Vineri, 19 aprilie 2011  
S Pafnutiu, pr, m (+ sec IV). S Ioan Paleolavritul...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

20 august 1990
Dragi credincioși,

Astăzi vom vorbi despre sfinți. Cine sunt sfinții? Sfânt este un om care a practicat toată viața o virtute eroică. Isus spune: "Cel care-și dă viața pentru Mine". Mai mult nu poate face nimeni, decât să-și dea viața pentru cel pe care îl iubește.

Începând din sec. XIII, în Biserica Catolică s-a introdus canonizarea sfinților. Este o comisie care analizează virtuțile, viața, comportamentul și minunile care eventual s-au făcut la cererea unei persoane, de către un sfânt. Analiza este foarte riguroasă, căci se află acolo și un "avocat al diavolului", care caută tot felul de piedici sau contestații dacă i se pare că un eveniment nu este suficient de analizat. Deci, este un proces de beatificare, unde dovezile sunt temeinic analizate.

Un preot din Roma, cu viață sfântă, asista pe toți condamnații la moarte și a reușit în multe cazuri să-i ajute pe cei condamnați, să se pocăiască pentru păcatele lor. Odată a ascultat un condamnat de care s-a ocupat în mod deosebit înainte de execuție; în ziua execuției, preotul a venit din nou în fața condamnatului, dar acesta l-a scuipat pe preot. Atunci, preotul s-a întors spre public și a zis: "Așa moare un osândit, s-a condamnat singur la osânda veșnică". Pentru faptul că a spus cu asprime cuvintele așa moare un osândit, nu a fost acceptat să fie canonizat sfânt.

În sec. XIV a trăit Sfântul Ioan Nepomuk în Boemia. El a fost confesorul reginei Ioana. Regele Venceslaw era ușuratic și dezordonat. Pentru a-și micșora păcatele în fața poporului, a voit s-o acuze pe soția sa de înșelăciune și a chemat pe pr. Nepomuk să-i divulge mărturisirile reginei; dar acesta a refuzat, zicând: "Nu este permis, nu pot face acest lucru". Regele recurse la amenințări, dar preotul a rămas neclintit. Atunci regele a dat ordin să fie omorât și aruncat în râul Moldava. Noaptea s-a văzut o luminiță plutind pe apă. A doua zi, trupul martirului a fost pescuit și înmormântat. Regele s-a căit și s-a convertit. După mai bine de 300 de ani, corpul preotului a fost deshumat și, spre uimirea tuturor, limba sa era neputrezită, fiindcă a știut să păstreze secretul spovedaniei. Astăzi, limba care a știut să tacă se poate vedea în catedrala din Praga. S-au produs multe minuni prin mijlocirea adresată acestui sfânt.

Așa s-a întâmplat că o fetiță din Praga. S-a jucat pe gheață în plină iarnă, gheața s-a rupt și fetița a dispărut sub apă. Mama, disperată, s-a rugat lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Ioan Nepomuk, pentru salvarea fetiței. În josul râului era o moară care s-a oprit în mod inexplicabil. Aici a fost găsită fetița sănătoasă. Fetița a povestit că, în momentul în care a căzut în apă, a venit un preot care semăna cu statuia Sfântului Ioan Nepomuk de la capul podului, a ridicat-o pe umeri și a dus-o până la moară.

Noi, niciodată nu putem spune sfinților: "Miluiește-ne pe noi", ci spunem sfinților: "Rugați-vă pentru noi".

Sfântul Anton de Padova este un mare sfânt la care se adresează mulți oameni. Este și obiceiul de a da pâine săracilor. Am citit undeva despre o doamnă din Irlanda că pierduse un diamant foarte scump. Era necăjită că nu l-a găsit. O prietenă a sfătuit-o să se roage Sfântului Anton, să promită că dacă-l va găsi va da o sumă de bani săracilor. Păgubașa zise: "Dar l-am pierdut de trei ani, cum să-l mai găsesc?" Totuși, s-a adresat Sfântului Anton, promițând o sumă de bani pentru săraci dacă va găsi piatra. Piatra prețioasă a fost găsită de o țărancă ce s-a dus la un bijutier să-i facă un inel și să-i pună piatra în inel. Bijutierul s-a mirat văzând piatra prețioasă și a întrebat-o de unde o are. Ea a spus că a găsit-o. Bijutierul i-a oferit 25 de milioane pentru piatră. Țăranca s-a dus la preot și l-a întrebat ce să facă. Preotul a îndemnat-o să anunțe la ziar. De fapt, proprietara diamantului a citit anunțul și s-a dus să ridice piatra, dându-i o mare sumă de bani țărăncii, precum și o altă parte săracilor, așa cum a promis.

Într-o zi, o doamnă din Toulon, întorcându-se acasă, nu a putut deschide ușa. A chemat un specialist, dar nici acesta nu a reușit și a spus că merge acasă să aducă instrumente că ușa trebuie spartă. Între timp, doamna s-a rugat Sfântului Anton și cu încredere a introdus cheia în broască. Spre marea ei bucurie, ușa s-a deschis. S-ar putea spune că a fost o întâmplare, dar eu vă spun că a fost un ajutor primit prin mijlocirea Sfântului Anton.

Pentru ca rugăciunea să fie ascultată, trebuie ca sufletul să fie în statul harului, să nu aibă păcate nespovedite. Atunci ne putem adresa sfinților, rugându-i să ne mijlocească de la Dumnezeu harurile de care avem nevoie. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact