Mar?i, 23 aprilie 2011  
S Gheorghe, mare m (+ 303)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

3 noiembrie 1991
Dragi credincioși,

Duminica de astăzi este numită a lui Lazăr cel sărac și a bogatului. Bogatul petrecea toată ziua, se îmbrăca frumos, mânca mâncăruri scumpe, dar după moarte ajunse în iad, iar Lazăr a ajuns în fericirea eternă. Poate după conținutul evangheliei ar trebui să vă vorbesc despre iad, însă nu voi vorbi despre iad, pentru că eu cred că cele mai multe suflete nu ajung nici în iad, nici în rai, ci în locul curățitor numit purgator sau tinda iadului. De acolo, după ce se curățesc, ajung în cer.

În Sfânta Scriptură se vorbește de două ori despre acest loc curățitor. În Vechiul Testament se istorisește cum Iuda Macabeul s-a dus și a căutat pe răniții și morții de pe câmpurile de luptă. La toți cei morți a găsit câte un amulet, idol, ascuns sub haine, ceea ce credința nu permitea. Cum luptau pentru credință și se închinau la idoli? Ei nu se închinau la idoli, ci era o superstiție, așa cum se duc și astăzi mulți oameni la vrăjitoare să le caute în cafea, să afle viitorul. Aceasta se numește superstiție.

Iuda Macabeul, văzând idolii asupra lor, a dedus că au murit pentru că au purtat idolii la ei. A cerut să se facă o colectă, pe care s-o trimită comunității din Ierusalim, să facă rugăciuni pentru cei adormiți. Prin urmare, dacă se pot face rugăciuni pentru ei ca să fie ajutați, aceștia sunt într-un loc care nu este veșnic; nici în cer, nici în iad, ci în locul curățitor, în purgator.

Al doilea text îl spune Isus Cristos: "Împacă-te cu pârâșul tău până ești pe cale, nu cumva pârâșul să te dea judecătorului, iar acesta să te dea pe mâna temnicerului, iar acesta să te arunce în temniță; îți spun că nu vei ieși de acolo, până ce vei plăti și banul cel mai de pe urmă". Sfinții Părinți spun că Isus Cristos, în fiecare vinere mare, scoate pe unul dintre dușmanii care l-au răstignit, îl scoate din purgator și-l duce în cer. Este un semn că acolo în purgator sunt suflete care poate stau mii de ani.

Dar ce este purgatorul, este foc? Sfânta Scriptură numește chinurile mari, focul; aceasta poate pentru că cea mai mare și insuportabilă durere pentru om este focul. Dar, foarte probabil că nu este foc, pentru că sufletul, fiind spirit, nu poate fi ars; poate este un foc spiritual, în care sufletul se curățește de tot ceea ce ar fi trebuit să facă pe pământ.

Un tată a câștigat o avere mare prin cămătărie, înșelăciune. Fiind pe patul de moarte, a chemat pe cei trei fii la sine și i-a întrebat ce vor face dacă el moare. Primul a zis: "Tată, eu voi comanda o platformă mare pe care voi pune sicriul, îl voi acoperi cu coroane de flori, te voi duce la cimitir, îți voi face o criptă frumoasă, voi pune la căpătâi o lampă care să-ți vegheze tot timpul". Tatăl n-a zis nimic. Când a venit al doilea, l-a întrebat și pe el ce-ar face. Acesta a răspuns: "Dacă ai muri, m-aș duce la biserică, te voi pomeni în toate rugăciunile, voi da pomeni la săraci, liturghii pentru sufletul tău". L-a întrebat și pe al treilea același lucru. Acesta a răspuns: "Să-ți spun drept, eu te sfătuiesc să nu te bazezi pe nimeni, nici pe copii, nici pe prieteni, tu singur să faci totul pentru sufletul tău. Noi promitem că vom face, dar vom uita, sau nu vom avea timp, sau bani, și nu se face nimic. Tu să faci totul pentru sufletul tău, spovedește-te, împărtășește-te, să fii împăcat cu Dumnezeu". Tatăl a ascultat cuvântul acestuia din urmă, și, precum a făcut Zaheu, a dat înapoi ceea ce a luat pe nedrept, s-a împăcat cu Dumnezeu.

Sfânta Perpetua a avut un frate care a murit la vârsta de 7 ani. Odată l-a visat într-un pustiu, acoperit de praf, dorind să se adape cu o picătură de apă și nu avea, era foarte însetat. Primul gând care i-a venit când s-a trezit, a fost să se roage pentru fratele ei. Când l-a visat din nou era fericit, lângă un izvor.

Dacă veți visa pe cineva apropiat sau îndepărtat, cel mai bun lucru este să vă rugați pentru el. Nu vă plângeți morții, ci rugați-vă pentru ei. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact