Vineri, 19 aprilie 2011  
S Pafnutiu, pr, m (+ sec IV). S Ioan Paleolavritul...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

6 iulie 1990
Dragi credincioși,

Astăzi continuăm meditația despre credința în Dumnezeu. "Cerurile spun mărirea lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria" (Ps. 18). Cerul ne învață despre existența lui Dumnezeu și perfecțiunile ce emană din voința Lui.

Voi continua să vă vorbesc despre Dumnezeu și existența Lui, care se deduce din ordinea și finalitatea ce există în creație. Toate lucrurile făcute au un scop. Dacă vedem un cui bătut în perete, știm că a fost bătut pentru a se agăța o pălărie sau o haină, deci are un scop. Tot ce există în lume, este făcut cu un scop. Așadar, a fost o minte care a conceput acest scop.

Dacă noi am vedea scris pe un perete: 1, 2, 3, 4 până la 100, sau alt număr, suntem convinși că a fost o minte care a scris aceste numere. Dar, dacă în natură am vedea același lucru? De exemplu, dacă luăm tabla lui Mendeleev, vedem că aici sunt cuprinse toate elementele din care este formată materia pe pământ, începând de la hidrogen, care are 1 proton și 1 electron în jurul lui, continuând cu heliu, care are 2 electroni și 1 proton, urmează teluriu, beriliu și așa până ajungem la uraniu, până la 92 sau 93 elemente. Suntem uimiți de ideea lui Mendeleev de a lăsa goală căsuța din grupă, rândul 9, care se va completa abia după ce Maria Sklodowska și Pière Curie vor descoperi poloniul. Ei au țtiut dinainte locul elementului descoperit dupa numărul de electroni, greutatea atomică și valențe.

Poate fi vorba de întâmplare? Este evident că un creier omenesc cu rațiune și cunoștințe a putut stabili aceste descoperiri. Ordinea stabilește armonia și frumusețea naturii.

Dacă privim un oraș zguduit de un cutremur, vedem o dezordine: ziduri prăbușite la întâmplare, molozul și cărămizile amestecate cu sârme răsucite, găuri căscate la întâmplare în casele prăbușite. Am fi convinși că este o mare dezordine și un haos. Dar, dacă am merge peste o lună în același oraș, am vedea că toate au fost adunate în grămezi, casele încep să fie reclădite, am constata că s-a făcut ordine. Oare s-a făcut singură? Nu, a fost cineva care a făcut un plan de a readuce ordinea în oraș.

Tot așa este și în natură, toate sunt făcute cu un scop și, unde vedem un scop, trebuie să admitem că a fost o minte în afară de aceste obiective care le dirijează și le dă un scop. Acesta este Dumnezeu.

Unii naturaliști spun așa: "Lumea s-a făcut la întâmplare, funcțiunea creează organele". Adică, dacă o găină merge la apă și stă acolo mult timp îi crește o pieliță pe picioare, ea va putea înnoda și se va transforma în rață, lucru care e absurd, căci nu a văzut nimeni acest proces. Noi vedem astăzi contrarul: nu funcțiunea creează organul, ci organul este făcut în vederea funcțiunii, care va veni în viitor.

De exemplu, unui copil, încă în pântecele mamei sale i se fac ochii, deși acolo nu vede, ci în vederea noii sale existențe, i se fac picioarele, deși el nu umblă acum i se face limbă ca să vorbească, deși acum nu vorbește i se fac urechi, toate organele care acum nu le folosește, ci numai în viitor. Deci, nu funcțiunea creează organul, ci organul este făcut în vederea funcțiunii.

Omul vede în natură diferite lucruri pe care târziu de tot le-a cunoscut, dar care au existat cu mult înaintea omului. Spre exemplu: Elicea care se învârte în aer și astfel poate zbura avionul. Dar elicea a existat cu milioane de ani înaintea existenței omului pe pământ. Așa, se folosește un fel de elice pentru răspândirea semințelor în aer.

Parașuta cu care se aterizează din avion. Cu milioane de ani înainte, păpădia a folosit un fel de parașută pentru răspândirea semințelor în aer.

Propulsia, împingerea aerului înainte, pe care o folosesc anumite avioane cu propulsie. În natură există o mulțime de insecte și alte viețuitoare care folosesc propulsia. Cum ar fi ameba în apă, folosește ca mișcare propulsia. Își lărgește gura mare și intră în apă, apoi se strânge și apa este eliminată, formând o mișcare de propulsie. Propulsia a fost inventată de om pentru avioane foarte târziu.

Balistica, aruncarea a ceva de la distanță printr-un gaz. Dacă apeși pe un trăgaci al pistolului, pușcă, tun, se degajă un gaz care aruncă glontele la distanță. Dar, sunt foarte multe plante care au fructe și în ele se dezvoltă un gaz. Când fructul ajunge la maturitate, gazul face presiune asupra pereților fructului și acesta se deschide, iar gazul aruncă sămânța la distanță. Aceasta este balistica.

Au fost foarte mulți oameni care au spus: "Nu Dumnezeu a făcut aceste fenomene, ele s-au făcut singure". Poate ați întâlnit oameni care, la afirmarea că există Dumnezeu, întreabă: "Dar l-ai văzut?". Aceasta este culmea prostiei. Noi am putea să-l întrebăm: "Dar tu ai minte?". Va răspunde: "Da". Atunci putem să-l întrebăm: "Dar ai văzut-o?". Sunt foarte multe lucruri pe care le vedem, dar cele mai multe nu le vedem niciodată și totuși credem că există. Așa credem că există America, deși n-am văzut-o.

În lume este o ordine făcută de cineva, și acesta este Dumnezeu. Ordinea de la sine nu se poate face. Dacă n-ar fi cineva să facă ordine în biserică, s-ar aduna praf și murdărie multă. Acolo unde nu este ordine se produce dezordine și haos.

Cosmonautul sovietic Titov, în anul 1961 a făcut o ieșire în spațiul cosmic, cu o navă spațială. La întoarcere, un ziarist l-a întrebat: "L-ai văzut pe Dumnezeu?". El a răspuns: "Nu, căci Dumnezeu nu există!". Mai târziu, în 1968, astronautul american Franc Borman, în timp ce înconjura luna, în ziua de Crăciun, a rostit o rugăciune frumoasă. Întrebat și el la întoarcere dacă a văzut pe Dumnezeu, el a răspuns: "Pe Dumnezeu nu l-am văzut, dar am văzut clar dovezile existenței Sale!".

Să spunem cu psalmistul: "Cât sunt de minunate lucrurile Tale, Doamne, toate întru înțelepciune le-ai făcut!". Amin.




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact