Sâmbata, 20 aprilie 2011  
S Teodor Trichina, c (+ sec V)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

30 august 1992
Dragi credincioși,

În duminica aceasta s-a citit evanghelia datornicului nemilostiv. Prin această asemănare, Isus vrea să ne arate marea datorie pe care o avem față de Dumnezeu, care ne-a creat, ne-a răscumpărat și ne poartă de grijă tot timpul, iar noi nu ne împăcăm cu frații noștri. În pilda de astăzi Mântuitorul spune: "Asemănatu-s-a împărăția cerurilor omului împărat, care a voit să se socotească cu slugile sale" (Mt. 18, 23).

I s-a adus un datornic cu zece mii de talanți (1 talant=42 Kg aur, așadar datora 42.000 Kg de aur, o datorie imensă). Dar, neavând cu ce să plătească, stăpânul a poruncit să fie vândut el, femeia, copiii și tot ce avea, ca să plătească. Acest om a venit la stăpân, a căzut în genunchi și l-a rugat să-l mai aștepte, că-i va plăti datoria. Stăpânului i-a fost milă de el, i-a dat drumul și i-a iertat și datoria. Plecând cel cu datoria iertată, întâlnește pe drum un coleg care-i datora 100 de dinari (cea mai mică monedă de circulație, un mărunțiș). Punând mâna pe el, îl sugruma să-i plătească datoria. Acesta a căzut la pământ, cum făcu înainte cel iertat de stăpân, și l-a rugat să-l mai aștepte că-i va plăti, dar acesta nu l-a iertat și l-a aruncat în închisoare. Purtarea omului acesta a ajuns la urechile stăpânului, care a dat poruncă să fie dus la închisoare până ce-și va plăti datoria.

Așa spune Tatăl Ceresc, că va ierta pe cei ce-l supără, dacă și aceștia știu să ierte greșelile semenilor lor. Noi ne rugăm în rugăciunea "Tatăl nostru": "Și ne iartă nouă păcatele noastre, așa cum iertăm și noi greșelile altora".

Isus ne spune una dintre cele mai importante porunci: "Să iubești pe aproapele tău". Iubirea este o chestiune de voință, nu afecțiune, sentiment, ci să faci binele chiar dacă este împotriva sentimentelor. Isus merge mai departe: "Iubiți pe dușmanii voștri. Să nu vă împotriviți celor ce vă fac rău, oricui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt. Nu vă împotriviți răului, răsplătiți răul cu bine. Soarele să nu apună peste mânia voastră (...). Dușmanii omului, căsenii lui".

Dar cine a suferit atâta cât a suferit Isus Cristos? El a fost bătut, se zice că a primit 120 de lovituri, a fost încoronat cu spini, a fost judecat de Pilat și condamnat să fie răstignit pe cruce. Câtă durere și batjocuri a suferit Isus în patima Sa atât de dureroasă! Răstignit între doi tâlhari, la ce umilințe a fost supus, piroanele care i-au străpuns mâinile și picioarele, disprețul trecătorilor și al fariseilor. Cine poate înțelege suferințele lui Isus pe cruce, după 16 ore de suferințe? Toate acestea Isus Cristos le-a suportat pentru noi, pentru mine... Dar El a iertat, pe cruce s-a rugat: "Doamne, iartă-i că nu știu ce fac!". Atunci, cum am putea ca noi să nu iertăm? Ce motive am putea avea?

În general, dușmănie este când cineva nu vorbește cu aproapele. Trebuie să fie măcar salutul, acesta este semnul minim de iertare. Nu putem spune: "Eu nu sunt supărat, dar nu vreau să mai vorbesc cu el". De ce nu vrei să vorbești? Cu siguranță nu ai iertat. Trebuie să vorbești cu toată lumea. Nu trebuie să fii prea apropiat, ci să vorbești cum ai vorbi cu un străin care îți cere o informație: dacă știi o dai, dacă nu, spui că nu știi.

Isus Cristos ne spune: "Dacă mergi la templu și-ți aduci aminte că ești supărat pe fratele tău, lasă darul la templu, du-te și împacă-te cu fratele tău, apoi vino și oferă darul tău. Dacă iertați oamenilor greșelilor lor, și Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greșelile voastre". Dar dacă nu iertați oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile.

Să încercăm să ne împăcăm cu persoanele cu care nu vorbim, să ne străduim să fim totdeauna împăcați cu toată lumea. Atunci am împlinit porunca iubirii, care este cea mai mare dintre toate poruncile. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact