Miercuri, 24 aprilie 2011  
S Elisabeta Taumaturga, c. S Sava Gotul, m (+ sec ...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

Dragi credincioși,

Duminica trecută v-am vorbit despre suferință. Vom continua cu acest subiect care este atât de important în viața omenirii. Să nu uităm niciodată că suferința este un semn al iubirii divine. Fiul risipitor, atâta vreme cât era bogat, nu căuta decât plăcerile, averile și mărirea lumii, dar îndată ce a ajuns în sărăcie și mizerie, sufletul lui s-a trezit la o altă realitate. I-a părut rău, și-a adus aminte de tatăl său și s-a întors acasă.

O doamnă s-a dus la un preot și s-a plâns de multe necazuri. Preotul nu a zis nimic, ci a invitat-o să-l însoțească în spitalul alăturat. În unele saloane a văzut oameni operați, unii cu picioarele legate de greutăți, unii care erau întorși cu cearceaful, alții urlând de durere; într-un pavilion erau 400 de copii demenți. Doamna a fost adânc zguduită și când s-a întors de la spital a zis: "Vă mulțumesc Părinte că mi-ați arătat dureri atât de mari. Pe lângă acestea, ale mele sunt nimic. De acum voi suporta mai ușor necazurile și suferințele".

De multe ori, în cele mai mari palate se ascund și mari necazuri. Într-un oraș au venit niște oaspeți în vizită la un mare bogătaș, care avea un palat renumit. Bucuros, stăpânul casei le-a arătat toate operele de artă: sculpturi vestite, porțelanuri de mare valoare, vase scumpe și monede rare. Vizitatorii au rămas uluiți de tot ce au văzut. Când să plece, stăpânul le-a zis: "Mai este în casa noastră ceva ce nu ați văzut". I-a dus într-o cameră, a dat la o parte o perdea frumoasă și a apărut patul unei bolnave. Era o tânără palidă, dar cu ochii plini de blândețe și mângâiere. Ea zăcea între perne albe, iar pe masă era o vază cu flori albe. Stăpânul palatului a zis: "Este fiica mea. De la 15 ani este paralizată, zace și suferă pe acest pat. Dar ea este binecuvântarea noastră, mica noastră sfântă, tăcută și iubită. De la ea învățăm răbdarea, credința și iubirea".

O tânără fată se pregătea să intre într-o mănăstire severă. A fost condusă de superioară prin toate încăperile mănăstirii. Peste tot a văzut celule sărace și reci, o mică sală de mese, peste tot o viziune de austeritate. Superioara a întrebat-o: "Nu crezi că pentru tine ar fi prea grea o astfel de viață?". Tânăra a răspuns: "Maică, în fiecare celulă am văzut un crucifix; unde se află Isus Răstignit, găsești și puterea de a duce crucea alături de El".

De suferință nu poate scăpa nimeni. Ea face parte din viața omenirii, căci este consecința păcatului strămoșesc. Suferința ne face să înțelegem răutatea păcatului și ne dispune la umilință. Întrebările care ni le punem și misterul de care suntem învăluiți în marile suferințe și dureri, nu le putem înțelege cu mintea noastră și în clipele de față; numai în eternitate vom cunoaște și vom binecuvânta pe Dumnezeu pentru toate.

Dumnezeu, veșnicul Prezent, ne iubește cu o iubire eternă și numai în perspectiva acestei eternități am putea dezlega misterul suferinței. Un sălbatic din centrul Africii avea o cangrenă la mână, care putea să provoace o infecție generală în organism. Medicul chemat a propus de urgență amputarea brațului. Dar cum vor înțelege acești băștinași pericolul infecției? Dimpotrivă, ei îl credeau pe medic un om rău la suflet și-l respingeau. Aceeași lipsă de cunoaștere și de înțelegere domină misterul suferinței, dar să fim convinși că orice operație propusă de Medicul Divin este spre folosul nostru sufletesc.

Să nu ne plângem de suferință, ci, privind spre Isus cel răstignit din dragoste pentru noi și având ca exemplu viețile sfinților, să acceptăm cu răbdare și încredere tot ce ne trimite Dumnezeu, căci atunci când ne trimite crucea ne dă și ajutorul necesar pentru a o putea duce. Acum, în Postul Mare, să medităm îndelung suferințele pe care le-a purtat Isus pentru omenire.

Dacă Dumnezeu ar fi voit o altă reabilitare a urmărilor păcatului, desigur ar fi dat-o. Dacă așa a hotărât din veșnicie, noi trebuie să acceptăm cu răbdare și încredere, amintindu-ne cuvintele Apostolului Pavel: "Nu sunt vrednice suferințele vieții prezente, de fericirea ce ne așteaptă dincolo". Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact