Miercuri, 17 aprilie 2011  
S Simeon, ep, m si insotitorii sai (+ 341). S Acac...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

29 septembrie 1991
Dragi credincioși,

Duminica aceasta este numită duminica iertării dușmanilor. Mântuitorul a spus: "Ați auzit ce s-a spus în legea veche, ochi pentru ochi și dinte pentru dinte. Dacă-ți scoate cineva un ochi și tu să-i scoți un ochi; dacă-ți scoate cineva un dinte și tu să-i scoți un dinte. Însă, Eu vă spun: Iubiți pe dușmanii voștri, faceți bine celor ce vă fac rău și vă rugați pentru dușmanii voștri. Dacă dușmanul tău îți dă o palmă peste obrazul drept, întoarce-l și pe celălalt; dacă vrea să-ți ia haina, lasă-i și cămașa. Dacă te silește să mergi cu el o poștă, mergi două; nu vă împotriviți răului, faceți bine celor ce vă fac vouă rău și rugați-vă pentru cei ce vă asupresc pe voi".

Patriarhul Iacob a avut 12 fii. Cel mai iubit dintre ei era Iosif, pentru că semăna cu mama sa care murise. Îl îmbrăca în haine frumoase și-l ținea lângă el, pe când ceilalți pășteau oile. Uneori îl trimitea la ei să vadă ce fac, dar ei, invidioși, au hotărât să-l omoare. Însă unul dintre ei, Ruben, a zis să nu-l omoare, ci mai bine să-l pună într-o fântână goală, să-l acopere cu o piatră și va muri acolo. S-a întâmplat că au trecut pe acolo niște ismaeliți, care l-au cumpărat cu 30 de arginți. O prefigurare a vinderii Mântuitorul Isus Cristos. A fost legat de mâini și tras după caravană, apoi dus și vândut în târgul din Egipt. Aici a fost cumpărat de Putifar, o căpetenie de la curtea lui Faraon.

Faraon a avut un vis tulburător: se părea că au ieșit din Nil 7 vaci slabe și 7 vaci grase, iar vacile cele slabe le-au înghițit pe cele grase și tot slabe au rămas; tot așa, a visat că erau 7 spice pline care au ieșit din Nil și 7 spice goale care așteptau pe țărmul Nilului, cele goale le-au înghițit pe cele pline și au rămas tot goale. Faraon nu a știut cum să explice acest vis și a cerut să-i fie adus cineva care să-l tălmăcească.

Vrăjitorii Egiptului n-au știut, apoi a fost adus Iosif, care a spus regelui: "Cele 7 vaci grase și cele 7 spice pline înseamnă 7 ani de bogăție care vor veni peste Egipt, apoi vor urma 7 ani de secetă. Ceea ce eu te sfătuiesc, este să pui pe cineva să adune provizii în anii de bogăție, pentru anii de secetă". Faraon l-a pus responsabil pe Iosif.

Frații care-l vânduseră în Egipt, au fost loviți și ei de secetă, și tatăl lor, Iacov, i-a trimis în Egipt să cumpere mâncare. Când au coborât de pe cămile, foarte slăbiți cum erau, Iosif imediat i-a recunoscut, dar ei nu l-au recunoscut pe Iosif pentru că era îmbrăcat în haine egiptene și vorbea cu ei prin interpreți, ca să nu-l cunoască. A venit în fața lor și le-a zis: "Voi sunteți spioni. Ați venit din Canaan în țara noastră ca s-o cunoașteți, apoi s-o cuceriți?". Ei s-au apărat, zicând: "Nu, noi suntem 12 fii, la un sărman părinte". "Cum 12? Chiar acum mințiți. Nu sunteți voi numai 10 în fața mea?". Iar ei au răspuns: "Am fost 12, însă unul nu mai este că l-a mâncat o fiară, iar pe cel mic tata nu a voit să-l lase, ca să țină locul celui care a murit. Îl avea drag pe Iosif pe care l-a mâncat fiara, îl îmbrăca în haine frumoase și chiar Dumnezeu i-a descoperit ca va ajunge rege".

Auzind acestea, s-a dus în casă și a plâns pe ascuns, apoi și-a spălat ochii și s-a dus iarăși la ei. Voia să știe cum a aflat tatăl că el a fost omorât de o fiară. Pentru aceasta i-a întrebat: "Cum a aflat tatăl de moartea fiului său?". "I-am dus noi veștmântul plin de sânge. Canaanul este în foamete, de trei ani nu a mai fost o picătură de apă, din codrii ies fiarele sălbatice pentru că numai cu sânge se adapă, apă nu mai este. Câteodată vin nori care, în loc să aducă ploaie, merg în sens invers, spre mare, nori slabi, roșii, care-i duce vântul. Vântul împrăștie nisipul peste țară și lățește pustia. Au fost furturi mari, cum nu au mai fost niciodată peste țara asta, hoții pândesc ușile, poate mai este ceva ca să mănânce. Lupii vin în prag și urlă, numai cu focul ne apărăm de ei. Din pustie, de departe, vântul aduce duhori de cadavre, de oameni morți și de vite. La noi se bat corbii și șacalii pentru oasele oamenilor, nu mai sunt cimitire, cât vezi cu ochii sunt numai cadavre, schelete cu coastele-n sus. Când am venit, am văzut copiii de la sân cum sugeau de la mamele lor moarte. Și noi suntem ca niște stafii, parcă am ieșit din mormânt. Am venit să ne dai puține bucate. Suntem mai mult cerșetori decât cumpărători. Noi n-am venit să facem spionaj, am venit să ducem mâncare copiilor noștri. Poate când ajungem noi în țară, în loc să mai găsim casă, nu vom găsi decât stâlpii ieșiți din pământ și vulturi mâncând oasele". Iosif a intrat din nou în casă și a plâns, apoi s-a întors la ei și le-a zis: "Ca să vă cred, va rămâne aici unul dintre voi, Simion, până mergeți să aduceți și pe celălalt frate, să văd că ați vorbit cu dreptate". L-a luat pe Simion, le-a dat grâu, ulei și banii fiecăruia i-a pus la gura sacului.

Bătrânul Iacob nu voia să lase pe fiul său Beniamin să plece, dar fiindcă Iuda și-a luat angajamentul să-l readucă, i-a dat voie să plece. Acum, a doua oară când pleacă în Egipt, sunt foarte îngrijorați. Iosif îi primește și vorbește din nou cu ei prin interpret. A întrebat de tatăl său, însă ochii îi erau pe Beniamin, fratele său bun, mai mic decât el. Le-a dat bucate și i-a lăsat să plece. Nici n-au ieșit din Egipt și, iată, un grup de călăreți vin după ei și-i opresc. Iosif poruncise sclavului său să pună în sacul lui Beniamin un pahar de aur. Cei care au fugit în urma lor le-au zis: "Voi sunteți acei oameni săraci din Canaan care ați venit după grâne?". "Da, chiar noi suntem". "Tot hoți și tâlhari sunteți. V-a crezut stăpânul minciuna, pentru că el e bun la suflet, dar voi i-ați furat paharul de aur bătut cu safire". Când au auzit ei lucrul aceasta, au zis: "Să rămânem toți în Egipt ca sclavi, dacă am furat paharul". "Nu veți rămâne toți, dar cel care a furat paharul cu siguranță va rămâne". Făcând o percheziție, soldații au găsit paharul în sacul lui Beniamin. I-au legat pe toți cu funii, apoi i-au dus la Iosif. Iosif avea o gardă de negrii etiopieni și ei s-au înfricoșat. Erau legați la mâini și la picioare, obosiți de drumul pe care-l făcuseră și așteptau ca Iosif să se poarte dur cu ei. Dar Iosif s-a purtat foarte bine. I-a întrebat ce face bătrânul tată. Apoi el s-a descoperit: "Eu sunt Iosif pe care voi l-ați vândut". Atunci au căzut cu fața la pământ credeau că-i va omorî. Beniamin a sărit la gâtul lui Iosif, l-a îmbrățișat și a zis: "Ce bun e Dumnezeu cu mine că te-a făcut rege într-un pământ străin". Iosif le-a spus la ceilalți: "V-ați purtat rău cu mine, dar sculați-vă și nu aveți nici o grijă. V-am ales aici, în Egipt, un ținut foarte bogat, acolo unde Nilul îl scaldă cu apele sale. Să-l aduceți aici și pe tatăl nostru". Și l-au adus și pe Iacob și familiile lor.

După moartea tatălui, au venit toți frații și s-au plecat în fața lui Iosif, zicând: "Până când tatăl nostru era viu, avea ca un cuțit în inimă, că tu te vei răzbuna împotriva noastră". Iosif le-a zis: "Sculați-vă și nu vă fie frică de mine, Dumnezeu a întors slava și pentru voi și pentru mine, toate le-a întors spre bine". Aceasta este pilda vieții lui Iosif.

Fiecare dintre noi are dușmanii lui, cum zice Isus: "Dușmanii omului sunt căsenii lui", adică cel mai mult rău făcut nu este de la străini, ci de la cei din casă. De exemplu, o femeie bătrână care are mai multe fete; una vine de departe și bătrâna se plânge. Despre cine se plânge? De cea care este lângă ea, aceea care a îngrijit-o, aceea este cel dintâi și cel mai mare dușman.

Noi trebuie să ne gândim bine la cuvintele lui Isus: "Iubiți pe dușmanii voștri, faceți bine celor ce vă fac vouă rău și rugați-vă pentru cei care vă asupresc". Amin.




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact