Sâmbata, 20 aprilie 2011  
S Teodor Trichina, c (+ sec V)  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Dragi credincioși,

Înainte de intrarea triumfală în Ierusalim, Duminica Floriilor, Mântuitorul ne dă pilda cu lucrătorii viei, care pentru mulți credincioși nu este clară. "Asemenea este Împărăția Cerurilor, omului stăpân al casei care a ieșit de dimineață să tocmească muncitori la via sa. Tocmindu-se cu lucrătorii pentru un dinar pe zi, i-a trimis la vie. Stăpânul a ieșit mai târziu pe la ceasul al treilea și a găsit pe alții stând fără lucru, i-a trimis și pe aceștia să lucreze în vie. Ieșind iarăși la ceasul al șaselea și al nouălea a făcut la fel. Ieșind la ceasul al unsprezecelea a mai găsit încă muncitori pe care nu i-a tocmit nimeni. Stăpânul le-a zis: "Duceți-vă și voi în vie și ce va fi cu dreptate veți lua.

Făcându-se seară, stăpânul viei a zis îngrijitorului său: Cheamă pe fiecare muncitor și dă-le plata câte un dinar. Atunci muncitorii care au fost de dimineață au fost nemulțumiți, ei credeau că vor primi mai mult decât cei din urmă și cârteau împotriva stăpânului. Stăpânul le-a zis: Prietene nu-ți fac nici o nedreptate; oare nu te-ai învoit pentru un dinar? Dacă vreau să dau și celor din urmă aceeași plată, nu-mi este îngăduit să fac ce voiesc cu ale mele? Sau, ochiul tău este rău pentru că eu sunt bun? Isus încheie: Așa vor fi cei de pe urmă întâi, și cei dintâi la urmă, căci mulți sunt chemați dar puțini aleși" (Mt. 20, 1-16).

Pentru a ilustra această parabolă, vă dau câteva imagini. Parabola ne transpune într-o piață a unui sat oriental, unde se adună de dimineață muncitori pentru a fi angajați la lucru. Uneori au cu ei și instrumentele necesare: sapă, lopată, seceră sau coasă. În Iudeea vița de vie era foarte răspândită, căci strugurii și vinul erau alimentele de bază în hrana poporului evreu. Despre vie se vorbește în Sfânta Scriptură de peste 100 de ori. Vița de vie are nevoie de multă îngrijire: terenul trebuie să fie pregătit bine, vițele sădite, gunoite, legate de pari, îngrădite.

Un proprietar bogat, care în evanghelie se numește stăpân de casă, s-a dus de dimineață să angajeze muncitori pentru via sa. La evrei, ziua se împărțea în ore solare, în total 12. Raportul acestor ore este, cu aproximație, astfel: prima oră este 6 dimineața, ora a treia este ora 9, a șasea oră este ora 12, a noua oră este ora 3 după amiază, a unsprezecea oră înainte de asfințitul soarelui. Plata unei zile de lucru era un dinar, sumă destul de mare; un soldat roman avea solda zilnică un dinar.

Stăpânul viei merge din când în când la piață să angajeze muncitori. Acesta este tabloul în care Isus așează ultima pildă pe care o spuse în Pereia, dincolo de Iordan, înainte de Florii. Stăpânul viei reprezintă pe Tatăl Ceresc, care cheamă pe oameni în toate orele vieții în via Sa, adică în Biserică. Așa cum soarele dă neîncetat lumină peste întreg pământul, tot așa harul divin luminează neîncetat sufletele spre bine și virtute. Oricât ar fi de rău un om, el are clipe când aude un îndemn spre bine, dar nu acceptă chemarea.

Din parabolă constatăm bunătatea și gratuitatea iubirii lui Dumnezeu față de om. Această iubire stârnește răutate, uneori invidie, la care Stăpânul întreabă: "Oare este ochiul tău rău, pentru că eu sunt bun?". Dar, înțelepciunea și iubirea eternă a lui Dumnezeu depășesc orizontul strâmt al mentalității omului.

Fericit este omul care înțelege iubirea gratuită pe care Dumnezeu o dă, când vrea și cui vrea. Fericit este cel ce se bucură că a fost chemat din zorii zilei să lucreze și nu a așteptat să fie chemat la apusul soarelui. Dar este fericit și cel care a fost chemat la apusul soarelui fără să aibă vreun merit, ci din iubirea afectuoasă a Tatălui. Parabola arată gratuitatea și îndurarea lui Dumnezeu. Unele persoane sunt chemate din copilărie și vor începe viața sub privirea duioasă a Părintelui Ceresc chiar de la început. Alte persoane sunt chemate la vârsta tinereții, alții spre bătrânețe. După o viață de plăceri și lupte, când găsesc pe Dumnezeu ca pe unicul port de salvare, se bucură și rostesc cu Sântul Augustin: "Doamne, de ce Te-am aflat așa târziu?".

Parabola mai are o lecție pentru evreii ce ascultau pe Isus în acele clipe. Cărturarii, fariseii, bogătașii lumii, oare nu erau primii chemați să lucreze în via Domnului? Însă ei erau cuprinși de bogățiile acestei lumi, inima lor s-a învârtoșat și, pentru aspirațiile lor pământești, nu vor trece nici printre cei din urmă. Din contră, păgânii ajunși târziu la cunoașterea adevărului, intră și câștigă întâietate în râvna pentru cucerirea cerurilor. Isus le zice fariseilor: "Se va lua de la voi împărăția și se va da neamului care face roade. Amin zic vouă, că vameșii și desfrânatele vor merge înaintea voastră în împărăția cerurilor".

Isus a nimicit prejudecățile iudeilor, că ei vor fi cei aleși, arătând că împărăția lui Dumnezeu este universală. Toate națiunile sunt chemate la câștigarea cerului și a unei fericiri neapuse. Dar evreii nu au înțeles.

Din această pildă să învățăm să nu fim invidioși pe sufletele mai bune decât noi, să mulțumim lui Dumnezeu că ne-a chemat să lucrăm în Biserica Sa, știind că El ne iubește cu iubire veșnică. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact