Miercuri, 24 aprilie 2011  
S Elisabeta Taumaturga, c. S Sava Gotul, m (+ sec ...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Duminică, 21 februarie 1993
Dragi credincioși,

În această duminică am ascultat evanghelia Înfricoșătoarei Judecăți. Biserica pune această pericopă special în această perioadă, pentru a ne ajuta să ne facem o examinare a conștiinței.

Evanghelia începe așa: "Când va veni Fiului Omului pe norii cerului cu îngerii Săi, toate popoarele pământului vor învia". Cum vor învia? Acesta este un mister al lui Dumnezeu.

Noi știm că celulele din corpul nostru se schimbă din 7 în 7 ani, deci într-o viață omul are mai multe corpuri. Dar Dumnezeu poate să ia o singură celulă din corp și să facă un alt corp, principalul este ca eu să mă recunosc.

Atunci, Isus va alege pe cei buni la dreapta, pe cei răi îi va pune la stânga și va zice celor din dreapta: "Veniți binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii". Iar celor de la stânga le va zice: "Plecați de la Mine blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui" (Mt. 25, 31-46).

Isus a continuat: "Nevoiți-vă să intrați pe ușa cea strâmtă, căci este strâmtă calea ce duce la viață și largă este ușa ce duce la pierzare și mulți intră pe ea".

Dacă cineva este mândru, nu vrea să se plece, toată lumea trebuie să-i dea cinste și să-i execute ordinele, este ca un balon umflat. Dacă cineva este zgârcit, este foarte legat de obiectele ce le deține, chiar dacă nu-i trebuie, sau are case și pământuri, nu renunță la nimic, acesta nu poate intra pe ușa cea strâmtă care duce la viață, căci puțini o vor afla, dar largă este ușa ce duce la pierzare și mulți intră pe ea.

Mântuitorul, în cap. 24 și 25 de la Matei, vorbește despre Judecată și despre dărâmarea Ierusalimului.

După ce au ieșit din templu, în timp ce mergeau spre muntele Măslinilor, ucenicii i-au arătat construcția templului, pietrele mari, dar Isus le-a zis: "Vedeți toate acestea? Adevărat vă spun că nu va rămâne piatră pe piatră care să nu fie dărâmată". Ucenicii l-au întrebat când se vor întâmpla toate acestea și care va fi semnul venirii Sale la sfârșitul veacurilor. Semnele sunt destul de amestecate și nu se poate ști care este sfârșitul Ierusalimului și unde începe sfârșitul lumii. Dar, Isus dă unele semne: iubirea multora se va răci, adică mulți vor părăsi credința, Evanghelia se va propovădui în toată lumea, apoi va veni Anticristul. Cine este acesta? Despre Anticrist vorbește Sfântul Ioan în Apocalipsă. S-ar putea să fie un curent sau o persoană care-i va chinui mult pe creștini și-i va persecuta. Dumnezeu va face în acest timp lucruri minunate, va face să coboare foc din cer, vor veni pe pământ doi mari profeți: Enoh și Ilie - cel care a fost ridicat la cer într-un car de foc. Odată, ucenicii l-au întrebat pe Isus: "E adevărat ce spun cărturarii, că înainte de Mesia trebuie să vină Ilie?". Isus le răspunde: "Dacă vreți să știți, Ilie a venit". Probabil a fost Ioan Botezătorul, despre care tatăl lui, Zaharia, la naștere profețește: "Și tu, pruncule, vei fi chemat profet al Celui Preaînalt, căci vei merge înaintea Domnului ca să pregătești căile Lui" (Lc. 1,76).

Mai este un semn despre sfârșitul lumii. Isus zice: "Când veți vedea urâciunea pustiirii, despre care a vorbit profetul Daniel, așezată în locul cel sfânt, cine citește să înțeleagă". Ce poate fi urâciunea pustiirii? Probabil un templu păgân ce va fi zidit pe ruinele Templului din Ierusalim. Apoi, mai spune: "Se vor ridica Cristoși mincinoși și profeți mincinoși, ca să înșele și pe cei aleși". Nu trebuie să ne mirăm, căci astăzi sunt zeci de mii de secte și religii ateiste, așa cum nu au fost niciodată. Semnul cel mai clar dat de Isus despre sfârșitul lumii este: "Atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului, adică crucea, toate semințiile pământului vor plânge și vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului cu putere și slavă mare".

După toate previziunile, sfârșitul lumii nu-l poate stabili nimeni, căci spune Isus: "Despre ziua aceea și despre ceasul acela nu știe nimeni, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl". Noi nu trebuie să facem tot felul de speculații și presupuneri despre sfârșitul lumii, căci sfârșitul fiecăruia poate fi chiar azi. Citim mai departe în Evanghelii: "Vegheați, pentru că nu știți în ce zi va veni Domnul (...). Fiți gata, căci Fiul Omului va veni la ceasul în care nu vă gândiți!". Avem pilda fecioarelor înțelepte, care și-au pregătit candelele și uleiul din timp.

Pentru a avea un sfârșit bun, să nu ne temem de moarte, ci să facem totul, în fiecare zi, după voința lui Isus Cristos. Atunci vom auzi cuvintele de bucurie: "Vino, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost pusă, peste multe te voi pune, intră în bucuria Stăpânului tău". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact