Vineri, 29 martie 2011  
Ss Marcu, ep, m, Ciril d, m si insotitorii lor (+ ...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

7 iulie 1990
Dragi credincioși,

Vorbim mai departe despre credință. Marele filozof antic Aristotel a spus: "Ordinea este opera înțelepciunii". Dacă vedem ordine, știm că cineva a făcut această ordine. V-am amintit că după un cutremur, toate lucrurile sunt aranjate la loc de cineva.

Să luăm o grădină. Dacă buruienile nu sunt plivite, ceea ce s-a semănat sau plantat va fi înăbușit de ele. Dar, dacă intri într-o grădină și vezi că totul este plivit, în jurul plantelor este adunat pământ pentru a menține umiditatea la rădăcina plantei, imediat zicem: "Ce bine îngrijește proprietarul sau grădinarul această grădină". Nu ne-ar veni ideea că ordinea s-a făcut singură.

Tot așa, în natură este o ordine pe care mintea omenească nu o poate face, deci, trebuie să recunoaștem că este o minte superioară care a făcut și menține ordinea permanent.

Îmi amintesc că la Securitatea din Timișoara au fost aduși mai mulți elevi în celula mea, din diferite motive. Unii aveau părinții chiaburi, alții s-au exprimat sau au făcut aluzie la teroarea din țară etc. Eu le țineam lecții de cateheză. Unii ascultau cu interes, unii erau plictisiți. Ei nu știau lucrurile pe care le spuneam, pentru că în școală nu au făcut religie. Odată, unul dintre acești elevi mi-a spus: "Părinte, eu nu voi putea ține minte tot ce ne-ați vorbit despre Dumnezeu, dar un lucru nu-l voi uita niciodată, că Dumnezeu există și este dovedit din urmele ce le-a lăsat în natură".

Vă dau câteva exemple: există un viespe numit Rhysa Persuasoria, care își depune ouăle injectând un vierme de lemn, Sirex, care trăiește în coaja unui copac și nu se vede din afară. Deci, viespea Rhysa face o injecție în ganglionii viermelui prin coaja copacului, fără să o vadă. Oare ce specialist ar putea administra o injecție pe nevăzute?

Alt exemplu: pasărea Leipova din Australia nu-și clocește singură ouăle, ci își construiește o clocitoare automată. Amestecă anumite specii de ierburi cu nămol din care își construiește cuibul unde urmează să depună ouăle. Ierburile fermentează producând căldura constantă și permanentă, un fel de termostat-incubator în care ouăle se clocesc singure. Cine a învățat-o să-și construiască acest incubator? Poate fi vorba de o întâmplare?

Alt exemplu: naturalistul dr. Frisch a primit premiul Nobel în 1973 pentru că a descifrat limbajul albinelor. El a observat că albinele cercetaș, când află un loc melifer, comunică celorlalte albine lucrătoare unde se află locul. Albina cercetaș face pe faguri un joc în forma cifrei 8, care indică unghiul față de soare, direcția, distanța și locul unde se află sursa de miere. După ce au memorizat coordonatele, albinele lucrătoare se duc singure și află locul. Dr. Frisch a pus pe fiica sa să ascundă miere la care să ajungă o albină marcată care, întorcându-se la stup, va face jocul cifrei 8. Privind acest joc, el însuși s-a dus și a aflat mierea ascunsă, indicată de albină prin limbajul său mimetic. Ingeniozitatea albinei poate fi întâmplare, sau mai degrabă o inteligență pe care a primit-o?

Un profesor de la Universitatea din New York, Edmond Brody, a observat că ariciul folosește ca armă de apărare veninul broaștei râioase. Când atacă broasca râioasă, întâi îi rupe glandele veninoase și își linge țepii cu veninul acesteia. Uneori își freacă tot corpul cu glandele acestea, procurându-și astfel țepi veninoși pentru apărare. Omul ajunge mult mai târziu decât ariciul să-și procure arme chimice, începând de la săgețile otrăvite până la gazele toxice. Toate acestea dovedesc înțelepciunea lui Dumnezeu.

Există o plantă numită planta cu ulcele. Ulcelele de pe tulpină sunt curse pentru insectele în căutare de polen și nectar. Aceste ulcele dau în timpul verii un miros de cadavru în descompunere. Muștele care-și depun ouăle în astfel de cadavre ajung la ele după miros. Când ating cilii ulcelei, capacul se deschide, insecta intră înăuntru, vrând să-și depună ouăle, dar capacul se închide și ea este asimilată de plantă. S-ar putea spune că această plantă a inventat mai mult decât poate omul; așadar, a fost o minte care a creat această șiretenie pentru plantă.

Sunt unii învățați care urmează pe Darwin în teoriile selecției și lupta pentru existență, dar vedem că aici nu este o selecție, nici o luptă pentru existență, ci o strategie pe care nu a putut s-o inventeze o plantă sau o insectă.

S-a mai putut constata chiar o asociere între animale, care se numește comensalism. De exemplu mangusta pitică, pe care a urmărit-o timp îndelungat zoologul Anna Rasa, de la Institutul Max Plank. Această mangustă contrazice flagrant legile selecției naturale stabilite de Darwin. Astfel, când una din grup este bolnavă, chiar dacă este de rang inferior în stricta lor ierarhie de societate matriarhală, este invitată și mănâncă împreună cu perechea căpetenie a grupului, ceea ce este de neînchipuit la un membru sănătos. Așa, o mangustă bolnavă de rinichi a fost hrănită la masa șefilor până a murit. Căpetenia încetinea anume activitatea, ca bolnava să se poată odihni. Când nu se mai putea mișca, era curățită și încălzită.

Cine vânează păsări de baltă, știe că sunt așa-numiții nagâți, care dau alarma, păsările fug și nu se mai poate vâna nimic. Nu se luptă una cu alta, ci se ajută pentru supraviețuire.

În încheiere vă spun o întâmplare. Cineva a spus unui profesor, care era credincios, că toate s-au făcut prin evoluție, prin întâmplare, în timp de milioane și miliarde de ani. Profesorul i-a răspuns: "Știi cum s-a făcut opera poetului german Schiller? A fost cerneală și au fost niște muște care au umblat prin cerneală, iar după mii și milioane de ani, când multe muște au umblat prin cerneala aceea, s-a făcut volumul frumos de poezii". Necredinciosul a fost obligat să constate ce absurditate mare este teoria întâmplării și evoluției.

Când se constată atâta înțelepciune și armonie în tot ce ne înconjoară, cum se poate afirma că a fost întâmplarea? Noi să știm că tot ce vedem în jurul nostru a fost creat de Dumnezeu, iar dovada cea mai clară este cauza și ordinea din creație. Întâmplarea nu are înțelepciune și nu poate crea nimic.

Vă repet cuvintele Sfântului Apostol Pavel din Scrisoarea către Evrei: " Toată casa a fost zidită de cineva [nu se poate construi singură], iar cel ce toate le-a făcut este Dumnezeu". Amin.




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact