Vineri, 29 martie 2011  
Ss Marcu, ep, m, Ciril d, m si insotitorii lor (+ ...  
 MENIU
   scriptura
   predici
   rugaciuni
   cantece
   calendar
   sfinti
   imagini
   stiri
   biblioteca
   posturi
   varia
 PREDICI
Start :: Predici :: IPS Ploscaru

16 august 1990
Dragi credincioși,

Am ajuns cu explicarea învățăturii lui Dumnezeu la porunca a șasea: " Să nu faci fapte necurate".

Sfântul Alfons de Liguori, care a fost un mare moralist, spune, referitor la porunca aceasta, că preoții să nu vorbească despre ea în public, mai mult să vorbească în confesional, când spovedesc. Aceasta pentru că sunt persoane care numai la pronunțarea cuvintelor se rănesc, îi rănesc sufletește. Pentru aceasta să nu vorbești mult despre ele.

Există două mari instincte în om. Primul este instinctul de conservare, adică omul mănâncă să trăiască. Al doilea mare instinct este cel de perpetuare a vieții, de înmulțire. De aceea, vine Dumnezeu și zice în porunca a șasea: "Să nu fii desfrânat". Să nu vorbești despre acest lucru ar fi foarte comod. Sfântul Augustin spune că sunt mai multe suflete care ajung în iad din cauza acestei porunci călcate, din cauza faptelor de necurăție, decât cei care mor în războaie.

Am cunoscut un băiat foarte bun și foarte evlavios. Odată, spovedindu-se, l-am întrebat dacă nu a călcat porunca a șasea cu vorba, cu gândul, cu fapta, iar el răspunde că nu. "Dar cum se poate păcătui cu fapta?". I-am spus că se poate păcătui cu persoane străine, dacă-i bărbat cu femeie, bărbat cu bărbat, dar omul poate păcătui și singur. "Dar cum?". Dacă își atinge anumite părți ele trupului pentru a-și produce plăceri, cade în păcatul acesta, care în comun se numește onanie sau, cum se zice în Noul Testament, malahie. Băiatul a zis: "Eu am făcut de foarte multe păcatul acesta, dar nu mi-a spus nimeni că este păcat". "Îți spun eu că este păcat, și încă păcat mare". Dar el a fost atât de înlănțuit de păcatul acesta, încât nu s-a mai putut lăsa.

De aceea, nu numai pentru dumneavoastră spun, ci trebuie să fiți atenți și pentru copiii dumneavoastră.

Cuvântul onanie vine de la un personaj biblic, un fiu al Patriarhului Iuda, care se numea Onah. Exista un obicei, care mai apoi a devenit lege, numit legea leviratului. Prin această lege a leviratului se prevedea că, dacă un bărbat murea fără să fi avut copii, soția lui era luată de fratele celui mort, iar copiii erau ai celui mort. Un băiat al Patriarhului Iuda a murit, soția a rămas fără copii și a luat-o fratele mortului, care se chema Onah. Dar, fie din motive economice, fie din alte motive, el nu voia ca fratele lui să aibă urmași cu care să împartă averea. Atunci el s-a retras din actele conjugale, iar această retragere se numește onanie conjugală. Este un păcat de moarte.

Femeile pot păcătui prin anumite atingeri, fie atingeri în părțile de jos, iar această satisfacție este un păcat greu, de moarte. Îmi pare rău că trebuie să vorbim despre aceasta, dar dacă însuși Dumnezeu a scris pe tablele legii, atunci trebuie și noi - cel puțin în mare - să spunem despre lucrurile acestea. Împotriva sfintei curății se poate păcătui și cu gândul. Dacă la cineva îi vin în minte anumite imagini, cum ar face un păcat cu cutare persoană, dacă el consimte la aceasta și dorește, cum spune Mântuitorul: "a și păcătuit în inima sa", adică omul acela a și făcut păcat. Acesta este păcatul cu gândul. Dacă cineva descrie altuia anumite împrejurări, cum a văzut sau a citit despre ceva, și îi descrie amănunțit pentru a-i produce o poftă necurată, atunci îl îndeamnă la păcat. Acesta este un păcat prin vorbe.

Dacă cineva în afară de căsătorie are legături conjugale, cade în păcatul numit adulter. Dacă nu este căsătorit, este un păcat de desfrâu, dar tot atât de greu cât și celălalt. Este păcat mortal. Numai Dumnezeu singur poate face deosebire între vinovăția unuia și vinovăția altuia. Acum, sub capitalism, oamenilor le este permis să creadă în Dumnezeu, dar imoralitatea e mare. Sunt pline ziarele de pornografii, iar copiii sunt zăpăciți.

Astăzi educația nu o mai fac părinții, ci televizorul. Copiii stau în fața televizorului și acolo văd sărutări, îmbrățișări, stau cu gura căscată și privesc; aceasta este o mare pagubă pentru sufletul lor. Am citit că în Franța, mai multe mame s-au adunat și au făcut o cerere la guvern să fie cenzurată televiziunea, pentru că îi corupe pe copii. Copiii încep să se joace, să imite ceea ce au văzut la televizor. După legea lui Dumnezeu este păcat, și încă unul de moarte, pentru că rupe relația cu Dumnezeu, împotrivindu-se poruncilor Lui.

Femeile nu sunt atât de înclinate la păcatul acesta cum sunt bărbații, dar femeile cad într-o altă cursă, moda. Dacă o persoană își face haine încât mai mult este dezbrăcată decât îmbracată, face o mare greșeală. Sunt persoane care merg la baluri și, prin dezbrăcare, își etalează grațiile. Comite păcat și femeia care merge așa, și cei care o privesc cu dorințe.

Mai există anumite aberații tot în materie de sexualitate. Există un păcat care se numește sodomie, numit și păcat strigător la cer. Se numește strigător la cer pentru că, așa cum a strigat Sodoma și Gomora prin păcatul lor, de împreunări sexuale între bărbați, aceasta Dumnezeu nu a suportat-o, ci i-a pedepsit cu foc și pucioasă, cum spune Sfânta Scriptură. Femeile au și ele o aberație numită lesbianism. Dacă femei cu femei fac păcatul acesta, cad într-o mare greșeală.

Eu v-am spus aceste lucruri în mare, dar pentru noi, preoții, morala le descrie în mod amănunțit, cât de grav este cutare, în ce împrejurare s-a făcut, ca preotul să știe să îndrume. Cei care ați auzit acestea, să le știți pentru dumneavoastră și pentru alții, și fiți atenți cu copiii. Dacă veți ști toate acestea și îi veți feri, vor merge pe drumul cel bun.

Dacă avem ispite de necurăție - și sunt persoane care chiar în biserică, văzând pe cineva, au imagini de necurăție - să recurgem la cea care este mai curată decât heruvimii și mai mărită decât serafimii, la Preacurata Fecioară Maria, care ne va păzi de aceste păcate. Amin!




© 1999-2011 www.greco-catolic.ro / www.greek-catholic.ro / all rights reserved / contact