Sâmbata, 20 aprilie 2011  
S Teodor Trichina, c (+ sec V)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Prima vinere, iulie 1992
Dragi credincioși,

Astăzi este prima vinere, zi închinată Inimii Preasfinte a lui Isus. Prin această devoțiune, Isus vrea să ne arate marea iubire pe care o are față de omenire. Luna trecută, în prima vineri, v-am vorbit cum trebuie să participăm la Sfânta Liturghie. Trebuie să avem gândul la Dumnezeu, pentru că mergem la biserică să ne întâlnim cu El. Nu mergem pentru a ne întâlni cu cineva și a rezolva o problemă, pentru a asculta corul, nici pentru a privi persoanele care vin sau pleacă din biserică. Noi venim la biserică pentru a participa la jertfa nevăzută a lui Isus Cristos, care s-a dăruit pentru noi, și să ne împărtășim cu Cristos, sub forma pâinii și a vinului.

Astăzi vă voi spune că trebuie să ascultăm Sfânta Liturghie întreagă. Noi, aici în biserică, nu mai facem nici utrenie, nici vecernie, pentru că lumea nu are timp să asculte multe rugăciuni, dar când vine la Sfânta Liturghie trebuie să-și facă timp s-o asculte întreagă. În schimb, facem trei Sfinte Liturghii, pentru ca toți să poată participa. Cei care dimineața sunt ocupați, pot veni la liturghie seara, pentru că duminica și în sărbători fiecare trebuie să asculte Sfânta Liturghie.

Sfânta Liturghie o putem împărții în mai multe părți:

- Partea didactică sau de învățătură: se încheie cu predica atunci când este spusă după evanghelie.

- Ofertoriul sau Intratul cu darurile.

- Partea euharistică: include canonul, prefacerea și cuminecarea.

La cuminecare primim pe însuși Isus Cristos, sub forma pâinii și a vinului. După cuminecare, să-i mulțumim lui Isus că a venit în sufletul nostru. Să-i spunem problemele și necazurile noastre și să-l rugăm să ne ajute. Este momentul de intimitate cu Isus, pe care vi-l recomand să nu-l pierdeți cu alte preocupări.

Trebuie să fac două mențiuni. De ce la noi se predică după Sfânta Liturghie? Pentru că la sfârșit sunt mai multe persoane în biserică: cele care au întârziat, sau cei ce vin de la alte biserici și, în trecere prin fața bisericii, intră să vadă ce-i aici. Al doilea lucru, vreau să vă atenționez la felul cum vă îmbrăcați, mai ales femeile. Noi venim la Isus cel sărac și prigonit, să nu ne îmbrăcăm pentru a atrage atenția, ci să ne îmbrăcăm cum i-ar plăcea lui Isus. Când ne uităm în dulap cu ce haine să ne îmbrăcăm, în gând să-l întrebăm pe Isus: "Isuse, cum vrei să mă îmbrac, căci eu vreau să plac Ție, nu lumii". Femeile să se ferească de rochii scurte, strâmte și să nu se apropie de Sfânta Împărtășanie cu buzele vopsite.

Am cunoscut un preot care atrăgea atenția tinerelor să se șteargă pe buze când se apropie de Sfânta Cuminecare, căci lui Isus, ce s-a răstignit pentru noi, nu-i place să intre în acele persoane care n-au venit pentru El la biserică, ci pentru lumea din jur.

Eu nu spun că fardarea este păcat, dar de câte ori întâlnesc o femeie cu părul alb natural, în gând o binecuvântez, consider o mare cinste că a avut curajul să înfrunte vanitățile lumii. De multe ori, dacă o femeie a început să folosească fardurile sau să-și vopsească părul, nu mai poate renunța, căci ar apărea altfel decât o știa lumea, deci ea a devenit sclava unei deprinderi care nu este pe placul lui Dumnezeu. Fardurile și vopselele sunt o cheltuială și muncă în plus, fără nici un folos pentru suflet. Vedem uneori femei în vârstă, cu riduri pe față, dar vopsite; este lucru total nepotrivit.

Noi trebuie să știm că Isus Cristos din Sfânta Împărtășanie nu se uită la aparența noastră exterioară, ci se uită la sufletul nostru. În cazul în care soțul pretinde, atunci soția trebuie să-i facă pe plac, dar din proprie inițiativă să nu facă.

Vă istorisesc un caz. În anul 1247, un preot din Boemia a mers în Italia, la Bolsena, aproape de Orvieto. El avea momente de îndoială dacă Isus este cu adevărat în Euharistie. Într-o zi, în timp ce celebra Sfânta Liturghie, la momentul prefacerii, când a ridicat ostia, a început să curgă din ea sânge proaspăt, care a umplut corporalul, a curs și pe podea. Episcopul a dispus să se ducă acest corporal și fața de masă la biserica din Orvieto, unde se păstrează și astăzi într-o capelă, expuse într-o cutie de sticlă. După 800 de ani, se păstrează încă neputrezite. Aceasta este o minune euharistică pe care a lăsat-o Isus, ca dovadă că prezența lui pe altare este reală și incontestabilă. În lume sunt multe minuni făcute de Isus, pentru a arăta că este prezent în Sfânta Euharistie.

În viața Sfintei Pahomie se citește că, pe când era încă păgân și ofițer, a fost trimis de unchiul său într-un oraș din Siria. Aici era o biserică creștină, iar Pahomie a dat ordin să intre cu cămilele în biserică și să le dea de mâncare pe altar. Dar, toate cămilele au murit. Când se celebra Sfânta Liturghie, a intrat în biserică pentru a vedea ce se întâmplă acolo. Dumnezeu i-a dat o favoare deosebită. La prefacere, a văzut pe altar un copil înconjurat de o lumină neobișnuită. La cuminecare, copilul sărea cu bucurie la unii în brațe, de la alții se retrăgea întristat, iar de alții nu voia să se apropie. Aceasta era dispoziția sufletească a celor ce se cuminecau. Pahomie s-a convertit și a ajuns pustnic în Egipt.

Eu vă recomand să continuați să vă împărtășiți în primele vineri din lună, căci Isus Cristos a făcut o mare promisiune pentru toți cei care practică această devoțiune și îndeamnă și pe alții să se cuminice în primele vineri din lună, și anume: "Promit că aceștia nu vor muri fără să fie împărtășiți și le voi fi adăpost sigur în ora morții". Deci, le asigură fericirea veșnică, un lucru foarte mare celor care iubesc pe Isus și caută să-i facă voia, respectând poruncile și practicând iubirea de Dumnezeu și de aproapele.

Menționez că spovedania se poate face cu 2-3 zile înainte, iar persoana spovedită să se ferească de păcatele grele; în aceste condiții, se poate cumineca. Eu vă recomand ca cei ce s-au cuminecat astăzi, de prima vineri, să vină și mâine să se împărtășească în cinstea Inimii Neprihănite a Maicii Sfinte. Sfânta Fecioară dorește ca oamenii să se împărtășească cât mai des și să iubească pe Fiul ei care s-a jertfit pentru noi. Să dăm cinstire Preasfintei Inimi a lui Isus și, totodată, Preacuratei Fecioare Maria, care se roagă pentru noi. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact