Vineri, 19 aprilie 2011  
S Pafnutiu, pr, m (+ sec IV). S Ioan Paleolavritul...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Octombrie 1991
Dragi credincioși,

Fiindcă suntem în luna octombrie, astăzi am să vă vorbesc despre lăcrimarea icoanei Maicii Sfinte de la Scăiuș. Comuna Scăiuș se află la 25 Km de Lugoj, spre Reșița. Populația este formată din români, slovaci și cehi. Între 1795-1800, comuna a fost bântuită de ciumă, care a secerat o treime din populație. În 1850 au fost aduși coloniști cehi și slovaci, era Imperiul Habsburgic. Cehii erau romano-catolici, iar slovacii greco-catolici. În 1890, familia Martiac a cumpărat o icoană a Sfintei Fecioare cu Pruncul în brațe și au depus-o în capela greco-catolică, ei fiind de această religie. Icoana este în stilul Renașterii, foarte frumoasă.

În 30 septembrie 1934, preotul Ioan Crașovan slujea vecernia. În capelă erau vreo 10-15 suflete. În această zi era duminică. La sfârșitul vecerniei a lăcrimat icoana. Aceste lacrimi au fost văzute de cei din biserică, apoi de sute de persoane. Au fost luate 144 de declarații sub jurământ, de către o comisie a Episcopiei Greco-Catolice din Lugoj, în frunte cu Episcopul Alexandru Nicolescu, viitorul mitropolit.

Vă redau ceva din declarația cantorului Turcheneac. În ziua de 30 sept. 1934, fiind duminică, după masă a mers la vecernie. La sfârșitul vecerniei, pe când se cânta "Ceea ce ești mai onorată", a văzut ceva strălucind în ochii Maicii Sfinte. A chemat preotul și a văzut și acesta lacrimile. Apoi au fost chemați toți sătenii care erau afară la horă. A apărut o lacrimă și în ochiul drept. Lacrimile străluceau și tremurau, curgând spre mijlocul obrazului. Lacrimile erau foarte frumoase.

A doua oară, tot cantorul Turcheneac a văzut primul lacrimile. Era luni, 15 octombrie 1934. A trecut pe la biserică și a văzut ușa deschisă. A intrat în biserică și s-a dus la icoană să se roage și a văzut că apare o lacrimă în fiecare ochi. Lacrimile erau strălucitoare ca diamantul. Era pe la ora 3 după amiază. Părintele se întorcea de la culesul porumbului. A intrat în biserică, fără să știe ce se întâmplă. Când a văzut lacrimile, a strigat: "Potirul!". Dar, tot el s-a dus în altar, a luat patema și a ținut-o sub ochi, dacă ar cădea lacrimile. Cantorul a tras clopotele și oamenii au început să vină la biserică. Lacrimile alunecau pe disc, apoi preotul le aduna în potir. Icoana avea ochii scăldați în lacrimi. Lumea era impresionată, femeile plângeau. Între timp, a intrat în biserică o femeie bătrână, Ana Madescu, pe care celelalte femei au întrebat-o: "Dumneata vezi?". Ea a zis: "Mi se pare că-i aici", și, întinzând degetul, l-a pus pe lacrima de la ochiul drept. Lacrima s-a spart și s-a prelins pe degetul bătrânei; a rămas cutremurată și nu a mai putut vorbi.

La prima lăcrimare, lacrimile au stat la ochi până la orele zece seara, când au început să se usuce. La a doua lăcrimare, au stat cam două ore. În potir s-au strâns cinci lacrimi. În anul următor, 1935, a fost instituită o comisie din partea Episcopiei Greco-Catolice din Lugoj, care s-a deplasat în comună și a luat 144 de declarații. Au fost date declarații de ortodocși, romano-catolici și chiar de un evreu, care avea o moșie în apropiere și a venit și el să vadă. Din cele relatate de martori, toți afirmă că au văzut lacrimile, deci nu poate fi vorba de o imaginație, căci lacrimile au fost chiar atinse. În spatele acestei icoane era o icoană cu Fuga în Egipt; nu era nici o posibilitate de vicleșug.

Toți s-au întrebat de ce a lăcrimat chipul Maicii Sfinte din icoană. Semnificația acestor lacrimi este durerea Maicii Sfinte pentru atâția păcătoși care nu se convertesc și mor în păcate de moarte, fără nici un regret pentru viața care au dus-o.

Astăzi, în lume sunt multe icoane și statui care lăcrimează. Aceste fenomene trebuie să ne pună pe gânduri, să ne îndreptăm viața conform poruncilor lui Dumnezeu și învățăturii Bisericii. Să ne rugăm Maicii Sfinte să ne ocrotească și să ne ajute, să ajungem să ne bucurăm împreună cu Isus în cer, în toată veșnicia. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact