedepsește dacă nu sunt reparate prin spovedanie și pocăință.

Rugăciunea trebuie să fie făcută cu stăruință și umilință. Isus Cristos ne-a dat pilda judecătorului nedrept și a văduvei. Era într-o localitate un judecător, care de Dumnezeu nu se temea și de oameni nu se rușina. Era în cetatea aceea și o văduvă, care venea la judecător și-l ruga să o scape de pârâșul ei, care o acuza de o mare sumă de bani. Dar, judecătorul nu voia să-i facă dreptate, iar văduva venea din nou și-l ruga. Nu a voit multă vreme, apoi a zis în sinea lui: "Deși de Dumnezeu nu mă tem și de oameni nu mi-e rușine, voi face dreptate femeii acesteia ca să nu mai vină să mă necăjească". Și a zis Domnul: "Ați auzit ce spune judecătorul nedrept? Dar Dumnezeu, care este milă și dragoste, nu va face dreptate aleșilor Săi?"

La fel vom fi ascultați și noi, dacă facem o rugăciune cu umilință și statornicie către Dumnezeu, care, așa cum am spus la început, este un Tată bun și milostiv, care nu va da niciodată o piatră în loc de pâine fiilor săi.

Să avem încredere în ajutorul și îndurarea lui Dumnezeu, în orice necazuri, și să ne îndreptăm spre El ca un copil către tatăl său și niciodată nu vom fi refuzați. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact